In așteptarea anului 2020, cel al electromobilității europene

La cumpăna anilor este firesc să privim în urmă la împlinirile și lecțiile anului ce trece, dar și spre viitorul apropiat, care promite mari schimbări pe scena electromobilității europene.

Exact cu un an în urmă scriam pentru 24auto.ro/electromobilitate în ultimul articol din 2018:

Privim cu multă încredere la anul 2019, ăîn care industria germană va face un salt electric decisiv pentru piața european, în care intră în vigoare pe piața chineză cota de 10% NEV (new energy vehicles) din totalul vânzărilor și în care mezina familiei Tesla, Model 3, își va lua zborul spre piețe noi, pentru a replica succesul avut în America de Nord.

TESLA

După 12 luni știm că Model 3 a devenit un fenomen global, iar Tesla a uimit din nou lumea auto cu construcția fabricii din Shanghai și primele livrări efectuate în mai puțin de un an de la începerea construcției.

Chiar dacă au fost simbolice, primele livrări de „TM 3 MIC” (Tesla Model 3, Made in China) pentru angajații din China în 30 decembrie, au fost un prilej de sărbătoare pentru echipa care a depășit orice record imaginabil pentru viteza de construcție și lansare a producției în industria auto.

10% COTA NEV (new energy vehicle) în China

Cel de al doilea mare eveniment al anului, introducerea cotei obligatorii de 10% NEV în China, s-a suprapus cu eliminarea subvențiilor acordate de guvern și a reașezat piața pe criterii concurențiale și de performanță reală.

După o primă jumătate de an cu vânzări accelerate, a urmat o perioadă de recalibrare, în care firmele cu tehnologii avansate și cele străine au avut de câștigat, iar vânătorii locali de subvenții au pierdut piață.

Clienții chinezi rămân forța dominantă pe plan global, cu mai mult de 50% din achizițiile de autovehicule electrice din lume.

Industria germană

Deși a fost marcat de trezirea la realitate, 2019 nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor din urmă cu un an. Atât protestele de la IAA – salonul auto de la Frankfurt, cât și interzicerea accesului autovehiculelor diesel în tot mai multe zone centrale ale unor orașe germane, dovedesc o contradicție fundamentală între interesele industriei auto și cele ale populației.

Privind în trecutul nu foarte îndepărtat, se pare că „negocierea”, sub presiunea reprezentanților Germaniei, în 2013 a unor emisii de CO2 mai ridicate decât doreau țările ne producătoare de automobile din Europa, s-a întors împotriva industriei pe care a încercat să o protejeze.

La adăpostul normelor ușor de îndeplinit cu vânzări masive diesel, industria a ales să însele încrederea clienților, cu software mincinos pentru emisiile diesel și a amânat investițiile în electrificare până în ultimul ceas.

Cu normele antipoluare și amenzile drastice ce intră în vigoare în 2020, industria se vede obligată să compenseze cu automobile electrice emisiile SUV-urilor tot mai mari (și mai profitabile) produse cu totală desconsiderare pentru orice discuție despre protecția mediului.

Volumul de producție pentru modelele electrice premium lansate cu multă pompă în 2019 nu a fost convingător. Așteptam cu interes anul 2020 pentru o renaștere electrică în patria automobilului.

Tesla Model Y

Piața americană

Dupa un an dominat categoric de Tesla cu Model 3, piața americană de autovehicule electrice va avea o evoluție interesantă, odată cu lansarea producției noilor modele ale startup-urilor Rivian și Lucid Motors.

Cu siguranță Model Y va stârni interesul fanilor Tesla, chiar dacă nu mai beneficiază de subvenții, dar Mustang Mach-e va avea un cuvânt de spus, considerând că va beneficia de reducerea de 7.500 USD oferită pentru cumpărătorii mărcilor ce nu au vândut încă 250.000 de autovehicule electrice.

În așteptarea unui an fascinant pentru electromobiliștii din toată lumea, vă dorim un AN NOU ELECTRIZANT !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.