Hyundai Ioniq electric dupa primul an

Dupa un an in serviciul proiectului Electromobilitate, „Ionica” continua sa se comporte impecabil si sa furnizeze infomatii utile celor interesati de electromobilitate, ca mod de deplasare zilnica.

Selectat in septembrie 2018 pe criterii de economicitate, spatiu si o mana de ajutor intinsa de Casa Auto Timisoara proiectului nostru, Hyundai-ul Ioniq s-a multumit cu „cativa electroni” pe drumurile parcurse in liniste si comfort, confirmand ca este cel mai eficient automobil electric in productie la ora actuala.

Dintre caracteristicile indragite, in functie de utilizator, cel mai des sunt amintite:

  • dinamica cursiva, fara schimbari de viteza
  • acceleratia instantanee
  • franarea regenerativa si modul intuitiv de ajustare in mai multe trepte
  • incarcarea rapida la statiile de 50 kW DC
  • pre-climatizarea interiorului pentru temperatura dorita (rece sau cald)
  • incarcarea wireless a telefonului

Pomenind aceasta ultima functie, trebuie mentionat ca cel mai bine vandut automobil electric pe plan global, Tesla Model 3, care a insotit pe Ionica timp de sase luni in teste paralele, nu dispune de incarcare wireless pentru telefon, desi pretul de achizitie este dublu.

Cu ajutorul echipei de la Porsib am urmarit consumul mediu saptamanal si am constatat ca in majoritatea timpului, utilizand modul eco, Hyundai Ioniq reuseste sa fie foarte aproape de valoare teoretica de consum, indicata in cartea tehnica.

Consumatorii suplimentari pe perioada de geroasa pot afecta serios autonomia obtinuta din acumulatorul de 28 kWh, care ramane insa in limita nevoilor zilnice de deplasare, ce nu au depasit 150 km, decat in cazul calatoriilor mai lungi, cand am utilizat incarcarea rapida. Pentru utilizarea zilnica am preferat comoditatea incarcarii peste noapte la priza casnica de 220 V.

Informatii zilnice de consum pentru calculul mediei saptamanele furnizate de echipa Porsib

Cu ajutorul lui Tudor, am comparat consumul realizat la Sibiu de Ionica cu cel al unui model identic utilizat la Timisoara in modul „sport”. Dupa doua luni de adaptare la conducerea cu o singura pedala si numeroase demonstratii facute cunostiintelor despre cum accelereaza o masina electrica, consumul celor doua Ioniq-uri ramane intr-o limita rezonabila.

Grafic realizat pe baza informatiilor zilnice de consum furnzate de Turodr Marchis si echipa Porsib

INDEMN LA ACTIUNE

Dupa 12 luni de utilizare zilnica, le recomandam celor intimidati de pretul (deocamdata) mare de achizitie al unui automobil electric, sa analizeze costul total de proprietate (TCO – total cost of ownership) si sa calculeze economiile realizabile pe termen de cinci ani.

Costul cu energia electrica consumata saptamanal, exprimat in RON / 100 km

In functie de numarul de kilometri parcursi, costul mult mai mic cu energia electrica fata de cel al combustibilor fosili si costul intretinerii (ZERO pentru primul an in cazul Ionica) va compensa costul mai mare de achizitie.

Sa mai pomenim o data comfortul, linistea si simplitatea conducerii unui automobil electric ? … sau realitatea ca nu emite gaze nocive in orasele unde a calatorit in cea mai mare parte a timpului ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.