#konașii: săptămâna #11 și un nou absolvent

Pasiunea celor ce se înhamă la o colaborare de 12 luni destinate comunicării săptămânale a datelor pentru informarea publicului interesat de mobilitatea electrică, din perspectiva utilizatorului unui model electric, nu poate fi pusă la îndoială. Timpul investit și experiențele împărtășite pentru a întinde o mână de ajutor viitorilor electromobiliști este de toată lauda!

In plus, pe parcursul celor cinci ani de la debutul proiectului Electromobilitate, am aflat că este contagioasă. Entuziasmul lui Tudor (IONIQ 5, TM) a atras-o pe Laura (Peugeot 208, TM) în echipă și a rămas cu noi de aproape trei ani. Cea a tatălui lui Mihai (Fălticeni) pentru Dacia Spring și panouri fotovoltaice a deschis un nou orizont pentru întreaga familie. Alex (ID.3, București) și-a adus un prieten, pe Dan (Volvo XC40, București).

La fel s-a întâmplat cu Marius (Câmpina), care după un stagiu cu Buburuza (VW e-Up!), continuă de mai bine de un an colaborarea la proiect cu Tesla Model 3, iar anul trecut și-a convins fratele să ni se alăture cu o Kona nou nouță.

săptămâna #11: inline Kona Adi

Adrian (PH) – absolventul săptămânii

Recunoaște-ți și în cover, dar și în poza de mai sus konița lui Adi. Apare în cele mai meșteșugite poze din articolele konașilor. Adi încheie astfel ciclul de 1 an pe care-l stabilisem prin gentlemen’s agreement în martie 2022.

Mulțumim, Adi, pentru contribuția ta de până acum, dar și pentru contribuțiile viitoare!

Să trecem în revistă acest an în care Adi a raportat săptămână de săptămână. În primul rând vedem distanțele parcurse.

săptămâna #11: parcurs săptămânal Adi

Cu un total de 17.867 km vedem încă o dată cum mașina electrică îmbie la plimbări și distanțe parcurse peste mediile normale. Mai jos avem consumul mediu realizat de Adi, raportat la domeniul de consum Hyundai Kona.

săptămâna #11: consum mediu Adi

Cireașa de pe tort este costul acestor 17.867 km. 146 lei a plătit Adi pentru energia electrică consumată de mașină în ultimul an. Asta înseamnă 0.82 lei/100km. Putea fi 0 acest cost? Răspunsul mai jos, într-un flash interviu în 5 întrebări.

Î: Cum a trecut primul an electric?
R: Repede, ca toate lucrurile frumoase. Nici nu simt cum a trecut.

Î: Care e cea mai bună aventură cu mașina electrică de până acum?
R: Cel mai lung drum, la Mocănița din Vișeu de Sus, județul Maramureș. Transfăgărășanul si Transalpina sunt și ele acolo în top. Îmi place că această mașină, cu toate sistemele sale, te ajută sa fi sigur pe drumuri aglomerate. Te ajută să te poți bucura de peisaj.

Î: Dar vreo amintire pe care vrei să o uitați?
R: Nu există amintiri negative. Singura situație care a pus mici probleme e întâlnirea cu un câine. El a supraviețuit, eu am schimbat bara față, totul ok.

Î: Puteai parcurge toată distanța cu cost 0 (zero)?
R: Da, evident. Doar că la un moment dat, în special în concedii, pui în balanță timp vs. oportunitate. Exemplific cu o vizită în concediu la Sibiu, unde pentru un Kaufland trebuia să mă depărtez de centru. Am ales în schimb încărcarea în parcarea Cazarma 90. Cât timp mașina și-a făcut plinul de electroni noi am avut am avut timp să vizităm din nou Casa Frieda.

Î: Ai vreun obiectiv pentru viitorul electric?
R: Kona 2.0. Poate un buy back. Noua Kona este un upgrade pe care-mi doresc să-l fac după ce avem mai multe detalii legate de preț și livrări
.

Trecem mai departe și vedem analiza pentru săptămâna #11 și datele primite de la konași.

Săptămâna #11

săptămâna #11: tabel agregator

Săptămâna #11 se încheie în echipa konașilor din garajul virtual al proiectului Electromobilitate cu 2683 km.

