Acum puteti comanda Tesla Model 3 oficial din Romania, este insa momentul potrivit?

Dupa cum bine stiti, proiectul Electromobilitate are ca scop principal educarea publicului larg in domeniul masinilor electrice. Iar cel mai usor mod de a face asta este prin oferirea de test drive-uri. Cele doua masini din „flota” ElMob au fost pana acum Hyundai Ioniq (Ionica) si Tesla Model 3 (TM 3).

Probabil ca o parte din cei care cititi acest articol ati si condus cel putin unul dintre cele doua automobile electrice puse la dispozitie. Daca ati facut asta, sau daca sunteti pasionati ai electromobilitatii, stiti ca masinile se afla la poluri opuse de performante dar… si de pret.

Hyundai Ioniq vine cu un pret decent impreuna cu ajutorul de la stat si, chiar daca are o baterie mica, eficienta foarte buna il ajuta sa atinga autonomii si de peste 200 Km. Tesla Model 3 costa chiar si dublu fata de un Ioniq, insa si performantele sunt duble.

Din spusele lui Dan, desi era un lucru de asteptat, toata lumea este extrem de impresionata de Tesla Model 3. Insa dupa o discutie mai ampla referitoare la raportul pret/beneficii, majoritatea persoanelor revin cu picioarele pe pamant si isi dau seama ca, de fapt, Hyundai Ioniq este o alegere mai inteleapta si potrivita, daca ne referim strict la cele doua modele. Ca dovada sta si faptul ca o parte din „testerii” ElMob si-au luat deja o masina electrica, insa ea este fie un Nissan Leaf fie un Hyundai Ioniq.

Ei bine, daca totusi visati la o Tesla Model 3 aflati ca acum o puteti comanda oficial din Romania, direct de pe site-ul Tesla. Insa asta e singura veste buna, deocamdata! In continuare voi mentiona partile mai putin pozitive pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te hotarasti sa iei o Tesla, oricare ar fi ea.

Comanda si livrarea se face la Tesla Motors Netherlands, cum se intampla si pana acum cu Model S si X. Cu alte cuvinte, trebuie sa mergi sa-ti ridici masina din Olanda sau sa platesti un transport agreat de Tesla ca sa-ti aduca masina pana in Romania.

Preturile din configuratorul Tesla sunt cu 0% TVA si daca alegi sa cumperi masina pe persoana fizica vei plati TVA-ul in Romania. Brusc, Tesla Model 3 nu mai pleaca de la 40380 Euro ci de la 48052 Euro.

This sale shall be subject to the 0% VAT rate in The Netherlands, provided that you will provide us within 30 days after delivery of your vehicle with the following documents to support the application of the 0% VAT rate in The Netherlands (as outlined in Exhibit A of your order agreement):

– Signed VAT declaration in respect of the vehicle (to be provided by us to you upon delivery); and
– Proof of registration of the vehicle in the destination country; and

Sursa: Configuratorul Tesla

Avand in vedere ca vanzarile sunt operate de Tesla Olanda nu veti putea beneficia de ajutorul (consistent) de la stat, pentru asta e nevoie de o reprezenta oficiala in Romania.

Un alt aspect e ca nu avem inca nicio noutate legata de statiile de incarcare rapide promise (la Craiova, Bucuresti si Braila) de Tesla de cativa ani buni, statusul lor fiind tot acelasi, adica „coming soon”. La fel, nu exista perspective legate de service sau delivery center. Cea mai apropiata reprezentanta Tesla, aflata si ea in constructie, va fi la Budapesta.

Statiile de incarcare sunt inca la stadiul de „coming soon”

Asadar, dupa acest lung sir de considerente ramane intrebarea: e acum momentul potrivit pentru a comanda un Tesla Model 3?

Eu sunt de parere ca raspunsul este NU. Livrarea se va face, oricum, in prima parte a lui 2020, moment in care probabil vom avea deja mai multe masini electrice pe piata (de unde se poate alege) si perspective pentru si mai multe modele. Este foarte posibil ca si Tesla sa-si ajusteze preturile (odata cu cresterea concurentei) si chiar sa deschida reprezentante si in tarile din Estul Europei.

Eu cred (si sper) ca 2020 va fi cu adevarat anul care va da startul electrificarii transportului cu masina. 🙂

NOTA ELECTROMOBILITATE:

Puteti obtine 1500 km de incarcare gratuita in reteaua Tesla SuperCharger si in acelasi timp contribuiti la mentinerea test drive-urilor gratuite in cadrul proiectului Electromobilitate,
utilizand codul de referinta https://ts.la/dan15866  cand comandati un model Tesla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.