„Fără Elon Musk nu am fi astăzi aici”

Electrificarea transportului auto este un fenomen complex, cu foarte multe domenii ce merg mână în mână, pentru a asigura o experiență favorabilă celor ce se încumeta pe noul drum spre o lume mai bună, mai curată și mai liniștită.

De obicei atenția publicului este captată de noile modele, tot mai performante și mai atrăgătoare, dar nici o singură mașină electrică nu ar putea funcționa fără o sursa de energie la bord, un acumulator sau sistemul de alimentare cu pilă de hidrogen.

In paralel, sunt necesare rețele de încărcare, cele de service și o modalitate de vânzare directă on-line, sau clasic, dar cu personal competent, în rețele de distribuție consacrate.

Despre cât de departe suntem de o alunecare electrică lină spre viitor, poate povesti fiecare proprietar, dar progresele sunt indiscutabile.

Acumulatori

In Europa acumulatorii au devenit o problemă atât de mare și de amenințătoare pentru viitorul mobilității electrice, încât săptămâna ce se încheie a fost subiectul de analiză la nivel european într-o conferință (virtuala) de trei zile cu reprezentanți ai industriei și firmelor de consultanță active în domeniul auto.

„Fără Elon Musk nu am fi astăzi aici” declara in deschidere Peter Altmaier, ministrul economiei în Germania, afirmație pe care presa germană o interpretează ca o laudă la adresa vizionarului CEO Tesla.

Din luna martie 2018, când cel mai mare furnizor auto global, firma Bosch, a anunțat stoparea investițiilor și vânzarea activelor unei firme specializate în acumulatori solid state, achiziționată cu doar doi ani înainte, mai multe colaborări și subvenții de stat și europene au fost atrase in domeniul acumulatorilor Li-ion.

Northvolt

Northvolt in Europa, sursa – Northvolt

Despre planurile firmei Northvolt, fondată de foști executivi Tesla, pentru producția de acumulatori Li-ion și reciclarea lor, am relatat în repetate rânduri. Și la JV-ul cu Volkswagen pentru fabrica de la Salzgitter am revenit de câte ori am am aflat vești interesante de la fața locului. Cu toate investițiile și cu subvențiile guvernamentale alocate, Salzgitter nu va acoperi nici măcar 15% din necesarul de acumulatori pentru cele 1.5 milioane de vehicule electrice planificate de grupul VW pentru anul 2025.

PSA și Total

Proiectul fabricii de la Douvrin. Sursa – ACC

O altă colaborare de amploare se derulează într-un parteneriat dintre grupurile PSA și Total, pentru fabrica de acumulatori de la Kaiserslautern, ce ia naștere, cu ajutorul a 1.3 miliarde euro finanțare de la guvernele Germaniei și Franței. Planurile pentru o a doua fabrica la Douvrin sunt în plină derulare pentru 2022 și producția pilot pentru 8 GWh anual la Nersac, în sud-vestul Franței, va începe în 2021.

Interesant este că în prezentările inițiale se vorbea de 48 GWh capacitate de producție pentru anul 2028. Cu toate acestea, în luarea de cuvânt la conferință Jean-Baptiste Pernot, COO al ACC (Automotive Cells Company) cum este denumit JV-ul, a indicat o producție de 64 GWh până în 2030.

Cu această ocazie s-a discutat și de interesul exprimat de firma Renault atât pentru achiziția de acumulatori, cât si pentru o participare cu învestiții pentru ACC.

Tera is the New Giga

Tesla GigaNevada, sursa – Tesla

Sumele investite sunt mari, dar termenele de intrare în producție mult prea târzii față de necesarul ACTUAL de acumulatori. Această situație generează un avantaj pentru furnizorii din Asia, care domină în prezent producția globală de acumulatori. De asemenea, capacitatea planificată este acoperitoare doar pentru 10% -15% din volumul de mașini anunțate pentru 2025 de marile grupuri europene.

Singurele excepții notabile în lumea auto sunt Tesla și BYD, firme auto care își produc singure atât celulele cât si acumulatorii. Angajările masive făcute de Tesla în aceste zile pentru producția proprie a noilor celule 4680, prezentate la Tesla Battery Day, stau sub sloganul „Tera is the New Giga„!

Semnalul clar transmis competiției, despre amploarea producției necesare gamei de modele și volumului preconizat pentru următorii ani, nu se bazează pe subvenții guvernamentale și parteneriate noi, cu excepția colaborării cu Panasonic la GigaNevada. Pentru producția din China, furnizorii Tesla sunt CATL și LG Chem, iar la Berlin își va produce proprii acumulatori.

Prin urmare, orice planuri de producție de ordinul GWh, trebuie amplificate cu un ordin de mărime, la TWh, dacă firmele europene vor încerca să țină pasul cu Tesla în realitate, nu doar declarativ.

Oare afirmația „Fără Elon Musk nu am fi astăzi aici” nu are și o conotație nostalgică după bunele vremuri Diesel?

Alte articole pe tema acumulatorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.