Continuăm analiza motivelor pentru care unele startup-uri dedicate proiectării și producției de vehicule electrice au depășit in 2021 valoarea pe bursă a firmelor auto consacrate cu un studiu de caz Hyundai – NIO, două companii cu o gamă mai largă de modele electrice, care au câștigat în ultima vreme premii și aplauze la scenă deschisă din partea presei de specialitate.
Prin evoluția Ioniq, Kona și noul IONIQ 5, Hyundai a demonstrat că ascultă vocile clienților și modernizează gama de produse. După numeroase premii europene, între care importantul Car of the Year în Germania (GCOTY), IONIQ 5 este pe cale să cucerească inimile jurnaliștilor de pretutindeni, după cum dovedesc titlurile:
- The 15 Best Cars Reviewed This Year
- 2022 Hyundai Ioniq 5 Charges to the Head of the Pack
- 2022 Hyundai Ioniq 5 Can Play in the Big League
În urmă cu câteva zile, în cadrul celui de al doilea episod al șușotelilor electrice din Motor City, subliniam că ritmul prea lent al tranziției spre electrificare, în contextul codului roșu pentru omenire, a generat pe bursele globale un curent favorabil startup-urilor dedicate proiectării și producției de vehicule electrice, una din soluțiile ce contribuie la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă.
Dincolo de interesul pentru viitorul profit realizabil în domeniul mobilității electrice, există la investitori o doză bună de regret de a nu fi participat la creșterea valorii Tesla. Timpul va testa câte din actualele firme auto preferate de marii investitori vor fi actori pe termen lung, dar până atunci valorile mari atinse pe bursă de Rivian, Lucid Motors și NIO permit acestor firme dezvoltarea rapidă, lărgirea gamei de produse și construcția de noi fabrici.
Comparația planurilor de producție BEV la Hyundai și NIO
După ce am discutat cum a depășit Rivian valoarea Mercedes, GM sau Ford și Lucid Motors pe cea BMW în 2021, un recent interviu pentru Automotive News Europe cu noul CEO de la Hyundai, ne dă ocazia să privim mai adânc în motivele care determină investitorii să ridice valoarea startup-ului NIO deasupra grupului coreean, care cu ajutorul producătorilor locali de semiconductori a trecut anul 2021 cu mult mai bine decât o serie de concurenți europeni.
Jaehoon (Jay) Chang a preluat conducerea la Hyundai în ianuarie 2021 și a accelerat planul de creștere pentru producția de automobile electrice cu un obiectiv de 1.7 milioane în 2026, țintele de până acuma fiind:
- 90.000 în 2020;
- 140.000 în 2021 (crestere 55%);
- 220.000 în 2022 (crestere 57%).
Asemănător cu tonul încrezător în viitorul mobilității electrice cu care ne-au obișnuit Herbert Diess (VW), Ola Källenius (Mercedes) sau Hakan Samuelsson (Volvo), Jay Chang estimează o creștere rapidă a cererii pentru vehicule 100% electrice pe toate piețele majore.
Cu toate acestea, creșterea cu 57% a producției planificată pentru 2021 și 2022 nu ține pasul cu Tesla, care dublează in prezent capacitatea de producție, sau cu NIO, care în scrisoarea către investitori informează:
- livrări noiembrie: 10.878;
- livrări 2021: 80.940 (creștere 120% față de aceeași perioadă din 2020);
- cumulat, toate cele trei modele eS8, eS6 si eC6 au atins 156.581 unități livrate.

Lansarea internațională a noului sedan eT7 și perspectiva atractivă reprezentată de viitorul eT5, garantează ritmul rapid de dezvoltare pentru NIO în 2022, care pe lângă o prezență tot mai consistentă în clasamentul înmatriculărilor din China, a demarat ofensiva europeană pe piața norvegiană, de unde se va extinde anul viitor în Germania.
În timp ce planul de producție pentru modele electrice Hyundai prevede 220,000 de exemplare anul viitor, NIO și partenerul JAC au extins capacitatea liniilor de asamblare din Hefei la 300.000 unități, cu un obiectiv de 600.000 în 2022.
Ușurința cu care se extind startup-urile depinde de cererea pentru automobile electrice pe principalele piețe globale (solidă în China, Europa și în formare în SUA), de rezultatele financiare și de sursele de finanțare. În același timp, producătorii tradiționali înregistrează o serie de pierderi suplimentare din cauza reducerii fără precedent a volumului pentru modele echipate cu motoare termice, pe lângă problemele de reducere a personalului, care sunt una din cauzele conflictelor între Herbert Diess și sindicate la VW.
Cât de dificilă este desprinderea de trecut și de efortul financiar și uman susținut timp de numeroase decenii pentru perfecționarea motoarelor termice și găsirea unor soluții pentru supraviețuire în viitor, este ușor de văzut din lista participanților și tematica celui de la 9-lea congres dedicat motoarelor, organizat în 22 februarie 2022 la Baden-Baden, Germania, semnalat de colaboratorul nostru dl. ing. Ioan Peia.

Nu știm dacă recentele anunțuri făcute de Hyundai despre schimbarea unei generații de executivi și mutarea germanilor Peter Schreier (design – ex-Audi) și Albert Biermann (engineering – ex-BMW M) în poziții reprezentative, de ambasadori de marcă, are o legătură cu nostalgia după motoarele cu ardere internă, dar în mod sigur tânăra generație promovata în funcții de conducere vine în proporție de 37% din departamentul R&D, oameni obișnuiți să privească spre viitor.
Revenind la interviul cu Automotive News Europe, Jay Chang afirmă că pe lângă cele peste 7.4 miliarde USD investite în noi capacități de producție pentru modele electrice în SUA și cele necesare dezvoltării unei noi platforme dedicate (după stoparea colaborării cu Canoo) resursele alocate motoarelor cu ardere internă se vor limita la menținerea lor în pas cu reglementările de poluare, ceea nu înseamnă că vor fi necesare motoare noi, în focus fiind vehiculele electrice.
We will align our powertrain product to be applicable under the new regulations, which doesn’t mean we need to have full, new engine development. We are focusing on EVs from now on.
Jahoon (Jay) Chang – CEO Hyundai
Va fi suficient efortul financiar și reorganizarea la nivel de conducere pentru ca Hyundai și mărcile înrudite Kia și Genesis să prindă din urmă Tesla, Rivian, Lucid Motors și NIO în domeniul mobilității electrice?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.