Contraste electromobilistice, Tesla si restul lumii

In timp ce majoritatea producatorilor clasici fac socoteli amanuntite legate de numarul minim de autovehicule electrice ce „trebuie” vandute in Europa si China in 2020, pentru a evita amenzile impuse de Comunitatea Europeana si guvernul chinez, Tesla isi vede de drum si livreaza masiv Model 3.

La fel ca in SUA, eliminarea subventiilor pentru Tesla incepand cu 1 ianuarie 2020, a generat in Olanda un val de achizitii in ultima luna a anului 2019. Pentru a onora cererea masiva, Tesla livreaza direct din porturile europene, unde vapoare cu cate 3000 de Model 3 sosesc in ritm sustinut din California.

Astazi au inceput si livrarile de Model 3 asamblate la Shanghai catre primii clienti locali. Dincolo de semnificatia remarcabila a recordului de la inceperea santierului pentru fabrica Tesla din sudul Shanghai-ului in ianuarie 2019 pana la primele livrari in decembrie, productia in China pentru cea mai mare piata de automobile electrice este in sine un eveniment semnificativ pentru electromobilitate.

Odata cu reducerea exportului spre China, un numar mult mai mare de automobile electrice produse in Fremont, California, vor fi disponibile pentru alte piete globale.

Intre timp producatorii japonezi par sa reziste electrificarii, cu exceptia Nissan, care nu isi regaseste insa directia dupa seria de scandaluri incepute cu arestarea lui Carlos Ghosn, destituirea CEO-ului si demisiile a mai multi executivi.

In Europa, grupul Volkswagen si Volvo sunt singurele voci decisiv pro-electrificare, dar si in acest caz volumul produs de Volvo este limitat, iar livrarile de ID 3 intarziate de probleme cu softul. Producatorii premium Audi, Porsche si Mercedes produc si livreaza in cantitati limitate modele noi electrice, in timp ce BMW, chiar daca a prelungit agonia veteranului i3, nu a lansat inca productia unui model electric de generatie noua. La fel s-a intamplat si cu Renault si alt veteran incununat de succes, Zoe.

Startup-urile europene dedicate automobilelor electrice, e.GO Mobile, Sono Motors si Unity, au fie volum limitat de productie (500 de e.GO life vandute cu intarziere de peste sase luni in primul an), fie probleme financiare majore, care pun sub semnul intrebarii lansarea productiei pentru primul model cu panouri solare, Sion de la Sono Motors.

Model Y – primele livrari in 2020

Dupa doar 16 ani de la infiintare, Tesla ramane purtatorul de stindard al electromobilitatii in lume, cu mezinul familiei, Model 3, de departe cel mai bine vandut automobil electric pe plan global. Eliminarea sau reducerea subventiilor pentru Tesla in 2020 va genera o situatie inedita, in care odata cu lansarea noului Model Y, criticii vor avea ocazia sa realizeze ca nu subventiile vand Tesla, ci performantele masinilor produse si ecosistemul creat de Tesla, care genereaza o experienta unica pentru proprietarii din toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.