Consumul mediu al echipei este în scădere de patru săptămâni consecutive. 14.9 kWh/100km pentru această săptămână cu temperaturi de primăvară. Anul trecut în aceeași perioadă echipa avea un consum mediu de 16.5 kWh/100km.

Mai jos avem și reprezentarea grafică a datelor agregate în tabelul alăturat.

săptămâna #11: consum mediu
săptămâna #11: domeniul de consum Hyundai

Scăderi pe toate liniile. Asta se întâmplă când trecem din sezonul rece în cel cald. Chiar dacă vedem venirea primăverii eu zic să nu zicem hop până nu sărim gardul. E posibil ca iarna să ne mai facă mici surprize.

Rapoartele colegilor sunt importante pentru ca unele conțin și contextul în care au obținut datele prezentate mai sus. Temperaturi sau vitezele medii obținute ne ajută să vedem puțin și dincolo de niște grafice sau niște date seci.

Dan (CH)

Săptămâna aceasta am acumulat următoarele date:

 • distanță: 225.4 km
 • consum: 13.4 kWh/100km
 • temperatură: 11.6°C
 • viteză: 40.5 km/h

În decursul săptămânii acesteia am primit un e-mail de la Enel X Italia despre o ofertă de 99 € pentru 320 kWh în regim de abonament.
Oferta mi s-a părut bună, nu doar din prisma prețului per kWh (0.309 € sau 1.53 RON), dar și din mențiunea că acei kWh incluși în abonament pot fi folosiți și în afara Italiei.
Astfel că am intrat repede pe aplicația Enel X să văd dacă aici, în Elveția există un astfel de abonament… și se pare că există: 45 € pentru 145 kWh incluși, ceea ce reprezintă o ofertă asemănătoare cu aceea de mai sus.
Interesant este că acești kWh pot fi consumați și la alte stații precum… Ionity, Fastned și alții care oferă prețuri premium per kWh.

Titus (SB)

Săptămâna #11 (13.03 – 19.03):

 • distantă parcursă: 552km
 • consum mediu: 15,8kWh/100km
 • costuri încărcări această săptămână: 0 lei

Adrian (PH)

Săptămâna #11 (13.03 – 19.03):

 • distanță parcursă: 225,6 km
 • consum mediu: 15,9kWh/100km
 • energie consumată: 35,9kWh
 • costuri încărcări această săptămână: 0 lei
 • costuri încărcări această lună: 0 lei
 • costuri încărcări totale (17867km): 146 lei

Daniel (CJ)

În săptămâna 13-19 Kona mea nu a făcut tare mulți km și avem în felul următor:

 • 290 km cumulați
 • consum mediu de 16.1 kWh/100 km
 • cost încărcări 0 lei

Nici săptămâna viitoare nu pare că voi face mulți km deoarece voi fi toată săptămâna în Braga, mașina o să rămână la tata cel mai probabil în garaj, asta dacă nu vrea el să circule cu ea, cumva fiind tot mai tentant pentru el să circule cu Kona.

CW11
1acasă0,00 lei13.03-19.03.202330 kWh
2job0,00 lei17.03.202335 kWh

Codruț (MM)

Săptămâna #11:

 • distanță parcursă: 900km
  • extraurban: 600
  • urban: 300
 • consum: 14 kWh/100km
 • energie consumată: 126 kw
 • temperatura rulare: -4°~ 16°
 • costuri încărcare: 80 lei

Cosmin (CJ)

Săptămâna #10:

 • rulaj: 489.8 km
 • consum mediu: 15.3 kWh/100km

Săptămâna trecută a fost una cu naveta normală și 65 km în weekend. Media temperaturilor a crescut la 6 grade Celsius. Chiar și viteza medie a crescut până la 44 km/h, o valoare destul de mare pentru felul în care se circulă în zona. Am avut 3 încărcări la priza din garaj, acestea însumând pe contor 99.7 kWh. Din calculele mele pierderea de energie se situeaza în jurul unei medii de 21%.

Voi lăsa la final o galerie cu imaginile reușite de Adi în anul cea trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.