Echipa ID.3 are un lung istoric, început în noiembrie 2020 odată cu participarea lui Daniel (TM). S-au alăturat pe rând:
- ianuarie 2021 – Cosmin (București)
- februarie 2021 – Alex (București)
- martie 2021 – Călin (Cluj)
- iunie 2021 – Dan (Timișoara)
- mai 2022 – Marcel (Cluj)
Este remarcabil că ultimii cinci continuă să contribuie, săptămânal sau lunar, la zestrea de experiențe și date acumulate și documentate în 133 de articole publicate la blog, la care se adaugă cele 51 cronici săptămânale compilate de subsemnatul.
Începând din octombrie 2022, li s-a alăturat George (Ineu) cu un Megane, pe care l-a înlocuit ulterior cu o Tesla Model 3 LR.
Megane nu a dispărut din garajul nostru virtual, Marcel (Deva) parcând un exemplar imediat după preluare. Astăzi a venit momentul să primească întăriri prin participarea încă unui proprietar de Renault 100% electric.
Introducere Silviu – Arad
Prin intermediul lui Mircea (Hyundai Kona, Timișoara), cunoscut comunității ca părintele blogului Electromobilitate, Silviu a participat la evenimentul de la Caransebeș și șezătoarea de la Conacul Vânătorilor, Borlova. Cu această ocazie a aliniat Megane-ul în fața primăriei din Caransebeș, răspunzând cu multă răbdare întrebărilor trecătorilor, bazându-se pe experiența unui an și câtorva zeci de mii de kilometri la volanul ”electricei” sale.
Recent am primit un mesaj prin care Silviu și-a manifestat interesul de a colabora pentru următoarele 12 luni cu date la proiect:
Numele meu este Silviu Suhoverschi și aș dori să contribui cu date statistice.
Sunt posesorul unui Megane E-Tech 60 iconic supercharge de mai bine de un an și am făcut peste 30.000 km fără probleme majore.
Pentru această săptămână atașez captura de ecran cu consumul realizat.
Silviu – Megane, Arad
BUN VENIT în echipa proiectului Electromobilitate Silviu, împreună cu întreaga experiență dobândită într-un an 100% electric.
Prima raportare Florin – MG 4 (Constanța)
Cu Florin și ”portocala electrică” ați făcut cunoștință săptămâna trecută, dar întâmplarea face ca tot astăzi să publicăm primele date primite din Constanța.
Prin urmare să nu vă mirați că pe graficul consumului săptămânal al Grupei mijlocii apar două steluțe de debutant la proiect, care marchează startul colaborării cu Florin (CT) și Silviu (AR), într-o interesantă axă est – vest ce traversează România.
Datele Echipei
Marcel – ID.3, Cluj
- Distanță parcursă: 1451 km,
- Consum mediu: 14.12 kWh/100 km,
- Încărcări: 225.2 kWh
- 1x220V 30 kWh
- 3xAC 71 kWh
- 3xDC 124.2 kWh
- Cost încărcări: 169 ron
Din totalul km parcurși în această săptămână, 750 au fost pe drumul de întoarcere de la mare.
Închiderea văii Oltului ne-a făcut să alegem o rută prin centrul țării: Năvodari-Brăila-Focșani-M Ciuc-Cluj. O zi din nou cu cod portocaliu de caniculă, până seara spre Tg Mures temperaturile fiind între 32-35 grade.
Pasagerii, 4 la număr și bagajele, au ocupat în proporție de 95% spațiul din interiorul ID3, acesta s-a dovedit a fi folosit la maxim, grație jocurilor Tretis din copilărie.
Alex – ID.3, București
- Distanță parcursă: 933 km
- Consum mediu: 15,5 kWh/100 km
In jur de 25% din distanță am parcurs-o in oraș, iar restul la drum lung. Am ajuns in nordul Moldovei și cu toate că nu mi-am propus să documentez consumul și datele, tot nu pot să nu menționez cât de ușor se poate parcurge orice distanță cu orice mașină electrică în România.
Am încărcat la Eldrive, polyfazer, EvSpots exact acolo unde am avut nevoie, am ajuns cu sub 15% de fiecare dată, o data chiar și cu sub 4%.
Tot cu ocazia deplasării am simțit iar nevoia unei mașini mai mari, dar bugetul nu-mi permite să trec la o nouă mașină momentan, chiar dacă un Audi e-tron 55 SH (cum a prins Mihai) s-a devalorizat mult, tot parcă e peste buget.
Cosmin – ID.3, București
- Distanța parcursă: 648 Km
- Consum mediu: 17,5 kWh/100Km
- Cost încărcări: 171 ron
Am avut timp mort calculat la 20 de minute pentru o încărcare rapidă pentru că am făcut o vizită răcoroasă la salina Ocnele Mari în weekend (circa 200 km depărtare de București).
Nu am stat să aștept, ci am dus mașina la stația aflată la 5-6 minute de mers pe jos de apartamentul părinților (Rm. Vâlcea), iar în timp ce a încărcat aproape o oră am mai stat de vorbă acasă.
Am folosit precondiționarea habitaclului cam 1 oră pe zi, însă încărcănd mare parte din timp acasă, costul incremental este neglijabil.
Marcel – Megane E-Tech, Deva
- Distanța parcursă: 1534 Km
- Consum mediu: 13,3 kWh/100Km
- Cost încărcări: 1.157,88 lei,
- 700 lei plătiți pentru un card Dacia/PPC cu 1.220 kWh incluși
- abonament PPC Blue în valoare de 280 lei pentru 200 kWh
- 177,88lei costurile cu energia efectiv consumată pentru acei 1.534 km
parcurși.
Raportările viitoare ce vor cuprinde energia electrică consumată de pe acel card Dacia/PPC sau abonamentul PPC Blue nu vor avea incluse și prețurile. Costul rezultat pe suta de kilometri va fi
gestionat în prețul raportat anual.
Am alternat mersul cu ferestrele deschise sau cu AC pornit, drumuri preponderent pe DN-uri, pe autostradă ceva mai puțin și doar pentru a ocoli Vințul de Jos, Alba Iulia, dar și Deva.
Florin – MG 4, Constanța
- Distanță parcursă: 651 km
- Consum mediu: 23 kWh/100 km
- Costuri: 142 ron
Costurile pentru cei 651 km sunt 142 lei pentru 44,4 kWh încărcați în 36 de minute la una din stațiile de încărcare rapidă de pe A2, unde am vrut să văd – de curiozitate – cât de repede se încarcă. Altfel, masina a fost încarcată la panouri, cu costuri evident – zero!
Știu, știu, știu … gurile rele vor zice că „doooooomneeeee, daaaa panoaiele alea n-au costat și ele???”
Ba DA, ”panoaiele” alea au costat și ele, dar ele duc și casa, unde am tot ce se poate avea pe electric (apa caldă, căldura, răcitura – aer condiționat, gătit, etc.)
Săptămâna viitoare, voi face un drum Constanța – Craiova, pe care îl vreau să fie oarecum „demonstrativ”, în ideea în care intenționez să-l parcurg în cel mult 6 ore și 20 de minute, pe traseul Constanța – București – Alexandria – Slatina – Craiova, care însumează conform WAZE 453 km.
Silviu – Megane E-Tech, Arad
- Distanță parcursă: 250 km
- Consum mediu: 13.1 kWh/100 km