Impactul Tesla asupra pieței de automobile rulate

Așa cum se întâmplă pe majoritatea piețelor unde Tesla lansează vânzarea oficială, service-ul sau rețeaua de încărcare rapidă Super Charger, știrile despre pașii firmei californiene inundă media și reaprind interesul pentru electromobilitate cu o intensitate unică.

Numeroase materiale scrise și video, oferă detalii despre primii pași oficiali Tesla în România și punctează impactul pe care îl vor avea asupra ecosistemului electric din țară, începând cu prețul altor modele electrice noi și până la cel al energiei electrice de la stațiile de încărcare, așa cum bine subliniau Ciprian și Cristi într-un material video de la fața locului.

Tot cum s-a întâmplat și pe alte piețe, vânzarea directă Tesla în România are un impact major indirect asupra pieței de automobile electrice rulate. Numeroși proprietari ai altor mărci, după un an de utilizare a primului automobil electric, au înțeles în detaliu avantajele, dar și limitările actuale ale tehnologiei. Într-un cuvânt, după un an au devenit clienți foarte bine informați prin propria experiență, care disting între promisiunile consumului și autonomiei WLTP și valorile reale înregistrate în cele patru anotimpuri și diferite moduri de utilizare.

Un aspect cu care toți ne-am confruntat, agonizând la o stație de mică putere în așteptarea electronilor cu care să ne continuăm călătoria, este dorința unei viteze mai mari de încărcare, pentru care avem nevoie de doi parteneri, care sa colaboreze armonios: mașina și stația.

Tesla le are pe amândouă și a treia generație Super Charger, instalată în prezent la Timișoara și București, permite încărcarea cu până la 250 kW, dacă SOC și temperatura acumulatorului colaborează (funcția automată preconditioning, când stația de încărcare este destinația introdusă în GPS, ajută mult). Împreună cu noile puncte planificate la Sibiu, Pitești și Constanța, o călătorie cu Tesla de la Atlantic la Marea Neagră devine posibilă fără aplicații și fără complicații.

Să mai adăugam la pachetul de atracții reale Tesla, actualizările OTA de soft și faptul că nu sunt prevăzute revizii obligatorii pentru păstrarea garanției. Aceasta practică arhaică, perpetuată de producătorii tradiționali, generează multe nemulțumiri proprietarilor altor mărci, din cauza timpului pierdut în service, prețurilor mari față de complexitatea serviciilor oferite și calificarea actuală modestă în domeniul EV a personalului.

Ținând cont de toți acești factori, Tesla este fără îndoială o alegere tentantă, care pune în mișcare procesul de vânzare a unor modele puțin rulate, pentru a clădi prima treaptă financiară spre aparenta nirvana electromobilistică.

Cu tot subiectivismul unui proprietar mulțumit, care a trecut recent de 50.000 km parcurși pe două continente cu veterana proiectului Electromobilitate, trebuie să recunosc că în urmă cu doi ani, când am sosit cu TM 3 la Timișoara, am experimentat magia Tesla în direct, pe parcursul plimbărilor electrice oferite celor interesați. După mai bine de șase luni, cu Hyundai Ioniq nu reușisem să stârnim atât interes pentru electromobilitate, cât am reușit în următoarele câteva săptămâni cu Model 3.

Darius a turnat apa rece a realismului peste entuziasmul născut după contactul direct cu primul calculator pe roți, într-un articol memorabil intitulat: Acum puteți comanda Tesla Model 3 oficial din România, este însă momentul potrivit?

Dacă atunci, august 2019, nu era încă momentul potrivit, fiindcă Tesla nu se califica pentru subvenția rabla plus, începând de ieri acest moment a devenit o realitate și discuțiile pe diferite grupuri ale pasionaților de vehicule electrice de tot felul au avut un subiect comun: ce prețuri se pot obține pe modele electrice rulate de un an, doi vechime pentru a pentru a face pasul către Tesla în Romania?

Comunitatea electromobiliștilor din țară este încă foarte mică, doar 2019 și 2020 înregistrând vânzări ce au depășit câteva mii de unități. Dacă din aceste automobile aproape noi, câteva zeci sau sute vor ajunge în circuitul electromobilistic cu prețuri mai mici de achiziție, efectul Tesla asupra pieței second hand aduce un mare serviciu accelerării tranziției spre electromobilitate.

Când oferta crește, prețurile se vor așeza pe baze noi, în funcție de cerere și de nerăbdarea actualilor proprietari de a comanda prima Tesla prin programul rabla plus.

In acest context favorabil, vă informăm că puteți găsi în showroom-ul nostru virtual informațiile de contact furnizate de proprietarii ce au decis să vândă modele electrice al căror istoric îl cunoaștem în detaliu și despre care puteți citi numeroase articole publicate pe blog.

Drumuri bune, liniștite și curate tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.