200.000 Tesla înmatriculate în primele șapte luni pe plan global

Câștigătorul clasamentului global al înmatriculărilor a devenit la fel de previzibil ca și cel al etapelor de Formula 1, ceea ce nu diminuează meritul protagoniștilor, doar arata cât de departe sunt partenerii de drum pe calea electrificării.

Cu toate că sunt automobile excepționale, Polestar 2 se va produce în serie limitată, iar Lucid Air – cu toate posibilele recorduri (momentane) de autonomie și viteză de încărcare, strecurate cu abilitate în fluxul continuu de știri, înainte de prezentarea oficiala – este doar un prototip cu cale lunga pana la producția de serie.

„Tesla killerii” germani, s-au dovedit a nu fi chiar așa de fioroși, iar viitoarele produse sunt doar atât… viitoare. În prezent, sau mai bine zis în primele șapte luni ale anului 2020, Model 3 continua să domine în preferințele din SUA și China, acolo unde se produce și este pe locul doi (deocamdată), după Zoe, în Europa.

Zoe și Leaf își mențin pozițiile pe podium, așa cum o fac de aproape un deceniu, dar marii performeri ai acestui an dificil în industria auto sunt Hyundai Kona și Kia Niro care au sărit câte două locuri în clasamentele globale.

Din gama premium, Audi e-tron confirmă că este stabil în top 10 al preferințelor globale, chiar dacă noul Model Y urcă foarte rapid în clasament, fiind deocamdată livrat doar în SUA, unde a găsit peste 7.500 de cumpărători, doar în luna iulie.

SAIC dovedește că vânzarea în Europa al SUV-ului MG ZS ajută la creșterea globală, iar startup-ul NIO uimește cu poziția 14, deși se vinde doar în China, la fel ca și modele mai bine clasate ale altor producători chinezi.

Ce urmează în a doua jumătate a anului?

Rezultatele din august vor fi cam în aceeași notă, dar septembrie, care tocmai a început, va aduce cu siguranță VW ID 3 în clasamentele europene, apoi în cele globale.

La Shanghai, extinderea fabricii Tesla pentru producția de Model Y progresează rapid, ceea ce va aduce o dinamică crescută pentru ascensiunea Tesla pe piața chineză și implicit pe cea globală.

Ce trebuie reținut în navigarea printre click bait-urile cu tot felul de killeri și competitori Tesla, este ca fiecare vehicul electric, înmatriculat undeva în lume, dislocă unul echipat cu motor termic.

Cifrele compilate de EVsales sunt clare:

  • piața auto în iulie 2020 a rămas cu 7% mai mică ca anul trecut, chiar dacă a depășit prăpastia din primăvară
  • în schimb înmatriculările pentru cele electrice si hibrizii plug-in a crescut cu 76%

Acest efect dublu al scăderii celor clasice și creștere pentru electrice, a ridicat rata de penetrare globala la 3.0%. Cu convingerea ca și acuma mai exista executivi în industria auto, care își justifică inacțiunea cu acest procent mic din piața auto globala, este bine sa înțelegem că deocamdată doar înmatriculările Tesla au atins 200.000 de unități în șapte luni, următorii producători în clasament fiind la foarte mare distanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.