Șușoteli electrice din Motor City – GM, Tesla & Co. (episodul II)

În primul episod ne-am îndreptat atenția la stoparea comenzilor pentru F150 Lightning, majorarea producției pentru Mach-e și debutul unui nou front de competiție în electrificarea vehiculelor de transport, odată cu livrările primelor van-uri electrice Rivian pentru Amazon și a celor produse de GM sub marca BrightDrop pentru FedEx.

Camioanele electrice și furgonetele de distribuție pentru marfă nu sunt în sine o categorie nouă de vehicule, modele timpurii fiind utilizate la începutul secolului trecut.

Despre proiectul StreetScooter al echipei de la Aachen sub conducerea profesorului Schuh am scris de multe ori și chiar dacă în prezent Poșta Germană intenționează să stopeze producția, demonstrația că se pot produce vehicule 100% electrice în Germania a fost făcută, fără colaborarea și chiar cu opoziția inițială a industriei auto locale.

Pentru început ne vom concentra pe primele rezultate concrete ale producătorilor americani, după „punctul de inflexiune” anunțat de GM anul trecut la CES – Consumer Electronics Show.

GM – BrightDrop

După lansarea la CES, un recent comunicat de presă GM informează că primele 500 furgonete electrice produse sub noua marcă BrightDrop au fost livrate pentru flota FedEx, care cuprinde în prezent peste 87.000 vehicule.

Deși electrificarea flotei de distribuție are impact maxim asupra reducerii poluării din orașe, subiectul nu are priză la public, așa cum au lansările unor modele de mare performanță. Ca urmare, GM adaugă începerea livrărilor noului Hummer la pachetul de vești bune de final de an.

Spre deosebire de F150 Lightning, care reprezintă o electrificare a actualului model produs cu motoare termice, noul Hummer se bazează pe platforma dedicată Ultium și va fi echipat cu acumulatori produși împreună cu LG Chem, partener în JV-ul prin care GM încearcă să-și asigure sursa de acumulatori proprii pentru viitoarele modele electrice.

Sursa: GM

Cu capabilități off-road ce concurează direct cu cele două modele R1T și R1S aflate în producție la Rivian, noul Hummer vine cu o listă impresionantă de sisteme electronice de asistență pentru condusul on și off road. Cu 1000 CP și prețuri mari, Hummer nu va contribui la reducerea emisiilor poluante în egală măsură cu furgonetele BrightDrop, dar va trezi cu siguranță mai mult interes la publicul nord american pentru gama de modele electrice în pregătire la GM.

Chevy Silverado și Cadillac Lyriq

Următoarele două modele, pentru care înscrierile se vor deschide în prima săptămână din ianuarie în SUA (Chevy Silverado) și au fost deja deschise în noiembrie în China (Cadillac Lyriq) sunt construite tot pe platforma Ultium.

În timp ce Silverado este eternul Nr. 2 după F150 în clasamentele de înmatriculare a pickup-urilor americane, Lyriq deschide un segment cu totul nou de vehicule de lux 100% electrice, cu specificații tehnice la fel de apetisante ca Hummer, dar prețuri mai rezonabile.

În China, varianta long range cu tracțiune spate va fi disponibilă la mijlocul anului viitor la un preț sub 70.000 USD, în timp ce prima ediție a noului Hummer începe de la 110.000 USD.

Până la replica Cybertruck din partea Tesla sau a celorlalte startup-uri destinate proiectării și producției de modele electrice, Rivian, GM și Ford domină dialogul despre pickup-uri și vehicule utilitare, categorii care fac parte din planul de electrificare al întregii flote a guvernului SUA, ce conține peste 600.000 vehicule în prezent.

Replica Tesla

În competiția pentru atenția publicului, seria de anunțuri din Motor City a fost degrabă contrată de câteva informații plasate strategic de Tesla.

Indiferent de intențiile reale ale celor trei mari din Detroit (GM, Ford și Chrysler), puse sub semnul întrebării de planurile mici de producție și stoparea înscrierilor la anumite modele, electromobiliștii au încredere că Tesla își va urma planurile prin care la finalul anului 2023 va produce peste 2 milioane de vehicule electrice, ceea ce reprezintă tot atâtea câte a produs începând din 2012.

Sursa: google

Odată cu deschiderea frontului de competiție pentru furgonete și camioane electrice destinate transportului de marfă, se inițiază perspectiva unui domeniu nou de afaceri în rețele de încărcare cu puteri de ordinul MW (Mega Watt-ilor).

Sursa: Tesla

În prezent cea mai mare stație Tesla Super Charger este la Shanghai și are 72 puncte de încărcare (max. 120 kW). În Firebaugh, California, sunt disponibile 56 de puncte de încărcare din generația a treia (max. 250 kW).

Deschiderea accesului altor modele pentru încărcare în rețeaua Super Charger va permite accesarea de către Tesla a liniilor de finanțare puse la dispoziție de noua lege a infrastructurii, care alocă 7.5 miliarde USD pentru extinderea rețelelor de încărcare.

Pentru încărcarea camioanelor comerciale, compania WattEV a demarat săptămâna trecută prima faza a proiectului din Bakersfield (California) cu o putere instalata de 5 MW si 24 puncte de încărcare. Faza a doua a proiectului prevede 40 MW putere instalată și mai mult de 40 puncte de încărcare în paralel.

Pe lângă finanțarea guvernamentală, tot mai mulți investitori mari sunt interesați de oportunitățile generate de electromobilitate. Încotro se îndreaptă fondurile investitorilor este ușor de văzut din clasamentul primelor 25 de companii auto, după valoarea actuală la bursă.

Sursa: google

Cu Tesla dominând de departe clasamentul este timpul pentru executivii din Motor City să înțeleagă de ce Rivian este o investiție mai atractivă decât GM sau Ford. Dar și la alte etaje înalte din centrele globale de comandă ale industriei auto este momentul pentru o introspecție adâncă și analiză de ce Lucid este mai valoros ca BMW sau cum a depășit NIO pe Hyundai?

Șușotelile din Motor City vor continua să urmărească aspectele nepublicate în comunicatele de presă cu nuanțe ecologice verzi și vorbele mari despre protecția mediului, anihilate de realitatea unei producții limitate de vehicule electrice.

1 Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.