În urmă cu un an parcurgeam primul drum de la Timișoara la Muntele Mic alături de Porto (Hyundai Kona EV 2020) despre care am scris la vremea respectivă. Sigur că nu era primul drum cu această destinație la volanul unei electrice, încercările cu Ioniq-ul „clasic” fiind memorabile.
Multe s-au schimbat de la prima tentativă de a cuceri Muntele Mic alături de Dan la volanul Ioniq-ului cu acumulator de 28 kWh, schimbări importante în ambele „tabere”. Infrastructura de încărcare rapidă s-a îmbogățit cu 3 stații pe acest traseu, iar Ioniq-ul a crescut și s-a transformat în IONIQ 5 RWD, cu un acumulator de 2 ori și jumătate mai mare.
Nu puteam să ratăm prima ninsoare din Munții Banatului așa că ne-am trezit duminică dimineața devreme cu scopul de a deschide sezonul de ski. Am încărcat mașina peste noapte până la 96%, am pus skiurile în portbagaj, am luat o cafea bună și am pornit.
Drumul de la Timișoara la Muntele Mic are aproximativ 140 km din care vreo 50 km sunt pe autostrada, iar restul pe drumuri naționale. Partea interesantă începe din Borlova pentru că pe 22 km se urcă aproximativ 1100 m în altitudine, iar șansele ca drumul să fie acoperit cu zăpadă sunt destul de ridicate.
Autostrada am parcurs-o cu ACC-ul setat la 120 km/h, iar în rest am mers în limitele legale și în ritmul traficului. La sosirea în parcarea de la Muntele Mic am ajuns cu 38% energie rămasă în acumulator și un consum de 28.2 kWh/100km după 154 km parcurși.
Am mai susținut și pe grupurile de WhatsApp sau Facebook, și în discuțiile cu prietenii, dar simt nevoia să subliniez din nou cât de ușor și în siguranță se conduce IONIQ 5 RWD pe drumuri de munte cu zăpadă. Pentru că ninsese cu o noapte înainte, drumul nu era în totalitate curățat, dar combinația dintre sistemele electronice ale mașinii și anvelopele de iarnă de bună calitate țin mașina exact pe trasa dorită chiar și atunci când nu ești prea gentil cu pedala de accelerație.
După o zi reușită de ski, am pornit seara spre casă, însă nu eram sigur că energia din acumulator va fi suficientă pentru a parcurge drumul de întoarcere cu aceleași viteze ca și la dus. La coborâre, până în Borlova am recuperat 3%, aceeași valoare ca și în cazul Konei, însă cantitatea de energie este mai mare. De data aceasta nu am folosit adaptorul OBD pentru a observa cantitatea exactă de energie.
Pentru a ne continua drumul spre casă în același confort și cu vitezele obișnuite, am făcut o scurtă (foarte scurtă) oprire la AO Truck Stop pe centura Lugojului unde am încărcat aproximativ 4 minute la o stație de 50 kW. Ca paranteză, pe bordul mașinii viteza de încărcare raportată a fost de 51 kW, asta datorită tehnologiei de 800 V utilizată de IONIQ 5.
Am ajuns acasă cu 3% baterie, după 309 km cu un consum de 22 kWh/100km, după o zi minunată de ski. Consumul este într-adevăr mai mare decât la Kona, atât din cauza dimensiunilor mult mai mari ale mașinii cât și din cauza volumului mai mare de aer din habitaclu care trebuie încălzit, însă drumul se poate parcurge fără încărcare dacă la plecare acumulatorul este încărcat complet.
The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.