REVOLT – proiectul Northvolt de reciclare pentru acumulatori Li-ion

Poate vă surprinde titlul, fiindcă „surse bine informate” afirmă că acumulatorii litiu-ion sunt o pacoste pentru mediu și nu pot fi reciclați. Am auzit nu de mult această afirmație în cel mai autorizat mediu, la Conferința AVER, unde se presupune că se întâlnesc experții din domeniu.

De mai bine de 20 de ani bateriile Li-ion din telefoane, laptop-uri, tablete, aparatură medicală și orice alt gadget electronic se reciclează prin lege. Odată ce acumulatorii de mari dimensiuni, utilizați pentru autovehicule electrice, au început să amenințe interesele industriei petroliere și a celei producătoare de motoare cu ardere internă, a apărut ca din senin și zvonul despre imposibilitatea de a recicla acumulatorii Li-ion.

Nimic mai fals! În repetate articole am detaliat locațiile fabricilor de reciclare, logistica de colectare și sortare, tehnologiile utilizate și mai ales faptul că cei mai mari producători de autovehicule electrice, Tesla și BYD, care sunt nu întâmplător și singurii care își produc proprii acumulatori, au început să recicleze acumulatorii, de multe ori după ce aceștia au servit a doua viată în aplicații staționare.

Locațiile celui mai mare producător de acumulatori Li-ion din Europa, Northvolt

Un comunicat de presa Northvolt, vine să întărească efortul european de reciclare, cu detalii despre proiectul REVOLT. Fondată de doi foști executivi Tesla, firma Northvolt își propune să livreze acumulatori Li-ion pentru industria auto, să cerceteze tehnologii avansate pentru viitoarele produse și să realizeze întregul program cu impact minim asupra mediului.

Este firesc ca, atunci când gândirea ecologică are o amprenta pronunțată în viziunea firmei, metodele de reciclare devin o prioritate atât pentru Northvolt, cât și pentru întreaga industrie auto europeană, dependentă în prezent de furnizori asiatici.

Firmele din Europa au în prezent o capacitate de reciclare pentru aproximativ 33.000 tone de acumulatori Li-ion pe an, dar la sfârșitul anului 2019 o cantitate dublă de acumulatori vor atinge sfârșitul vieții și vor fi disponibili pentru reciclare. Mai mult de jumătate din acești acumulatori vor lua calea spre Asia, unde China, Coreea și Japonia dispun de fabrici de reciclare.

Laboratoarele Northvolt de la Vaesteras, Suedia

Prima unitate pilot de reciclare Northvolt va funcționa începând de anul viitor pe lângă centrul de cercetare din Vaesteras, cu o capacitate inițială de 100 de tone pe an și se bazează pe tehnologiile dezvoltate în ultimi doi ani. Obiectivul major este ca până în 2022, o fabrică cu capacitate de reciclare pentru 25.000 tone de acumulatori să înceapă procesul industrial de reciclare în cadrul celei mai mari unități de producție, Northvolt Ett, din nordul Suediei.

Scopul pe termen mediu al specialiștilor de la Northvolt este ca până în anul 2030, 50% din materia primă utilizată pentru producția de acumulatori să provină din procesul de reciclare.

Alte articole pe tema reciclării acumulatorilor litiu-ion:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.