Hyundai Ioniq – variatia consumului in functie de sezon, relief si conditii de exploatare

Pentru a intelege mai bine comportamentul pe termen lung al automobilelor electrice in functie de sezon, teren si conducatori, am decis sa continuam colectarea de informatii despre consum si intretinere, de la cele doua automobile 100% electrice Hyundai Ioniq aflate in circulatie la Sibiu si Timisoara, urmarite de mai bine de un an in cadrul proiectului Electromobilitate.

Variatia consumului pe termen lung arata o crestere semnificativa in lunile de iarna, datorita consumatorilor suplimentari pentru incalzire (scaune si volan), climatizare si dezaburire, dar valori apropiate de cea teoretica, 11.5 kWh/100km, sunt realizabile in circulatie zlnica cu cel mai eficient model electric comercializat in Romania.

Variatia de consumului intre aceleasi perioade din 2018 si 2019 rezulta in diferente mai mici de 1 RON la 100 kilometri

Primul grafic comparativ este dedicat lui „Ionica”, care la peste 22.000 km continua naveta zilnica intre Sibiu si Cisnadie fara cea mai mica problema tehnica, cu cheltuieli pentru energie electrica de maxim 8.60 RON pentru 100 km.

Echipa de la Porsib nu a incercat sa repete traseul zilnic in mod identic, fiindca nu ar fi realist pentru conditii de exploatare normala. Comparatia intre primul si cel de al doilea an de utilizare zilnica a unui automobil electric, are un rol informativ despre variatia cheltuielilor cu energia electrica, de-a lungul timpului.

Cea de a doua comparatie, intre modele identice conduse in conditii si relief diferit (Sibiu si Timisoara) arata deasemena diferente de cheltuiala cu energia mai mici de 1.4 RON pentru 100 km, maximul de pana acuma fiind inregistrat de Tudor la un drum lung cu patru persoane si bagaj la bord.

Saltul consumului la 14.8 kWh/100 km in ultima saptamana are originea in diminetile friguroase din Timisoara, cand a fost necesara utilizarea tuturor consumatorilor suplimentari pentru incalzire si dezaburire.

Cu toate ca si la Sibiu a fost frig, lectiile invatate de anul trecut au determinat echipa Porsib sa conecteze pe Ionica in fiecare seara la priza de 220 V, pentru a beneficia de preincalzirea si dezaburirea geamurilor cu energie din retea, nu din acumulator.

De altfel placerea de a te urca intr-o dimineata rece in masina preincalzita, poate fi egalata doar de un interior racoros intr-o zi torida de vara, ambele scenarii usor realizabile cu functia de programare a temperaturii la bord pentru Hyundai Ioniq.

NOTA: In masura in care sunteti interesati de anumite aspecte, comparatii sau conditii de exploatare pentru un automobil electric, nediscutate pana in prezent, va rugam sa ne contactati la adresa electromobilitate@24auto.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.