Pe urmele unui Fiat 500e cu ”Portocala electrică”

Introducere

Ca de cele mai multe ori, punctul de start al colaborării la proiectul Electromobilitate a fost un scurt email:

Aș dori să mă alătur echipelor care raportează … aia cu mașinile electrice cu MG4 Xpower.

Florin – Constanța

Am răspuns cu câteva rânduri despre modul de derulare al contribuțiilor voluntare la proiect pentru 12 luni și cu îndemnul să ne spună câte ceva despre pasiunea pentru mobilitatea electrică și modul de utilizare al mașinii.

Foarte repede am primit informațiile alăturate, care introduc comunității două premiere:

  • primul coleg din Constanța;
  • primul MG4 parcat în garajul nostru virtual.

BUN VENIT Florin! Așteptăm cu mult interes experiențele voastre la volanul ”portocalei electrice”!

Fiind primul MG4 din echipă am alcătuit comparația alăturată, pe baza datelor culese din EV database.

Pe urmele unui Fiat 500e cu ”Portocala electrică”

Prima mașină electrică la noi în familie este un Fiat 500e (2021) achiziționat în 21 August 2021, care are în prezent puțin peste 50.000 km, cu costuri totale pentru „carburant” de (estimativ) 2000 lei.

Fiat-ul 500e (aka – Poșetuța Vuiton) a fost utilizat cu precădere în oraș, dar a vazut și drumuri Constanța – Brăila (în medie cam o dată la două luni).

Trebuie să menționez că am prins o bună bucată de vreme, până să îmi pun panouri fotovoltaice șiiiiii încărcare gratuită la stațiile publice.

De ce electrică și nu altă variantă de motorizare?!

Păi … pentru că m-am săturat de injectoare, pompe de înaltă presiune, turbine, cutii de viteze, ambreiaje, distribuții, EGR, uleiuri, filtre de ulei, filtre de carburant (benzină sau motorină), bujii normale și/sau bujii incandescente … role, ambreiaje, alternator, ambreiaje de compresor AC, șaibe de foc la injectoare, vanos, etc. Ca să storci un plus de putere, trebuie (la ICE) să „inginerești” hărțile de admisie aer/injecție carburant, toate acestea au devenit obositoare.

Apoi, am devenit fanul eficienței energetice, mă refer la transformarea energiei în lucru mecanic, eficiență care vine la pachet și cu performanțele pe care le știm la mașinile electrice (accelerațiile instant, croaziera cu consumuri mici de energie, frânarea regenerativă, etc.). 

In cei peste 36 ani de condus, am cheltuit doar pe carburant (benzină și/sau motorină), așa … estimat grosier, 125.000 – 126.000 de euro … 

De ce MG4 Xpower?!

Am căutat, pentru pasiunea mea – zborul dronelor, un autoturism cu tracțiune AWD, la un preț decent, care să îmi permită să ies de pe asfalt și pe un drum neamenajat cu ceva noroi, ceva zăpadă, ceva mai dificil decât un drum de țară, dar nu chiar atât de dificil încât să fie practicabil doar cu autoturisme dedicate de off-road – cum ar fi Patrol-ul. 

Conform specificațiilor tehnice, MG4 XPower vine cu două motoare, unul pe puntea față, celălalt pe puntea spate, are funcție de torque vectoring și, foarte important pentru abordarea drumurilor alunecoase, diferențial cu alunecare limitata (LSD) controlat electronic pe puntea spate!

Deși Tesla Model Y are două motoare și un sistem electronic de management al tracțiunii capabil să pună cuplul pe roata cu aderență, astfel încât să treacă obstacolele la încrucișare de punți (o roata pe puntea față și o roată pe puntea spate suspendate), nu are totuși acel diferențial LSD pe puntea spate, nu are comenzi fizice pentru toate funcțiile uzuale, iar cel mai important aspect – PREȚUL DE ACHIZIȚIE!

Alături de Tesla Model Y, clar mai sunt și alte variante (modelele electrificate de la Volvo, Ford Explorer etc.) dar prețul și faptul că acestea nu aveau standard pompă de căldura, m-au făcut să aleg totuși MG-ul.

Autoturismul va fi utilizat atât pentru mersul în oraș, cât și pentru ieșirile mele regulate „în natură”, la câmp … pentru dronele mele, dar și pentru călătorii de vacanță. 

Încărcarea ideală

In principal voi încărca acasă, la panouri fotovoltaice, dar în mod cert în călătoriile de vacanță voi încărca la stațiile publice. Ah, să nu uit, am panouri fotovoltaice … și… locuiesc la… BLOC. DA – SE POATE și panouri la bloc, dacă le întrebuințezi corespunzător. 

Primele impresii cu MG4 XPower

Deocamdată, nu am aroganța să afirm că stăpânesc toți cei 435 CP ai „Portocalei Electrice”, așa cum îmi doresc să ajung să-i stăpânesc. Admit că îmi vor trebui câteva luni bune să ajung să pot afirma că sunt capabil să duc toți cei 435 CP.

Am un stil de condus „nerecomandat minorilor” și ca atare, nu am găsit până acum nici o termică care să consume la mine sub 7 l/100km. Admit că nu sunt absolut deloc un exemplu de urmat, în ceea ce privește consumul.

Atât la mine, cât și la soția mea, MG-ul nu coboară consumul sub 23 kWh/100km, decât doar atunci când circulăm în aglomerație bară la bară.

5 Responses

  1. Felicitari pentru achizitia facuta!
    Si pentru articol!

    Dupa ce trece perioada romantica a achizitiei, isi va reveni si consumul!

    • Paun Florin spune:

      Multumesc!
      Sincer, nu cred ca isi va „reveni” consumul si chiar nu imi doresc sa isi revina. Am avut si am in continuare, asa cum am spus si in articol – un stil de condus mai „vesel”, iar aceasta „veselie” vine cu aport energetic mare.

  2. Geo spune:

    Felicitari domnule Paun!

  3. Robert spune:

    Felicitari? Poate reusiti sa ne povestiti cum ati reusit cu panourile la bloc si unde le aveti montate? Si cum incarcati la bloc, aveti o statie la locul de parcare?

    • Paun Florin spune:

      Multumesc! Este mai mult de povestit despre „cum am reusit” .. Deocamdata, incarc cu adaptorul/incarcatorul de 220 al masinii.
      Am si statia, dar de lene, inca n-am instalat-o. Poate o sa ma invrednicesc in toamna asta sa o instalez, daaar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.