Povești urbane. După 2 ani cu ID.3

  În primul rând doresc să mulțumesc tuturor colegilor de pe grupul Electromobilitate pentru ajutorul oferit până în prezent, pentru sfaturi, informații, invitații la evenimente și multe altele. Este o oportunitate și o bucurie foarte mare pentru mine să fac parte din acest grup și sper ca acest articol să ajute pe cât mai mulți viitori sau chiar actuali posesori de mașini electrice în a-și forma o părere referitor la această mașină sau să fie măcar o lectură plăcută.

 Începutul lunii Octombrie a însemnat pentru mine a doua aniversare de la data achiziției ID.3-ului. Primul an mi-a rămas întipărit ca un an al descoperirilor, ca un fel de lună de miere în care am început să învăț și să mă acomodez în primul rând cu o mașină electrică  și mai apoi cu ce înseamnă să conduci un ID.

  Am pornit încrezător, cu ceva peste 11.000 kilometrii făcuți pe toate anotimpurile și pe distanțe mari în anul precedent, n-am întrevăzut probleme sau neajunsuri. Și nici nu au fost.

Rutina mea de călătorie se învârte în jur la 100 km săptămânali în regim urban și din când în când ceva trasee extraurbane, pe care reușesc să le parcurg ușor cu toate că zona Clujului este încărcată de suișuri și coborâșuri și temperaturile au tendința să fie mai scăzute decât în zonele mai de sud sau vest ale țării.

 ID-ul meu s-a comportat bine și în acest an, am fost ferit de probleme mecanice sau ale bateriei. Cu excepția unui zgomot venit din partea scaunelor spate, nu a fost nevoie să apelez la reprezentanță. Din punct de vedere software au fost necesare 2 intervenții: una legată de update-ul la 2.3 cu înlocuirea bateriei de 12V și una precedentă pentru upgrade-ul la 2.1. Info-graficul atașat rezumă datele cele mai relevante ale perioadei Oct.2021 – Oct.2022.

De ce trebuie să ții cont dacă vrei un ID.3. Mai merită ?

 Oferta producătorilor s-a mărit considerabil față de 2020,  iar factorul „ wow “ s-a mai diluat. Mașina electrică a fost adoptată pe scară largă mai ales de firmele de delivery și ride-sharing, care au un rulaj foarte mare de kilometri urban și mă bucură de asemenea tranziția către dube electrice. 

   Autonomia și Consumul. Numărul de stații este în creștere iar range anxiety legat de  ID.3, cu bateria de 58 kWh, nu este o problemă pe o rază de 250-300 km nici după ce-l de-al doilea an. Consumul mediu realizat de mine a fost de 20,2 kWh/100 km pe parcursul celor 4 anotimpuri, cu minime în lunile de Iunie și Septembrie și maxime în Ianuarie (28 kWh/100 km).

Puterea. Cei 150 kW (204 cai) sunt suficienți pentru situațiile zilnice de trafic, iar regenerarea în modul B este folositoare mai ales în situațiile urbane. Interfața software, hardware ( touch-sensitive ) și update-urile  rămân încă punctele mai slabe ale mașinii, dar situația se îmbunătățește. Însă să nu vă așteptați la o asemenea consistență precum Tesla din punct de vedere al calității sistemului sau al îmbunătățirilor.

Interiorul și experiența generală 

Chiar după doi ani rămâne o mașină plăcută la condus și sprintenă. Înteriorul s-a menținut bine, arată modern și aerisit. Pentru a proteja zonele cu piano-black am cumpărat protecții.

Ce se întrevede spre viitor pentru mine ? 

 Datorită tichetelor RABLA de care am beneficiat, felului în care exploatez mașina, ID-ul încă se potrivește necesităților mele. Modele precum Hyundai Kona sau Megane E-Tech, Fiat 500e, Peugeot e-208  sunt alternative comparabile și foarte valide la ID. 

Desigur există și opțiuni PHEV sau HEV, care pot fi luate în considerare.  Am condus alternativ și o Kia Sportage HEV , care într-adevăr la același nivel de echipare și preț asemănător oferă mai mult, însă senzația de a conduce electric nu se compară. 

Per total sunt încă încântat de mașină și cel puțin pentru următorul an o să mai facem kilometri împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.