Așa cum ați aflat din relatarea despre test drive-ul cu IONIQ 5 la IAA, organizatorii de la München au oferit oportunitatea de a parcurge trasee prestabilite la volanul diferitelor modele electrice prezentate de producători.
Interesul enorm și cateva glitch-uri ale aplicației de rezervare, au făcut planificarea dificilă, dar s-a meritat din plin.
CUPRA Born Formentor






Cu toate că afișele cu reclame pentru Seat Born au tapetat stațiile de metrou și autobuz și am făcut rezervarea pentru modelul 100% electric, frate bun cu ID.3, nu mică a fost uimirea când test drive-ul oferit a fost cu modelul Formentor PHEV. Deși câteva Born erau prezente pe platoul de plecare în test drive, nu am avut voie să fotografiem interiorul și au dispărut rapid, ceea ce dovedește că noua iterație a lui ID.3 cu blazon CUPRA nu este încă pregătită de întâlnirea cu publicul.
După verificarea dovezilor de vaccinare, actelor de identificare și câteva semnături pe formulare electronice interminabile, scrise foarte mărunt, am fost îndrumați către parcarea de plecare în test drive. Însoțitoarea noastră, în viața de zi cu zi polițistă în Freiburg, ne-a mărturisit din start că organizatorii nu au avut timp să instruiască însoțitorii prea mult, așa că va răspunde la ce știe, fiindcă nu prea cunoaște orașul și nici mașina.

Despre electromobilitate, în general, știa că „producția acumulatorilor consumă multă apă și energie, care în Germania nu este tocmai curată, și că materiile prime provin din munca minorilor africani”… un început nu prea bun, dar dorința de a vedea dacă Formentor poate parcurge în trafic real de oraș cei 50 km electrici promiși, m-au abătut de la o polemică prelungită cu gazda noastră.
Imediat după pornire, a urmat a doua surpriză, când modul 100% electric a fost decuplat pe motiv că și alți participanți la test vor dori să-l experimenteze, dar organizatorii nu au timp să încarce acumulatorii. Bombănind în gând la auzul celor patru pistoane agitate sub capotă și după promisiunea că la viteze mai mici de 50 km/h Formentor va reveni la manierele elegante, curate și tăcute electrice, am cotit către autostradă cu un sentiment mic de vinovăție, că voi contribui la poluarea aerului și așa prăfuit de numeroasele șantiere din capitala Bavariei.
Formentor PHEV se conduce ușor și precis, este confortabil și are performanțe dinamice rezonabile, dar test drive-ul a dovedit în final doar ceea ce numeroase studii au afirmat în repetate rânduri:
- fără disciplina încărcării zilnice, un hibrid plug-in este de fapt un vehicul cu motor termic, la care complexul sistem electric contribuie doar cu frânarea regenerativă și un mic ajutor la accelerații.
Dincolo de polemica dacă subvenționarea unor vehicule, care nu vor reduce în exploatarea curentă poluarea, este justificată, sau dacă portița din legislația europeană, care contabilizează modele PHEV pentru evitarea amenzilor la depășirea limitelor impuse pentru emisiile de CO2 nu este o simplă amăgire, știm cu siguranță din statisticile de înmatriculări europene, că durata de încărcare a unui acumulator mare și limitările actuale ale rețelelor de încărcare, vor determina mulți clienți să facă doar o jumătate de pas spre mobilitatea electrică, în compania unui hibrid. La fel ca în urmă cu 15-20 de ani când febra diesel a cuprins autoturismele pe bătrânul continent, în timp ce Toyota promova tehnologia hibridă, și de aceasta dată PHEV-urile nu au captat fantezia publicului din China și SUA.
Să sperăm că nu va fi nevoie de alte procese și arestări în cadrul unui viitor „PHEV-gate”, pentru a limita apetitul executivilor europeni de a produce motoare termice, sub masca hibrizilor plug-in.
Clienților încă derutați de antireclama făcută susținut electricelor ani în șir de industria europeană, care a pierdut startul în tranziția către electromobilitate și s-a împotmolit rău atât în soft, cât și în acumulatori, le dorim drumuri bune și îi rugăm să-și încarce PHEV-urile zilnic, pentru a beneficia de economiile și plăcerea oferită de condusul 100% electric și pentru a ne scuti pe noi, toți ceilalți, pietoni sau bicicliști, de o porție suplimentară de gaze de ardere în orașe.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.