Continuăm discuția începută ieri cu Hyundai Ioniq, despre faptul că „nu există un consum și o singură valoare de autonomie pentru un anumit model electric, ci o variație continuă, în funcție de condițiile atmosferice, stilul de condus, încărcare, relief, etc.„
Cu ajutorul celor trei proprietari de Kona, care ne transmit informații de consum și costuri de întreținere (ZERO, cu excepția reviziilor periodice la care vom reveni), vom urmări pe termen lung comportamentul acestui model foarte îndrăgit pentru autonomia cea mai bună, la prețul de achiziție cel mai mic.

Cum am scris în repetate rânduri, cei trei proprietari de Kona (Attila, Paul și Tudor în ordinea achiziției Konelor) utilizează mașinile lor în mod total diferit.
Câteva cifre din ultima săptămână sunt edificatoare:

- Tudor: cu rutina zilnică a mersului la serviciu a acumulat 197 km în Timișoara

- Attila: fiind în concediu, a dat o fuga la Oradea și a parcurs 399 km

- Paul: drumețul echipei noastre a mai vizitat o data Olanda și a strâns încă 4733 km, cu etape mai lungi de 1000 km pe zi, după care bănuim că odometrul a trecut de 40.000 km în patru luni!

Cine zicea că electricele nu se pretează la drumuri lungi?
Cu toate diferențele de distantă și geografie pe unde au umblat, cele trei Kone s-au încadrat într-o marja de consum cuprinsa intre 14.1 și 15.3 kWh/100 km, care reprezinta o variație de aproximativ 8.5%.
Chiar dacă diferențele de consum mediu săptămânal înregistrate de cei trei proprietari au ajuns la max 39% (săptămâna 29 iunie), ceea ce confirmă că fiecare electromobilist trebuie să își cunoască foarte bine „consumul propriu” în condițiile date, vorbim de variații cuprinse intre 1 leu și 3.30 lei la 100 km, pentru diferența de cost cu energia. (Socoteala este la prețul de 0.64 lei/kWh pentru încărcarea acasă, cu o pierdere de 10%, determinată de Attila pentru Kona.
Revizii curente
Deși Tesla a renunțat odată cu Model 3 la revizii periodice, fiecare automobil fiind monitorizat individual și orice defecțiune semnalizată la bord, observam că producătorii clasici, mențin obiceiul reviziilor periodice, care sunt o sursă importantă de venituri post vânzare.
Numeroșii kilometri acumulați de Paul, au dus Kona de două ori la reprezentanță pentru revizie vara aceasta. Pe lângă schimbarea filtrului de polen alte verificări adaugă sume frumușele la nota de plată pentru client.
Dintr-un comentariu în media sociala la articolul de ieri despre Ioniq, am aflat că o reprezentata Hyundai a „schimbat lichidul de frâna” la revizia de 30.000 km.
Frânarea regenerativă preia la mașinile electrice munca grea, frâna de picior fiind utilizată doar pentru oprirea finală (la viteze foarte mici) și la frânări de urgență.
Plăcuțele păreau noi la Ionică după 34.000 km, cu numeroase drumuri pe serpentinele de la Păltiniș și o traversare a Transfăgărășanului. Nici măcar praf de plăcuțe nu se adună intre doua spălări de mașină la electrice.
Chiar trebuie schimbat lichidul la 30.000? … nu vorbim de kilometri putini acumulati intr-un timp foarte lung, cand intelegem ca din cauza proprietatilor higroscopice ale lichidului de frana este recomandata schimbare acestuia, ci de nici un an de utilizare.
Suntem obișnuiți să fim întâmpinați în service-uri cu drăgălășenii de genul „voi ăștia cu electricele ne luați pâinea de la gură…” dar asiguram pe cei afectați de eliminarea schimburilor de ulei și filtre, distribuții ambreiaje și eșapamente, ca și electricele se mai lovesc, consumă anvelope datorită cuplului instant și a tentației continue de a pleca primul de la semafor, iar suspensia și direcția au nevoie de întreținere, așa că se poate trăi decent și de pe urma lor.
O privire spre toamnă – iarnă
Urmează cele mai bune două luni pentru circulația cu orice mașină electrică, când vom folosi foarte rar instalația de climatizare sau alte sisteme adiționale mari consumatoare de energie electrică.
Tocmai când electromobiliștii se obișnuiesc cu aceste consumuri de toamna scăzute, încep ploile din noiembrie, apoi vin zăpezile și frigul, când majoritatea începătorilor se panichează de scăderea bruscă a autonomiei (faceți cunoștință cu electro-zgribuliții).
Spre deosebire de Edi, care și-a început aventura electrică cu Ioniq-ul în sezonul rece, cele trei Kona au zburdat toată vara într-o zona de consum de invidiat.
Așteptăm cu mult interes să cunoaștem mai bine efectul frigului asupra eficienței și mai ales impactul drumurilor foarte scurte parcurse de Attila, când acumulatorul de mari dimensiuni al Konei va absorbi o cantitate considerabilă de energie pentru a ajunge la temperatura optimă de funcționare.
Dacă aveți experiență cu Kona iarna, așteptăm cu mult interes să o împărtășiți cu comunitatea electromobilitate. Scrieți-ne pe adresa [email protected].

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Da, da, *exact* „voi ăștia cu electricele ne luați pâinea de la gură…”…
La revizia SMART Forfour am platit 809lei pentru schimb filtru habitaclu, schimb cartus uscator (la baterie) si o gramada pe asa zise: test scurt (dar scump), resetare calculatoare (ce e asta? ruleaza windows xp?), activare sistem control presiune roti (!?).
Din auzite, anul trecut „taxa” a fost la jumatatea pretului de mai sus… s-au gandit ei ca sunt prea ieftini pentru electrice.