Introducere
Vizitele la Giga Berlin organizate de asociația T.H.O.R. deschid o fereastră spre universul producției moderne de automobile în general și Tesla, cu metodele unice folosite în prezent, în special.
Cristi Tudor (România Electrică) a publicat primele impresii de la o astfel de vizită în urmă cu mai bine de un an:
La finalul lunii Mai a venit rândul colegilor noștri Cristi (BV), Marius (PH) și Andu (B) să viziteze Giga Berlin și să relateze impresiile culese în călătoria spre capitala Germaniei și pe cele din complexul Tesla de la Grünheide.
Mulțumim Cristian!
În vizită la Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg
Budapesta – Berlin – Brașov
Înainte de a vă povesti impresiile despre fabrica Tesla de lângă Berlin, vă ofer câteva informații despre drumul până acolo și înapoi, efectuat cu mașina (Tesla Model Y Performance). Destul de lung și obositor, dar în același timp un traseu frumos, ce a trecut prin 6 țări.
Plecarea a fost din Budapesta, după ce mașina a stagnat acolo pentru 25 de zile, cât am fost în vacanță. În această perioadă am mai accesat din când în când camerele mașinii, de curiozitate, scăzând la final un singur procent de baterie. Deci nu este nevoie de a conecta mașina la o priză în timpul staționărilor îndelungate, dar recomand să nu fie lăsată încărcată, de preferat fiind sub 50%.
Am ales pentru acest traseu să încărcăm la stațiile Ionity, atât pentru a-mi satisface curiozitatea, cât și datorită amplasamentului mai bun, în marea majoritate în benzinării de pe marginea autostrăzilor. Cu abonamentul de 12 euro (redus la 8 pentru prima activare) prețurile devin competitive, ușor mai mari decât la Supercharger, între aproximativ 2 lei în Ungaria și Germania și 2.5 în Cehia și Polonia.
Stațiile au funcționat ireproșabil, oferind o putere de până la 192 kW, singura problemă avută fiind că am activat la un moment dat o stație din altă localitate, pentru care returnarea garanției durează ceva mai mult, dar nimic imputabil rețelei.
În total am efectuat 10 încărcări la Ionity, încărcând un total de 381 kWh, pentru 895 lei (2,35 lei/kWh).
Pe lângă acestea am mai avut 2 încărcări și la Supercharger (gratuite) de aproximativ 83 kWh și una la fabrica Tesla la o stație type 2 (circa 67,1 kWh). În România am mai încărcat la Renovatio, la OMV Arad și Rompetrol Sebeș 103 kWh cu un cost de 270,5 lei (2.63 lei/kWh).
Ca să concluzionez încărcările, am avut nevoie de 15 opriri, ce au costat 1.165 lei și au durat 6h 40min. Exclud aici încărcarea de pe type2, deoarece mașina oricum a stat parcată, cât timp am vizitat fabrica.
Traseul nostru Budapesta – Berlin – Brașov a însumat 3.029 km, în proporție de peste 90% pe autostradă, mers aproximativ în limitele legale. Cele 6 țări prin care am trecut au fost Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Polonia și bineînțeles România. Polonia nu este chiar în drum, dar având o zi liberă am preferat să o petrecem acolo, relativ aproape de granița cu Germania.
La final consumul a fost de 19,6 kWh/100 km, foarte bun după părerea mea. Sunt în continuare foarte încântat de eficiența mașinii la viteze ridicate
A fost interesantă și experiența pe Autobahn, în zonele fără limită de viteză. Păcat că erau destul de scurte și aglomerate.
Tesla Gigafactory
Am vizitat fabrica din Berlin în calitate de membru Tesla Happy Owners România, într-un grup de aproximativ 50 de persoane. Din cadrul proiectului Electromobilitate au mai fost prezenți Marius (Tesla Model 3 – Câmpina) și Andu (Tesla Model 3 LR – București).
Din prezentarea de la începutul turului am aflat că toată energia folosită provine din surse sustenabile, existând de asemenea și un parc fotovoltaic de 9 MW. Consumul de apă necesar în timpul fabricării este la jumătate față de media industriei, în plus apa fiind reciclată și refolosită. Pentru construirea fabricii a fost necesară defrișarea a 100ha de pădure, fiind însă împădurite alte 300ha.
După cum poate vă imaginați, fabrica este extrem de avansată tehnologic, dar din păcate fotografiatul în interior este interzis. Turul nostru ne-a dus pe lângă secția de prese, unde sunt create elementele de caroserie, apoi faimoasele Giga Press unde am văzut ”nașterea” castingului spate, zona de ”marriage” unde ansamblul baterie – motoare este montat sub caroserie, urmând zona de general assembly, iar la final zona inspecției finale și faimosul tunel cu lumini.
Alt aspect foarte interesant despre fabrică este faptul că în parcare se găsesc peste 200 de prize type2 gratuite pentru angajați. Și mai interesant mi s-a părut că aproape toate erau ocupate! În consecință, Tesla mai amenajează o altă zonă a parcării cu stații de încărcare.
Tot acolo se află și una din puținele stații Supercharger v4.
O oportunitate remarcabilă de a privi dincolo de perspectiva obișnuită de la volan și impresiile acumulate de utilizatori în general. Complexitatea liniilor de producție de la Giga Berlin este fascinantă chiar și pentru nespecialiști în domeniu.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.