IAA München – Primul test drive cu IONIQ 5

Spre deosebire de alte ediții IAA, când scurte plimbări cu diferite modele erau oferite vizitatorilor în cadrul complexului expozițional de la Frankfurt, organizatorii bavarezi au decis să ofere posibilitatea de a conduce numeroase modele electrice în condiții reale de trafic pe străzile din München.

Efortul organizatoric pentru marcarea așa numitului traseu Blue Line, pe întreaga lungime de la Messe (complexul expozițional) până în centru a fost remarcabil și impresiile culese pe parcurs, la volanul modelelor puse la dispoziție de firmele expozante au fost o mostră foarte realistă despre ce înseamnă traficul într-o metropola europeană aglomerată.

IONIQ 5

Orice comentarii despre noul model electric Hyundai, cu care a fost inițiat brandul IONIQ, dedicat unei familii de automobile construite pe platforma globală E-GMP 100%, vor fi încărcate de emoții, considerând că în luna martie 2021 am achitat avansul pentru viitorul cal de bătaie al proiectului Electromobilitate.

După primul Ioniq cu acumulatorul de 28 kWh (2019) și Kona cu cel de 64 kWh (2020), IONIQ 5 va deveni cel mai modern vehicul de educare prin test drive în cadrul proiectului nostru. Pe lângă designul original spectaculos, specificațiile tehnice fac inima electromobilistului să bată mai repede. Dacă ar fi să listez ce are IONIQ 5 și (cel putin deocamdată) nu au veteranele proiectului nostru, Tesla Model 3, aș aminti:

  • tehnologia rapidă de încărcare cu 800 V;
  • încărcarea bidirecțională.

La volan pentru aproximativ o oră, pe traseul inspirat ales de organizatori, am trăit momentele pe care specificațiile tehnice nu le pot transmite. Încă de la apropierea de exemplarul destinat plimbării noastre, descoperi cât de mare este IONIQ 5, comparativ cu cele două modele Hyundai cunoscute anterior: Ioniq și Kona.

Platforma dedicată E-GMP permite un ampament de 3 m, mai mare decat Model S (2.9 m), care oferă mult spațiu în interior și un portbagaj încăpător, deși volumul de încărcare a fost sacrificat pentru designul tip hatchback.

În schimb cablurile de încărcare se vor muta în frunk, o noutate pentru IONIQ, după ce la Kona proprietarii au improvizat spații de depozitare sub capota față, după priceperea și fantezia fiecăruia.

Rularea cu anvelopele de 255/45R20, cu care a fost echipat exemplarul nostru, este fără cusur, trecând suveran peste puținele gropi ale asfaltului din München și împrejurimi. Suspensia este mai degrabă confortabilă decât sportivă, deși performanțele variantei cu tracțiune spate sunt foarte bune, dar trădează că te afli la volanul unui automobil MARE și GREU. O vibrație undeva în spate, la trecerea peste o cale ferată, amintește că și IONIQ 5 este în cele din urmă un ansamblu de piese metalice și plastic, care au propria viață jucăușă peste denivelari, chiar dacă izolarea fonică până la 120 km/h (limita pe traseul ales de organizatori) este foarte bună.

Ca la majoritatea electricelor conduse anterior, demarajul și mai ales elasticitatea de la viteze mici până la cele de autostradă, este o încântare. Frânarea regenerativă reglabilă din padele ascunse în spatele volanului, permit fiecăruia să găsească treapta cu care se simte cel mai bine.

Informațiile afișate la bordul segmentat în două ecrane și schimbarea culorilor în funcție de modul ales (eco, comfort, sport) cu ajutorul unui buton instalat pe volan, nu este o noutate absolută la Hyundai. La fel și HUD – heads up display este foarte clar în câmpul vizual, proiectând limita de viteză și cea de rulare, care are tendința să urce vertiginos la o atingere mai viguroasă a accelerației.

In loc de concluzii

După o oră la volan, pot spune doar că aștept cu și mai multă nerăbdare primele urcări la Păltiniș, apoi pe Transalpina și Transfăgărășan, unde orice vehicul electric poate dovedi cu adevărat ce știe. Mersul în oraș nu este punctul tare pentru IONIQ 5 datorită gabaritului, în schimb modul cum se întinde la drum pe autostradă este o plăcere absolută.

Din păcate testul fiind în prima zi la IAA, însoțitorul nostru nu a știut să ne dezvăluie consumul realizat pe durata testului, iar coada de așteptare a următorilor participanți la test nu ne-a lăsat timp să navigăm prin meniurile complexe ale noului IONIQ 5.

Dincolo de formă și spațiul interior, valorile ascunse ale noului model, viteza de încărcare și ținuta de drum, se vor lasă descoperite doar după livrarea exemplarului nostru prin intermediul echipei de la Casa Auto Timișoara.

(Urmează test drive cu Cupra Formentor PHEV, BMW iX3 și un test surpriză)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.