Impactul fuziunii PSA-FCA asupra electromobilitatii (partea II-a Peugeot)

Cu mai bine de un an si jumatate in urma un articol publicat de gazda proiectului Electromobilitate, revista online 24auto.ro, intitulat „Strategia de electrificare Peugeot”, anticipa fara prea multa convingere, utilizarea de catre grupul PSA a platformelor mixte.

Platforma PSA CMP – Common Modular Platform

Flexibiltatea oferita de platformele mixte, care pot fi echipate cu grupuri moto propulsoare clasice, hibride sau electrice, tradeaza o anumita lipsa de convingere din partea conducerii, daca electrificarea este cu adevarat calea viitorului, ceea ce nu este de mirare stiind ca CEO-ul PSA, Carlos Tavares, este un electrosceptic declarat.

Intre timp alti mari producatori, cum sunt BMW, Volvo si Jaguar, au ales aceasi strategie. In special echipa Jaguar, cu toate ca a investit intr-o platforma electrica dedicata, utilizata pentru mult premiatul Jaguar i-Pace, nu poate atinge volumul de vanzari care asigura profitabilitatea. Schimbarea de strategie diminueaza riscul investitiei in electrificare printr-o platforma flexibila, dar ramane o solutie tehnica de compromis.

Grupul Hyundai-Kia a pornit pe calea inversa si dupa patru modele electrice de succes, Ioniq, Kona, Niro si Soul, construite pe platforme flexibile, au anuntat ca vor dezvolta si lansa in productie pe cea dedicata doar modelelor electrice incepand cu 2022.

PEUGEOT – Jean Phillippe Imparato

Jean Phillippe Imparato este un veteran de peste 30 de ani la Peugeot, cu multa experienta internationala in vanzari, service, achizitii, calitate si a fost numit incepand din 2016 in functia de vicepresendinte executiv al marcii „fruntase” din grupul PSA.

Peugeot e-208

Tranzitia spre electrificare este condusa de noul 208 electric, SUV-ul 2008 si variantele hibride plug-in pentru modelele 3008 si 508.

Conceptul E-Legend prezentat la Geneva

Din pacate superbul coupe E-Legend prezentat la Geneva, va trebui sa astepte vremuri mai bune, cele 250 de milioane euro necesare lansarii in productie, avand urgente mai mari de alocare in cadrul grupului.

Urmatorul pe lista lansarilor in productie va fi noul 308, construit pe platforma EMP2. In prima faza va fi un hibrid plug-in si ar putea sa aiba mai tarziu o varianta 100% electrica.

Arhitectura si acumulatorii utilizati pentur e-208

Dupa lansarea noului 208 in luna octombrie in Franta, 12% din comenzi au fost pentru varianta electrica, desi planul de productie prevedea doar 10%. Pentru alte tari europene, vicepresedintele Peugeot afirma ca 4% – 5% ar fi suficient ca sa ajute la atingerea mediei pe flota pentru emisii in Europa.

Din punct de vedere al costului total de proprietate (TCO -Total cost of ownership) Jean Phillippe Imparato afirma ca atat varianta pe benzina, echipata cu motor de 100 CP si cutie de viteze automata, cat si cea electrica au acelasi cost, 365 euro pe luna, datorita pretului mai mic al energiei si al intretinerii pentru varianta electrica.

Programat pentru productie in 2022, Peugeot Expert

Cata vreme subventiile pentru achizitie se mentin in jurul valorii medii de 6000 euro in mai multe tari europene, vicepresedintele Peugeot afirma ca firma face profit, declarand: „Daca subventiile se vor modifica, va trebui sa actionez asupra altor parghii, dar nu voi vinde masini in pierdere.” Micutul 108 ar putea fi una din victime. Daca nu va putea fi electrificat in conditii profitabile, cel mai probabil va disparea.

Tot pe calea disparitiei ar putea fi variantele diesel, despre care vicepresedintele Peogeot afirma: „Sunt in industria auto fiindca iubesc masinile, dar pot anticipa o lume in care vom fi condusi de reglementarile legale, nu de clienti. Ca urmare va trebui sa adaptam oferta noastra noilor legi.”

La fel ca in primul episod despre electrificarea modelelor Citroen, nici in interviul cu liderul Peugoet nu a aparut discutia despre productia de acumulatori sau investitia in retele de incarcare, fara de care viata de zi cu zi cu masini electrice este dificila.

Planurile ce prevad 7% la Citroen si 10% la Peugeot pentru vanzarile de LEV (low emission vehicles) par la prima vedere prudente pentru investitori si echipa de conducere, dar oare corespund nevoilor societatii? …

Gazele de ardere produse de celelalte 90% din productia grupului PSA le vom respira cu totii. In hatisul deciziilor financiare s-a ratacit oare „responsabilitatea etica” a firmelor, de care vorbea doamna Linda Jackson, CEO Citroen, in interviul despre viitorul brandului ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.