Intr-un recent articol (VW ID.3 vs. concurența franceză și sudcoreeană) am analizat înmatriculările celor trei modele în Europa de vest.
După publicarea RO E-mobility index pe blogul partenerilor noștri de la lektri.co, se conturează o imagine asemănătoare și în țară.
In clasamentul primelor 30 de modele, ce formau parcul auto 100% electric la sfârșitul lunii februarie, Kona conduce tripleta cu 966 exemplare, din care 11 au participat sau participă în prezent la proiectul Electromobilitate, reprezentând cea mai numeroasă echipă în perioada 2020-2023.
Cu doar 102 înmatriculări mai puțin, VW ID.3 este pregătit să depășească ”electro-old-timerul” BMW i3, a cărui producție a încetat anul trecut.
Renault a lansat livrările de Megane în Romania în toamnă, dar cum se poate observa în imaginea din dreapta, cele 151 exemplare din primele două luni ale anului au fost de PATRU ORI mai multe decât ID.3 și de aproape OPT ORI mai numeroase decât Kona.
Indiferent dacă motivul acestor diferențe este așteptarea pentru noua Kona sau a faceliftului pentru ID.3, pe baza informațiilor primite în primele 20 săptămâni de colaborare la proiect de la George (Ineu), Megane are un viitor strălucit în față.
Consumul mediu săptămânal
Așa cum scriam mai sus, valorile consumului mediu comunicate de George prezintă Megane-ul ca un model mai eficient în sezonul rece. Nu trebuie însă uitată contribuția semnificativă a navetei ideale, pe DN între Ineu și Arad, unde George adună majoritatea kilometrilor.
Intr-un fel, cazul de utilizare pentru Megane amintește foarte mult de cel al lui Radu cu Zoe între Crivina (PH) și București, care în mod sistematic obținea valori mai mici de consum decât suratele din Târgu Mureș, Timișoara, Suceava și Gura Humorului.
Pe scurt, detaliile furnizate de echipa ID.3 și invitatul lor cu Megane, despre săptămâna trecută.
Alexandru – ID.3, București
În săptămâna 13-19 martie am parcurs o extrem de modestă distanță de 47 km, cu un consum mediu de 17.8 kWh/100km, deplasările fiind făcute exclusiv în oraș.
Noua viață de tătic mă ține tot timpul acasă, iar cum în prima lună de viață este recomandat să limităm deplasările în scoică, rămâne să recuperăm de luna viitoare deplasările.
Ca o nota amuzantă, dormind în cazurile fericite 3 ore pe noapte, am scăzut de la 95kg la 89kg, deci mă aștept la consumuri similare și în trei pe bordul ID.3-ului.
George – Megane, Ineu
Datele pentru 12-19.03.2023:
– total km efectuați 193, combinați localitate cu afară cam 50/50 deoarece am fost în concediu;
– consum mediu 13 kWh/100km;
– temperaturile au fost între 5 și 13 grade;
– fără costuri de încărcare în continuare – încarc acasă din fotovoltaic – am ajuns deja la producție de peste 70 kWh/zi
– încă sunt cu anvelopele allseason.
Călin – ID.3, Cluj
Pentru mine săptămâna s-a încheiat cu 46 km parcurși urban și un consum de 19,6 kWh/100km. Încărcat de la stație publică : 7,83 kWh gratuit.
Confirm și eu participarea pentru evenimentul de la Timișoara pentru zilele de sâmbătă și duminică (22 și 23 Aprilie).
Marcel – ID.3, Cluj
Datele săptămânii 13-19/03:
- Distanța parcursă: 706 km,
- Consum: 16,16 kWh/100 km,
- Încărcări: 136,6 kWh
- 6xAC 101 kWh
- 1xDC 35,37 kWh
- Cost încărcare: 0 ron
Nimic special de subliniat, mă apropii de prima revizie în cei doi ani și aproape 70.000 km. Masina îmi spune că mai sunt 60 zile, estimez undeva prin luna mai programarea.
Un drum rapid de Cluj-Satu Mare, în care am prins la propriu trei anotimpuri. Am plecat din Cluj pe o ploaie deasă și 2 grade, am trecut prin Zalău, în spatele plugurilor, unde era 5-10 cm de zăpadă și -1,5 grade. Am încărcat în Satu-Mare la 14 grade, un soare timid dar care își făcea bine treaba prin suprafața vitrată a mașinii.
Încărcările au fost preponderent la job, ocazional la stațiile primăriei Cluj, iar în Satu Mare tot la stațiile primăriei, care încă suportă costul energiei electrice – felicitări!
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from over 100 owners, documenting more than 3.6 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France and Switzerland.