Garajul nostru virtual – echipa PSA la început de iarnă

Cei patru proprietari ai modelelor electrice produse de grupul francez PSA, parcate în garajul nostru virtual, se află la prima experiență de zi cu zi la temperaturi mai scăzute.

Doar Laura a avut ocazia iarna trecută să conducă o mașină electrică, Ioniq-ul lui Tudor, model 2019, despre care știm că este extrem de îndrăgit pentru eficiență și pentru funcția de preîncălzire, programată pentru ora de plecare.

Singurul reproș pentru Ioniq este că preîncălzirea funcționează doar când mașina este cuplată la o sursă de curent, o limitare care a fost criticată de proprietarii ce nu au posibilitatea sa încarce acasă, dar și de cei ce ar dori sa beneficieze de căldură și geamuri dezghețate, după o staționare mai îndelungată, departe de confortul prizei de acasă.

Dimensiunile reduse ale acumulatorului cu care este echipat Ioniq-ul justifică într-un oarecare fel decizia inginerilor coreeni de a lega funcția de preîncălzire de conectarea cu o sursă de energie electrică externă. In schimb faptul că au păstrat aceeași logică și la Kona este de neiertat, cu atât mai mult cu cât nici aplicația prin care poți porni climatizarea înainte de plecare nu este disponibilă în România, deocamdată.

Echipa franceză a venit în întâmpinarea clienților cu cea mai îndrăgită funcție de iarnă (dar și vara pe caniculă). Câtă vreme acumulatorii de 50 kWh sunt încărcați peste 50%, climatizarea poate fi pornită din aplicație.

Consumul mediu săptămânal

Ne aflăm la începutul perioadei reci și consumul creste aparent disproporționat pentru e-208 și Corsa, față de cele două e-2008, care au înregistrat o ușoară scădere a consumului mediu în ultima săptămână.

Secretul constă în rutina zilnică total diferită, Laura și Răzvan folosind mașinile (e-208 și Corsa) pe distanțe scurte, care nu permit acumulatorului și interiorului să ajungă la temperatura de funcționare, solicitând multă energie din acumulator. In plus, la rece, frânarea regenerativă este limitată electronic, pentru a proteja acumulatorul.

Peugeot e-2008

Silviu se apropie de prima revizie și după actualizarea softului ne scrie cu satisfacție:

Acum fac revizia pentru primii 12.500 km (am 11.700) și revin cu update săptămâna viitoare despre ce se întâmplă. Nu au mai fost probleme cu mașina de la ultima intrare în service pentru garanție (aprox 2 luni).

Silviu, Peugeot e-2008, București

Ovidiu a trecut la anvelope de iarnă încă din prima săptămână din noiembrie și ne scrie despre experiența schimbării:

e-2008-ul meu a venit cu jante de 18 însă pentru iarnă am optat pentru jante de 16 de origine (Elborn), iar ca anvelope am optat pentru Michelin Alpin 6 neranforsate (fără marcajul XL) întrucât așa vin și din fabrică pe echiparea de baza cu jante pe 16″.

Odată montate, mașina este mult mai confortabilă și nu am observat să influențeze în mod negativ consumul.

Nu am observat ciudățenii la încărcare pe timp de ceață, dar am observat un consum mai mare însă posibil sa mă înșel. Voi urmări cu atenție.

Din păcate nu am prins zăpadă… doar carantinarea orașului.

Ovidiu, Peugeot e-2008, București

Opel Corsa si Peugeot e-208

Cu toate că se bazează pe același acumulator și motor ca și e-2008, variantele mai compacte par a fi predestinate circulației în oraș.

In timp ce Silviu și Ovidiu au parcurs peste 200 kilometri în fiecare săptămână din luna noiembrie, Laura și Ovidiu împreună cu soția, nu au depășit 100 de kilometri.

Un aspect comun celor patru participanți la proiectul Electromobilitate, este că în traficul anevoios din orașe, București și Timișoara, media orară realizată în noiembrie este coborâtă și se menține într-un domeniu destul de îngust între 17 și 25 km/h.

Așa cu am mai scris, electro-leul Laurei a trecut la anvelope de iarnă, Hankook model winter icept 2, a căror influență asupra consumului este minoră, comparativ cu impactul frigului.

Ce informații și amănunte despre viața de zi cu zi cu un model electric al grupului PSA ați dori să aflați? Ce alte experiențe interesante ați făcut cu modele ale grupului francez? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau în rubrica de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.