Remake „David contra Goliath” la Nuerburgring

Intr-un articol recent intitulat Tesla la IAA ? discutam omniprezenta Marelui Disruptor al industriei auto globale in discutiile si interviurile din spatiul expozitional de la Frankfurt, chiar daca producatorul californian a renuntat de ani buni sa mai participe cu un stand la marile manifestari auto internationale.

La scurt timp dupa ce jurnalistii mai ridica in slavi cate un „tesla killer”, realitatea avansului tehnologic a celor trei modele Tesla aflate in productie, S, 3, X, dovedeste ca marii producatori traditionali mai au multe de invatat si perfectionat, pana sa poata prezenta o gama coerenta de modele concurente.

Atunci cand discutiile pe teme de eficienta, autonomie si incarcare rapida, esentiale pentru electromobilisiti, evidentiaza avansul Tesla, dialogul se muta rapid in domeniul „calitatii”, mai ales a celei legate de materialele utilizate la interior, a finisajelor sau pur si simplu a designului utilizat pentru Model 3, denumit de unii cu admiratie „minimalist”, de altii „saracacios” si nedemn de pretul achitat de proprietari.

Foto credit: Andreas Theil

Ca intotdeauna realitatea este undeva la mijloc si, dupa 5000 de kilometri parcursi in ultimele trei saptamani cu „TM 3” (Tesla Model 3 Long Range, „premium interior”), trebuie sa recunosc ca materialul sintetic utilizat pentru scaune, duce la supraincalzire in zonele de contact, chiar daca instalatia de aer conditionat este foare eficienta, atat ca reglarea a temperaturii, cat si ca distributie a curentului de aer.

Nici cu deschiderea mica a portbagajului, chiar daca este foarte adanc, nu m-am obisnuit, iar sunetul produs de usi si capote, te determina sa privesti imprejur cu oarecare jena, inainte sa le inchizi intr-o parcare plina de oameni.

Confuzia esentiala este cea legata de pretul „premium” al modelelor Tesla, care ridica stacheta asteptarilor la finisaje, materiale si calitatea, al carui standard a fost stabilit si ridcat permanent de producatorii germani de lux si de brandurile de top venite din Asia, Lexus (Toyota), Acura (Honda), Infinity (Nissan) si mai recent Genesis (Hyundai).

Exista insa un grup de cumparatori si foarte multi fani Tesla, care accepta ca pretul ridicat achitat ofera accesul intr-un univers nou, inventat de Tesla, cel al „calculatorului pe roti”. In plus, pentru amatorii de demaraje fulgeratoare, Tesla ofera posibilitatea sa fii mereu primul la plecarea de la semafoare.

Foto credit: Andreas Theil

Dar si in acest domeniu se nasc continuu (si apun) „Tesla killeri”, iar atunci cand valorile 0-100 km/h nu sunt suficent de convingatoare, noul venit alege un circuit celebru pentru a-si dovedi superioritatea.

Echipa de la Tesla nu se lasa intimidata si in aceste zile duelul verbal s-a mutat pe Nuerburgring, unde noul Taycan a stabilit un record pentru automobile electrice cu patru usi „de serie” si Elon Musk a acceptat provocarea, trimitand o echipa in Eifel, ce va incerca sa parcuga si mai rapid inelul de foc din infernul verde.

Oare acest duel intre David si Goliath are vreo semnificatie pentru cumparatorul final ? … Model S se vinde in toata lumea incepand din 2012, in timp ce Taycan ramane un model preserie, pana vor incepe livrarile, dupa ce pretul tranzitiei productiei spre electrifcare va fi platit (chiar si) de Porsche.

Echipele de marketing stiu intotdeauna sa acopere realitatea cu fraze mestesugite si din duelul de pe Nuerburgring au de castigat ambele firme. Prestigiul castigat de Porsche si „magicienii tehnici” de la Zuffenhausen pe pistele de competitii, in decenii de victorii repetate, la toate formele de sport cu motor, ramane incontestabil.

Provocarea acceptata de Elon Musk si echipa din Silicon Valley este cu atat mai interesanta cu cat Model S avea nevoie de o improspatare de imagine, pentru a evita categorisirea de „vechi” sau „depasit”. In lumea auto traditionala putine modele rezista mai mult de sapte ani, fara face lift-uri considerabile si Model S a depasit cu demnitate aceasta „limita” de varsta.

Ce-i uneste insa pe cei doi producatori, este capacitatea de a incasa preturi premium de la clienti entuziasmati, ambele firme realizand o marja „double digit” in jurul valorii de 18%, in timp ce industria auto traieste sub 10%, dovedind ca visul achizitiei unui automobil „de record” dezleaga punga cumparatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.