IAA ziua a treia – un alt fel de salon auto

După ziua dedicată presei, urmată de cea a inaugurării oficiale cu prezența oficialităților de la Berlin, în cea de a treia zi la IAA am pornit să descoperim spațiile expoziționale construite în cele mai frumoase piețe din zona centrală a capitalei Bavariei.

Măcinat în timpul bombardamentelor din cel de al doilea Război Mondial, München-ul a reclădit zona istorică centrală, care atestă frumusețea clădirilor clasice, începând cu impozanta primărie din Marienplatz.

După mai mult de un an de evitare a aglomerațiilor de orice fel și prezentări virtuale ale noilor modele auto, primul salon auto tradițional venea cu amintirea unui număr foarte mare de vizitatori, care se înghesuie în jurul exponatelor. Soluția curajoasă de a împrăștia standurile în mai multe piețe centrale din oraș, implica riscul cooperării meteorologice, dar a fost răsplătit (cel puțin până acum) cu o vreme superbă de vară târzie, cu temperaturi potrivite lungilor plimbări și numeroșilor vizitatori.

Königsplatz

În Königsplatz ne-am întâlnit prima oară cu Dacia Spring, am revăzut Mustangul Mach-e și am admirat îndelung prototipul viitorul sedan Polestar denumit (deocamdată) Precept, care va fi lansat dupa SUV-ul Polestar 3, bazat pe platforma cunoscută de la Volvo XC 90.

Odeonsplatz și Feldherrnhalle

Mercedes a dominat spațiul expozițional din Odeonsplatz și chiar dacă am fost intrigați de câteva modele, trebuie recunoscut că firma merge consecvent în direcția declarată de Ola Källenius, de a avea în fiecare categorie câte un model electric… chiar și pentru clasa G!

Coincidență sau nu, lângă standul Mercedes, afișe mari de angajare anunțau deschiderea unui spațiu de prezentare pentru Lucid Motors în primăvara anului 2022. Un alt startup californian va da de furcă producatorilor premium germani? … doar timpul ne va convinge.

O notă maximă pentru arhitectura standului CUPRA și una mai mică pentru lansarea noului CUPRA Born, cu care au fost tapetate stațiile de metrou și autobuz, dar a lipsit din flota de test drive.

Deși citisem despre Kia EV6 că arată mai bine în realitate decât în imagini, prima întâlnire în standul din Odeonsplatz a fost o surpriză foarte plăcută. Forma curajoasa și proaspată este imposibil de confundat cu ruda apropiată IONIQ 5, cu care împarte platforma electrică E-GMP, chiar dacă performanțele și specificațiile tehnice sunt extrem de apropiate.

Wittelsbacherplatz

Cu o suprafață mai mică decât primele două, piața este în viața de zi cu zi dominată de statuia principelui Maximilian de Bavaria. Înconjurată însă de Porsche de-o parte și Audi de cealaltă, statuia pare oarecum dezorientată de zumzetul vizitatorilor adunați în număr foarte mare să admire bijuteriile tehnice expuse de cele două mărci înrudite, dar rivale, în cadrul grupului VW.

Max Joseph Platz

BMW și Mini au expus în zona de prestigiu din fața Operei din München, un loc utilizat adesea pentru prezentări fastuoase.

Marienplatz

Deși în fața primăriei nu au fost expuse modele de automobile sau concepte noi lustruite, gata să atragă privirea, fantezia și portofelul vizitatorilor, pentru mine a fost locul preferat din mai multe motive:

  • Dialog Arena – a fost spațiul unde publicul s-a întâlnit cu specialiști din domeniul mobilității viitorului și a avut ocazia să pună întrebările despre rețele de încărcare, producția de energie regenerabilă, reciclarea acumulatorilor, care ne frământă pe toți, electro-pasionați și electro-sceptici, în egală măsura;
  • Zukunftschmiede – un fel de atelier de creație în care fiecare locuitor putea adăuga sugestii pentru un viitor mai bun al orașului;
  • Kreativitätwerkstatt – o idee asemănătoare cu cea de sus, în care s-au materializat câteva din ideile cele mai originale legate de mobilitatea viitorului.

Atunci când dincolo de presa dornică de noutăți și știri electrizante, sau grupurile fanilor pasionați (denumite în noul folclor specific „bule electromobilistice”), cetățenii și autoritățile discută despre viitorul mobilității în orașul lor, inevitabil se ajunge și la continuarea electrificării transportului dincolo de metrou, tramvai și autobuze.

Spațiul generos alocat de organizatori producătorilor de biciclete, scutere și alte mijloace electrice de deplasare individuală, cât și firmelor de car-sharing, indică dorința pentru un viitor mai bun și mai liniștit pentru marile aglomerații urbane.

La standul Mercedes din centrul orașului, lângă noile modele ciripeau păsările (din difuzor) pe o mică pajiște artificială, unde am descoperit cu mare satisfacție următorul panou:

Când în patria motoarelor termice, firma care se poate mândri cu pionieratul automobilului, vorbește despre beneficiile mobilității electrice (E – Mobilität), cot la cot cu autoritățile locale și cele federale, viitorul va fi cu siguranță mai bun, mai curat și mai liniștit, așa cum continuăm să susținem împreună cu micul grup de proprietari implicați în proiectul Electromobilitate și alte organizații și firme dedicate trup și suflet promovării mobilității electrice în țară și străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.