Fiind săptămâna în care am lansat a șasea ediție a sondajului anual ”Cum încărcăm?” intrăm în câteva detalii despre modalitățile utilizate de colegii din Grupa Mijlocie.
Dacă nu ați răspuns încă întrebărilor, găsiți sondajul la link-ul alăturat:
Cum încărcăm? ediția a VI-a, 2025
Vă mulțumim pentru colaborare la ediția 2025 a sondajului. Completând răspunsurile până în 6 aprilie aduceți o importantă contribuție la imaginea reală despre modul de încărcare practicat de actualii proprietari.
Rețele publice
Cu siguranță, toți utilizăm rețele publice, cel puțin la drumuri lungi, departe de casă sau de locul de muncă. Mai dificil este atunci când stațiile publice sunt singura opțiune.
Cu toate acestea răspunsurile din ultimii ani primite de la utilizatori, nu cele din regurgitate de scepticii care nu le-au folosit vreodată sau ACEA, care bocește într-una absența stațiilor, așteptând să pice din cer para mălăiață… subliniază o îmbunătățire continuă a opțiunilor de încărcare.
La capătul extrem al dificultății de încărcare se găsesc proprietarii mașinilor cu sisteme de încărcare CHAdeMO. Experiența lui Mircea (Leaf, București) cu adaptorul CHAdeMO – CCS documentează câteva probleme inițial, dar în prezent lucrurile decurg bine.
Încărcarea acasă
Cu mult mai simplă, RAPIDĂ și curată decât alimentarea cu carburant la benzinărie, încărcarea acasă este visul electromobiliștilor. Am scris RAPIDĂ cu majuscule, fiindcă durata de interacțiune a șoferului cu cablul de încărcare acasă este de câteva secunde la cuplare și alte câteva la decuplare, fără coadă la plată, fără aplicații, fără complicații.
În rest, mașina își vede de încărcare, iar pasagerii de programul casnic și odihnă, găsind în fiecare dimineață mașina pregătită de drum la temperatura dorită, cu geamurile curate (de gheață, zăpadă), indiferent dacă este parcată afară sau într-un garaj închis.
Este cazul de utilizare descris de echipajul Andreea și Silviu (Megane, Arad), care se bucură de mașina lor încărcată acasă în fiecare zi. Când utilizatorii au contract cu un furnizor de energie ”verde” (de exemplu Hidroelectrica) suntem și mai aproape de o contribuție pozitivă pentru mediu.
Încărcarea de la soare
Ne-ați auzit des vorbind de încărcarea acasă sau la locul de muncă cu energie produsă de panouri fotovoltaice. De ce ne este foarte dragă această metodă? Fiindcă ia vântul din pânzele scepticilor care țin să ne amintească că energia nu vine de la priză, ci de la o centrală… pe cât posibil alimentată cu cărbune, în viziunea lor.
Realitatea este cu totul alta și rezultatele (parțiale deocamdată, termenul de completare fiind 6 aprilie) ale sondajului anual dovedesc clar că un număr tot mai mare de electromobiliști investesc în surse de energie regenerabilă și de stocare, pentru a-și asigura independența energetică în primul rând, dar contribuind în același timp la un mediu mai puțin poluat.
Acestea sunt cazurile de utilizare relatate de Alex (ID.3, București) și Ionuț (MG4, Pitești).
Cronica Grupei Mijlocii
Consum mediu săptămânal

Mircea – Nissan Leaf, București
In săptămâna trecută, Nissan Leaf-ul a parcurs obișnuiții km, doar in București. Mai exact 223.6 km. Consumul a fost unul in care s-a simțit ieșirea din iarnă: 13.7 kWh/100km.

Am avut doar 3 încărcări, una DC si două AC, efectiv pe unde am avut treabă.
Cea din urma, de duminica, a fost făcută in parcarea subterană de la etajul -1 din Park Lake, cu ocazia plimbări copiilor prin parcul IOR. După trei ore de incarcare, odată cu ora mesei, am mutat mașina din zona verde, in parcarea normala. Atunci am constatat nivelul foarte mare de poluare, într-o parcare 100% ocupată, cu volum de aer minim, daca nu chiar insuficient si noxe la nivel foarte crescut. Mi-am promis ca voi evita aceasta parcare/locație.
Alexandru – VW ID.3, București
În perioada 24-31 Martie am parcurs 437 km cu un consum mediu de 15.8 kWh/100km.
Am adăugat și ziua de 31 martie în săptămâna anterioară pentru că aș fi fragmentat prea mult statistica, iar cum ID.3-ul rotunjește în minus la fiecare resetare, adaug o marja care este greu de justificat la final de an.
Andreea și Silviu – Renault Megane, Arad


Pentru săptămâna 24 – 30 martie avem următoarele date statistice:
- Distanță: 304 km
- Încărcări: 51 kWh
- Costuri de încărcare: 42 RON (Hidroelectrica)
- Consum: 12.6 kWh/100km
- Climă și altele: 1.4 kWh/100km
- SOC la începutul săptămânii: 82%
- SOC la sfârșitul săptămânii: 80%
Ionuț – MG4, Pitești
Pentru MG :


We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 115 owners, documenting more than 4.1 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.