Fuzionarea grupurilor PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall) si FCA (Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Abarth, Lancia, Chrysler, Dodge, Ram, Jeep) va genera cel de al patrulea producator mondial, dupa numarul de autovehicule vandute pe toate pietele lumii.
Istoria aliantelor, mariajelor si divorturilor din industria auto are o indelungata poveste, la fel de spectaculoasa si plina de surprize ca cea a vedetelor din Hollywood. Din punct de vedere electromobilistic, fuziunea PSA – FCA este un act de supravietuire pentru ambele firme, aflate in plina tranzitie spre o gama de modele electrificate, autonome si conectate.
Tehnologia necesara si investitiile uriase, impun nevoia de asociere chiar si intre cei mai indarjiti competitori (Mercedes – BMW sau Ford – VW), uneori cu rezultate bune, dar de multe ori cu batai de cap si esecuri spectaculoase, care lasa cicatrici adanci de ambele parti (Daimler – Chrysler).
Din lipsa unor modele electrice, FCA a ales sa cumpere credite de carbon de la Tesla, pentru a evita (sau diminua) amenzile europene pentru neindeplinirea normativelor de emisii. Cu exceptia minivan-ului Pacifica, un hibrid plug-in pentru piata americana, promisiunea de a electrifica intreaga gama Jeep pana in 2022 este greu realizabila, chiar si in cazul unor colaborari cu startup-uri cu tehnologie electrica avansata.
Noul Fiat 500 electric, programat pentru lansare in productie in 2020 mai intai in Polonia, pare ca a supravietuit parasirea segmentului de miniautomobile de FCA, dar va fi asamblat la Torino.
Prin urmare pentru a deslusi viitorul electric al noului gigant global creat prin fuziunea PSA si FCA, vom analiza programele PSA, pentru care am utilizat informatii din doua interviuri recente acordate de liderii Citroen si Peugeot revistei Automobilwoche.

Dupa o experienta indelungata in lumea finantelor auto cu Jaguar, MG si Rover, Linda Jackson a preluat postul de director financiar la Citroen in 2005. Incepand din 2014 conduce destinele Citroen si in plus este responsabila pentru proiectele de reducere a emisiilor in cadrul grupului PSA.
Ca justificare principala pentru viitorul autovehiculelor electrice, argumentele financiare sunt cele sustinute de aproape doi ani si de proiectul Electromobilitate: costul total de proprietate (TCO – Total Cost of Ownership), care este mai mic pe termen mediu decat cel al „fosilelor”, cand includem pe langa achizitie, cheltuielile cu energia, cele de intretinere, devalorizarea, asigurarea, taxe si impozite.
Planul PSA de a atinge in 2020 o cota de 7% din vanzare cu LEV (low emissions vehicles, care includ 100% electrice si hibrizi plug-in) pare expuns amenzilor in China, unde cota in 2020 va fi de 12%. Linda Jackson afirma insa ca strategia PSA nu este dominata de teama amenzilor, ci de convingerea ca reducerea emisiilor pe toate caile, incluzand reducerea masei autovehiculelor si optimizarea motoarelor cu ardere interna, reprezinta o responsibilitate si prioritate a grupului PSA fata de societate.
Fiindca pretul de achizite ramane o bariera majora in calea adoptarii electromobilitatii, Linda Jackson avertizeaza ca politica subventiilor distorsioneaza piata si retragerea subventiilor poate genera turbulente majore pentru producatori, asa cum s-au produs in China incepand din luna iulie 2019.
Prin urmare industria auto ar trebuie sa educe publicul despre avantajele automobilelor electrice si sa ofere servicii conexe intr-un ecosistem care sa faciliteze utilizarea lor. Pe langa mai multe modele electrice si electrificate, grupul PSA lanseaza o serie de servicii care sa informeze clientii unde pot parca, incarca, starea incarcarii acumulatorilor si autonomia estimata.

Una din afirmatiile din timpul interviului ne-a mers direct la suflet: „Dupa ce calatoresc cu automobile electrice, oamenii le indragesc de indata, dar mai intai trebuie sa le indepartam temerile.” Pentru a incuraja calatoriile electrice, oferta grupului PSA se va diversifica incepand cu 2020.
In gama Citroen vom asista la lansarea C5 Aircross in 2020, urmat de un un automobil compact (segmentul C) 100% electric, care va inlocui actualul C4 Cactus. Pana in 2025 intreaga gama de modele va fi electrificata, clientii avand oportuntiatea sa aleaga varianta de motorizare dorita.
Cu noua gama de modele Citroen isi propune o crestere de la un segment european de 4.8% din vanzari, la peste 5%, in paralel cu expansiunea pe pietele internationale. Cea mai importanta piata este China, dar privirile sunt indreptate si spre India, unde productia incepe in 2021 si va include o varianta electrica low cost.
In perspectiva pe termen lung, Citroen analizeaza aplicatii pentru a doua viata a acumulatorilor si alte surse de venit dupa dezmembrarea autovehiculelor.

Cu toate incercarile timpurii de electrificare, odata cu lansare modelului C Zero in 2010 (asamblat de Mitsubishi), Citroen a pornit ceva mai tarziu la drum decat Volkswagen si cu o filozofie total diferita. In timp ce VW a dezvoltat platforma electrica MEB pentru a optimiza productia si performantele autovehiculelor 100% electrice, grupul PSA a preferat platformele flexibile, care sa permita echiparea unor modele cu orice tip de propulsor doresc clientii (benzina, diesel, hibrid sau electric).
O alta diferenta semnificativa pentru o experienta cat mai buna a unui proprietar de automobil electric este disponibilitatea unei retele de incarcare rapida pentru drumurile mai lungi. In timp ce VW a investit in dezvoltarea retelei de incarcare rapida Ionity, impreuna cu alti producatori germani, atat PSA cat si Renault, par sa lase problema incarcarii pe mana altora, dupa modelul clasic al statiilor de combustibil.

Intelegerea importantei unui ecosistem cat mai favorabil pentru electromobilisti va mai dura ceva timp la firmele traditionale, dar o privire atenta la ce face Tesla ar putea indica calea de urmat. In 16 decembrie Tesla a depasit 15.000 de puncte de incarcare proprii pe plan global, ceea ce reprezinta un avantaj concurential major. Sa speram ca echipa de conducere a grupului PSA va intelege cat mai repede ca 7% din vanzari nu sunt suficiente pentru diminuarea problemelor ecologice actuale si ca incarcarea rapida nu poate fi rezolvata de „altcineva”.
VA URMA (parte a II-a PEUGEOT)
Lectura recomandata:

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.