REVOLT – proiectul Northvolt de reciclare pentru acumulatori Li-ion

Poate va surprinde titlul, fiindca „surse bine informate” afirma ca acumulatorii litiu-ion sunt o pacoste pentru mediu si nu pot fi reciclati. Am auzit nu de mult aceasta afirmatie in cel mai autorizat mediu, la Conferinta AVER, unde se presupune ca se intalnesc expertii din domeniu.

De mai bine de 20 de ani bateriile Li-ion din telefoane, laptop-uri, tablete, aparatura medicala si orice alt gadget electronic se recicleaza prin lege. Odata ce acumulatorii de mari dimensiuni, utilizati pentru autovehicule electrice, au inceput sa ameninte interesele industriei petroliere si a celei producatoare de motoare cu ardere interna, a aparut ca din senin si zvonul despre imposibilitatea de a recicla acumulatorii Li-ion.

Nimic mai fals! In repetate articole am detaliat locatiile fabricilor de reciclare, logistica de colectare si sortare, tehnologiile utilizate si mai ales faptul ca cei mai mari producatori de autovehicule electrice, Tesla si BYD, care sunt nu intamplator si singurii care isi produc proprii acumulatori, au inceput sa recicleze acumulatorii, de multe ori dupa ce au servit a doua viata in aplicatii stationare.

Locatiile celui mai mare producator de acumulatori Li-ion din Europa, Northvolt

Un comunicat de presa Northvolt, vine sa intareasca efortul european de reciclare, cu detalii despre proiectul REVOLT. Fondata de doi fosti executivi Tesla, firma Northvolt isi propune sa livreze acumulatori Li-ion pentru industria auto, sa cerceteze tehnologii avansate pentru viitoarele produse si sa realizeze intregul program cu impact minim asupra mediului.

Este firesc ca, atunci cand gandirea ecologica are o amprenta pronunta in viziunea firmei, metodele de reciclare devin o prioritate atat pentru Northvolt, cat si pentru intreaga industrie auto europeana, dependenta in prezent de furnizori asiatici.

Firmele din Europa au in prezent o capacitate de reciclare pentru aproximativ 33.000 tone de acumulatori Li-ion pe an, dar la sfarsitul anului 2019 o cantitate dubla de acumulatori vor atinge sfarsitul vietii si sunt disponibili pentru reciclare. Mai mult de jumatate din acesti acumulatori vor lua calea spre Asia, unde China, Corea si Japonia dispun de fabrici de reciclare.

Laboratoarele Northvolt de la Vaesteras, Suedia

Prima unitate pilot de reciclare Northvolt va functiona incepand de anul viitor pe langa centrul de certare din Vaesteras, cu o capacitate initiala de 100 de tone pe an si se bazeaza pe tehnologiile dezvoltate in ultimi doi ani. Obiectivul major este ca pana in 2022, o fabrica cu capacitate de reciclare pentru 25.000 tone de acumulatori sa fie data in functie in cadrul celei mai mari unitati de productie, Northvolt Ett, din nordul Suediei.

Scopul pe termen mediu al specialistilor de la Northvolt este ca pana in anul 2030, 50% din materia prima utilizata pentru productia de acumulatori sa provina din procesul de reciclare.

Alte articole pe tema reciclarii acumulatorilor litiu-ion:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.