ID.4, Enyaq și IONIQ 5 – început de noiembrie în Grupa Mare

Temperaturile în scădere vor modifica clar valorile consumurilor afișate în bord, mai ales pe distanțe scurte, „20+” urmând să apară din ce în ce mai des, mai ales pentru noi cei din Grupa Mare a proiectului Electromobilitate.

Sau cel puțin aceasta este speranța mea din această iarnă, ca 2 să fie prima cifră din consum, asta deoarece anul trecut, cam în aceeași perioadă, la VW ID.4 a început nebunia consumurilor medii de 33 sau 42 kWh/100 km. Sper doar ca update-ul de soft 2.4 să se cunoască suficient de mult în valorile de consum și autonomie  obținute.

Pentru mai multe informații despre modificarea consumurilor pe timpul iernii, culese de la sursă, nu din auzite, vă invit să citiți, dacă nu ați făcut-o încă, articolul de săptămâna aceasta:

Consumul mediu săptămânal

Cristian – Brașov, Skoda Enyaq

Săptămâna trecută am parcurs 1140 km, având un consum mediu de 17.1 kWh/100km. În weekend am făcut și o plimbare pe traseul Brasov – Sighișoara – Sovata – Gheorgheni – Miercurea Ciuc – Brașov, parcurgând 416 km cu un consum de 15.5 kWh/100km și fără a încărca, SoC la destinație fiind 8%.

Am încărcat doar acasă, rezultând un cost mediu per 100 km de aproximativ 14 lei.

Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara

În perioada 1-6 Noiembrie IONIQ5 a parcurs 763 km cu un consum mediu de 20 kWh/100km.
O mare parte din parcurs este reprezentată de drumul TM – Oradea pentru revizia de 30.000 km (un an in cazul meu). Drumul de la TM la Oradea l-am parcurs in ritm ceva mai alert si consumul a fost in jur de 19 kWh/100km. A fost si vreme rece si cu ceata si am folosit încălzirea, evident.
La întoarcere am făcut un ocol si nu am parcurs ruta obișnuită (Oradea – Chișineu-Criș – Arad – TM) pentru a ma intalni cu un prieten bun si vechi, cu care nu m-am mai întâlnit de aproximativ 2 ani, in Tinca.
Romulus, prietenul meu, este pasionat de masini si tehnologie si știa in anumite aspecte mai multe informații despre IONIQ5 decât știam eu :). Am făcut o pauza de aproximativ 1 ora, timp in care Romulus a si condus masina si mi-am continuat drumul pe ruta Tinca – Bocsig – Siria – Arad – TM. Aștept sa primesc si cateva impresii scrise de la Romulus.

Am ales sa fac revizia la Oradea datorită prețului mult mai mic fata de cel solicitat la Casa Auto Timisoara. Am plătit 528 RON din care 140 RON il reprezinta costul stergatoarelor care au necesitat inlocuire. Personalul service-ului de la Oradea a fost foarte amabil, iar in 2 ore masina a fost pregatita de drum.
Am oprit pentru incarcare la Kaufland Oradea (Calea Borsului) pentru ca am observat ca e statia liberă, așadar am incarcat gratuit prin intermediul cupoanelor.

În weekend am făcut o mica excursie la Poieni Strambu, jud. Timis, puțin mai la sud de Cosevita.
Porțiunea de autostradă (TM – Margina) am parcurs-o si la dus si la întors cu 135-140 km/h setat pe ACC, așadar consumul a fost evident mai mare (24-25 kWh/100km).

Restul sesiunilor de incarcare le-am efectuat la birou si acasa, obtinand astfel un cost de 26.61 RON pentru distanța parcursa saptamana trecuta (3.5 RON/100km).

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Datele din săptămâna 44 (31.10-06.11) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 733.2 km
  • Tip traseu: 61% autostradă, 4% drum național, 35% oraș
  • Viteza medie: 51.2 km/h
  • Consum mediu: 22.1 kWh/100km
  • Total încărcări: 147.4 kWh
  • Anvelope de iarnă

Energie obținută de la panourile solare: 0.4 kWh.

Laurențiu – ID.4, Cluj-Napoca

Prima săptămână din noiembrie a adus plimbări în vârf de munți, la Barajul Drăganu și la peștera Scărișoara, altitudinea maximă fiind aproape 1400 m. Deși în Cluj-Napoca temperatura era, pe timpul zilei, în apropiere de 10 grade, la munte, imediat după ce se ieșea din ceață, am avut chiar și 18 grade Celsius.

Am plecat spre Scărișoara cu acumulatorul la 83% și ne-am întors cu 24%, dar cred că este pentru prima dată în care nu am verificat pe traseu procentul încărcării, semn că am început să ne cunoaștem mai bine, eu și mașina, și să am mai multă încredere în ea.

La întoarcerea acasă am încărcat undeva aproape de 45 kWh, până la același nivel al bateriei, inclusiv pierderile, dar a consumat conform bordului 39,36 kWh, deci abaterea/pierderile nu par foarte mari.

Pentru a vedea cât de tare a afectat seceta nivelul apei din lacul Beliș o să atașez o poză din zonă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.