FOTOREPORTAJ – test drive Tesla in cautarea vestigiilor Imperiului Roman

In seria de test drive-uri oferite cu TM 3 (Tesla Model 3 Long Range, tractiune spate) pe drumul de la Timisoara la Drammen, cel din ziua premergatoare deschiderii portilor Salonului Auto de la Frankfurt are o semnificatie aparte.

Era pentru prima oara cand doi pasionati automobilisti, tatal si fiul, colaboratori mai vechi ai revistei 24auto.ro, aveau sa testeze Tesla pe un traseu mai lung, intr-o zona muntoasa dominata de varful Grosser Feldberg, nu departe de Frankfurt. Cu toate ca au avut ocazia unor scurte plimbari la Mainz si Muenchen in februarie, in timpul calatoriei spre Timisoara, cei doi (oarecum) electrosceptici mi-au facilitat o privire mai profunda in cauzele retinerii cumparatorilor germani fata de automobilele electrice.

Pe langa declaratiile adverse ale liderilor industriei germane si scepticismul indelungat exprimat de media germana, cultura condusului pe Autobahn, cu viteze mari acolo unde se mai poate, limiteaza autonomia calatoriilor electrice. Durata incarcarilor actuale ar face aparent nepractica utilizarea unor Elektroautos pe distantele lungi din Germania.

Ramane optiunea interesanta ca al doilea automobil al familiei, pentru aglomeratiile urbane, sa fie electric, dar pretul de achizitie este deocamdata prea mare si provenienta curentului in Germania, majoritar din carbune, este un punct permanent de atac al celor ce incearca sa intarzie cat mai mult electrificarea transportului rutier.

Incarcare de la priza casnica in Laubenheim – Mainz

Mai ramane eternul argument fluturat de ACEA (asociatia europeana a producatorilor de automobile), ca reteaua de incarcare ar fi insuficienta, dansul in jurul problemei „oul sau gaina” devenind aproape ridicol in fata evidentei ca 90% din incarcari se fac, din comoditate, acasa.

Harta traseului ales de gazdele noastre pentu test drive-ul cu TM 3

Asa cum am facut si in imprejurimile Nuernberg-ului cu calatoria in Elvetia francona sau vizita la Asbach, am ales o tema pentru plimbarea noastra, vizitand vestigiile istorice romane gasite de-a lungul la Limes Germanicus, fortificatia romana menita sa apere granitele imperiului de invaziile barbarilor.

Limes Germanicus, traseul fotificatiei romane

Chiar daca fortificatia de pamant, dublata de un sant si intarita cu trunchiuri de pom ascutite, nu are grandoarea Marelui Zid chinez, arata preocuparea in cursul istoriei pentru bariere, care marcheaza granitele intre popoare si rezoneaza, din pacate, pana in zilele noastre.

Cetatea romana de la Saalburg, reconstruita la inceput secolului XX

Fortificatia romana, recladita la inceputul secolului XX la Saalburg, este o buna ocazie de introspectie asupra sistemului de organizare, circulatie pan europeana si aparare a marelui imperiu roman si contine exponate foarte interesante, din care intelegem mai multe detalii despre viata de zi cu zi intr-o garnizoana de pe liniile de aparare ale imperiului.

Pentru pauza de pranz gazdele au pregatit o surpriza la un restaurant romanesc din zona, unde mititeii, sarmalele, pastrama si tuica sunt la ele acasa.

Consumul inregistrat pe urcarea si coborarea de la varful Grosser Feldberg

Invaluit in ceata, varful Grosser Feldberg nu ne-a oferit privelistea dorita, dar semnatura energetica inconfundabila, cu consum ridicat pe urcare, urmat de recuperare la coborare, subliniaza eficienta energetica a automobilelor electrice (consum mediu de 15.1 kWh/100km), de care se vorbeste din pacate mai putin.

Calatoria s-a incheiat cu o frumoasa plimbare la apus pe malul Rinului la Wiesbaden si o cina tot din Balcani, la un vecin croat.

Despre experienta celui de al doilea test drive cu Model 3, de data aceasta pentru 266 km parcursi in parte pe serpentinele din jurul varfului Grosser Feldberg, va scrie (cat de curand) Andreas, un tanar inginer care si-a inceput cariera de curand in industria auto.

Consumul mediu realizat pe parcursul zilei (13.8 kWh/100 km) reprezinta cheltuieli de 4.28 euro/100km, considerand pretul energiei casnice de 0.31 euro/kWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.