Hyundai Ioniq model 2020 după nouă luni

Edi a parcurs cu Ioniq-ul cele mai interesante trei sezoane pentru orice proprietar începător de automobil electric.

A demarat sa acumuleze experiența electromobilistică în noiembrie 2019, de când a furnizat periodic informații despre parcursul și consumul mediu cu Ioniq-ul sau pentru proiectul Electromobilitate.

Scopul informațiilor prelucrate în continuare este de a dovedi că nu există „un consum” și o singură valoare de autonomie pentru un anumit model electric, ci o variație continuă, în funcție de condițiile atmosferice, stilul de condus, încărcare, relief, etc.

Informatii furnizte de Eduard Radu, proprietar Hyundai Ioniq model 2020

După primele nouă luni se poate vedea cu ușurință că în sezonul rece consumul mediu înregistrat în București a fost intre 15.7 și 17.6 kWh/100 km. (10.1 -11.3 lei /100 km*)

În primăvară a scăzut la valori medii intre 12.3 și 13.9 kWh/100km, iar peste vară, inclusiv concediul din august, Edi a continuat cu valori medii foarte bune, intre 12.3 și 12.5 kWh/100km (mai puțin de 9 lei/100 km*)

De ce este important să cunoaștem variația consumului în fiecare sezon? Răspunsul este destul ușor de înțeles pentru orice electromobilist, ce suferă de oarecare teamă de încărcare (charge anxiety), atunci când pornește la primele drumuri mai lungi.

Informațiile de la bord sunt destul de precise, pentru a determina autonomia și a cauta o stație de încărcare la timp, dar odată ajunși acolo, stația poate fi ocupată, sau nefuncțională, sau acționată de un ecuson sau aplicație care tocmai lipsește din colecția proprie (foarte) stufoasă în Europa.

Parcursul în nouă luni

Informatii furnizte de Eduard Radu, proprietar Hyundai Ioniq model 2020

Parcursul lunar variază în limite foarte largi. Pentru Edi rutina de mers la serviciu plus alte drumuri ocazionale au însemnat intre 1020 și 1275 km în lunile reci.

Apoi a intervenit starea de urgență din primăvară și munca de acasă a redus foarte mult kilometri parcurși în oraș.

În schimb în luna de concedii, Edi a acumulat aproape 2000 de kilometri cu Ioniq-ul, comunicându-ne cu bucurie:

Am fost în vacanță cu el în Romania și pot să zic că „range anxiety” a dispărut. Foarte mulțumit de consum, foarte mulțumit de comportament.

De ce am ales un autovehicul electric?

În primul său articol pentru proiectul Electromobilitate, Edi povestește despre motivele ce l-au determinat să achiziționeze un Ioniq model 2020, cu acumulatorul de 38.3 kWh (util).

După nouă luni, avem intenția să evaluăm mai exact dacă alegerea unui automobil extrem de eficient, dar cu autonomie relativ mică, față de alți concurenți actuali, a fost potrivită pentru nevoile lui Edi.

Din mai multe motive ușor de înțeles, de la siguranță proprie, la menajarea acumulatorului, am calculat autonomia utilă în fiecare sezon pe baza a 35 kWh (aproximativ 90% din cea maximă), fiindcă nu recomandăm să luați în calcul 0% ca limita de descărcare.

Pe baza consumului mediu realizat de Edi autonomia sa utilă ar fi:

  1. Decembrie – februarie: consum mediu 16.8 kWh/100km, rezultă autonomie utilă 208 km
  2. Martie – mai: consum mediu 13.4 kWh/100 km, autonomie utilă 262 km
  3. Iunie – august: consum mediu 12.4 kWh/100 km, autonomie utilă 282 km
Informatii furnizte de Eduard Radu, proprietar Hyundai Ioniq model 2020

Cele 233 valori comunicate cu meticulozitate de Edi, reprezintă parcursul zilnic pentru 176 zile de utilizare ale Ioniq-ului, începând cu 28 noiembrie 2019.

Diagrama de mai sus este o buna indicație ca Edi a făcut alegerea perfectă pentru nevoile sale de transport. În doar patru zile (2.43%), din cele 176 cât a utilizat Ioniq-ul în primele nouă luni, Edi a avut nevoie de reîncărcare, atunci când călătoria a fost mai lungă decât „acumulatorul” (autonomia utilă în sezonul respectiv).

Recomandarea noastră a fost dintotdeauna să analizați amănunțit nevoile de transport zilnic, înainte de a vâna mașina cu cea mai mare autonomie, care are nevoie de un acumulator mare, scump și greu.

Felicitări Edi pentru alegerea făcuta și așteptăm cu interes următorul articol despre viata de zi cu zi cu Ioniq și călătoria prin țară.

*NOTĂ: prețul în lei /100 km este calculat considerând încărcarea acasă cu 0.64 lei/ kWh și 10% pierderi la încărcare, fără a ține cont de ofertele de încărcare gratuită utilizate ocazional de proprietarii mașinilor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.