„Frumoasa si bestia” intr-o plimbare relaxata la munte

Intamplarea a facut ca protagonistele plimbarii noastre, Tesla Model 3 si Chevy Corvette, sa fie achizitionate in aceasi zi de noiembrie in 2018.

Pe langa faptul ca au patru roti, usile se deschid din interior prin apasarea unui buton si lipseste manerul de care pasagerul s-ar poate agata in timpul „rugaciunilor” pe viraje, asemanarile dintre cele doua automobile s-au incheiat.

Cu Model 3, Tesla a reusit ceea ce multi „experti” si analisti auto au declarat ca este imposibil si anume ca un automobil electric sa atraga atentia si sa deschida buzunarul a sute de mii de cumparatori. A devenit, inca din primul an de export pe marile piete globale, cel mai bine vandut automobil electric in lume, fortand majoritatea producatorilor traditionali sa ofere macar un raspuns incepand din 2020.

Daca Model 3 se doreste a fi un model de eficienta si un exemplu de responsabilitate ecologica, ce transporta confortabil patru persoane si o multime de bagaje in liniste pana la destinatie, Chevy Corvette se afla la polul opus al preferintelor automobilistice.

Varianta Grand Sport este echipata cu un motor clasic V8 de 6.2 litri, a carui moment motor de 630 Nm propulseaza coupe-ul sport, prin intermediul unei cutii automate cu opt trepte, de la 0 la 100 km/h in 3.6 secunde.

Chiar daca pentru intrarea si iesirea de la volan ai nevoie de ceva dexteritate si flexibilitate, pozitia de conducere este asemanatoare cu cea dintr-un cockpit de curse croit pe masura.

Capota gigantica se intinde peste doi metri, dar vizibilitatea este buna si directia extrem de precisa.

O surpriza placuta a fost suspensia, care in functie de modul selectat incepand cu „eco” si pana la „race”, devine tot mai rigida, dar nu transmite denivelarile scurte pasagerilor cu aceasi lipsa de mila cu care o face, din pacate, Model 3.

Dupa cativa kilometri la volanul Corvette devii tot mai convins ca acest culturist poate impinge limitele vitezei pe viraje, cu mult dincolo de zona de confort a unui sofer cu responsabilitate pentru unicul sau pasager.

Pe un drum frumos de munte, tot ce iti mai poti dori, pe langa o zi insorita in care scoti acoperisul, ca sa mirosi aromele toamnei asezate peste padure (hai sa fim seriosi … benzina arsa si franele incinse sunt adevaratul motiv), este aparitia unui tunel, in care patru tevi gigantice de esapament sa poata transmite vibratia celor opt pistoane excitate de o apasare brusca pe accelerator urechilor … ba nu, corpurilor celor din preajma.

Revenit la volanul Teslei aveam senzatia ca valsez pe viraje cu o balerina priceputa, in liniste totala, fara nici un efort, vibratie, zgomot sau agitatie generata de adrenalina stoarsa de Corvette, chiar si din cel mai pasnic sofer.

Bucuria de a le conduce pe amandoua, face parte din doua capitole automobilistice total diferite. Imi doresc mult ca viitorul sa apartina automobilelor electrice, in primul rand pentru eficienta si aglomeratii urbane mai linistite si curate. In acelasi timp visez la piste cu circuit inchis, unde nepotii sa mai poata avea placerea de a biciui in siguranta cei opt cilindri a unui Corvette, pentru placerea pura de a conduce unul din marile automobile sport americane.

NOTA: impresiile de calatorie cu Corvette si Model 3 au fost culese pe cei 170 de kilometri ai unui drum croit in anii ’30 pe creasta muntilor Appalachi, denumit „Sky Drive” in Parcul National Shenandoah din Virginia, cu limite de viteza intre 40 km/h si 65 km/h.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.