Proiectul Electromobilitate dupa 50.000 de kilometri electrizanti

Demarat in luna februarie 2018 in paginile revistei online 24auto.ro, proiectul Electromobilitate si-a propus sa informeze si sa educe pe cei interesati de mobilitatea viitorului, despre ecosistemul vehiculelor electrice cu acumulator sau pile de hidrogen.

„Ionica”Hyundai Ioniq electric, model 2018

Dupa sapte luni, in septembrie 2018, am trecut de la teorie la practica, prin intermediul unor test drive-uri oferite gratuit cu un Hyundai Ioniq, botezat cu drag de participanti „Ionica”. Pentru acest pas important, care a oferit in primul an posibilitatea de a conduce sau calatori cu un automobil electric unui numar de peste 400 de participanti, am fost sustinuti de partenerii fondatori ai proiectului Electromobilitate:

Ionica si TM 3 in curtea gazdelor celor mai reusite test drive-uri din 2019, Porsib service din Sibiu

Incepand din luna noiembrie 2018, am adaugat testelor internationale o Tesla Model 3 long range, tractiune spate, cu specificatie SUA, pentru a demonstra ca tehnologia, acumulatorii si reteaua de incarcare, toate elemente necesare pentru calatorii lungi, exista in practica si functioneaza foarte bine. Cu aceasta ocazie, firma EVconnect s-a alaturat proiectului nostru, in calitate de furnzior pentru statii de incarcare.

Ionica si TM 3 incarca la Brebu cu statii puse la dispozitie de EVconnect cu ocazia primei editii ElectRoMania

Dupa inceperea testelor paralele cu Ionica si TM 3, controversata „autonomie limitata” a Ioniq-ului a fost plasata in spatiul de confort al navetei urbane, unde economicitatea si lipsa cheltuielilor de intretinere l-au transformat in partenerul ideal pentru naveta zilnica in zona Sibiului.

Cu exact un an in urma, am pornit cu Tesla la drum din Motor City pentru o calatorie de peste 5.300 kilometri pana in Romania, pe traseul Detroit – Baltimore. Dupa un transfer cu vaporul in Norvegia, am ales un traseu din portul Drammen pana la Sibiu destul de intortocheat, pentru a oferi cat mai multe test drive-uri in Norvegia, Suedia, Germania, Austria si Romania. Era tocmai saptamana cand primele Model 3, cu specificatie europeana, ajungeau in porturile de pe coasta Atlanticului si de acolo in reprezentantele Tesla din marile orase europene.

Ionica pe Transfagarasan

Intre timp ambele masini de test, Ionica si TM 3, au depasit 25.000 km si experientele acumulate pe drumurile cele mai interesante si evenimentele la care au participat au fost publicate in paginile revistei 24auto.ro si pe blogul electromobilitate.

Inaugurat in primavara prin efortul si priceperea lui Mircea, blogul ofera un spatiu de comunicare cu toti cei pasionati de automobile electrice, dispusi sa impartaseasca propriile experiente cu comunitatea elmob. Atat autorii-proprietari, cat si cei ce au participat la test drive in cadrul proiectului Electromobilitate, au ajutat mult formarea unei imagini corecte despre viata de zi cu zi cu un automobil electric.

Ionica in trecere pe langa centrala hidroelectrica de la Vidraru

In timpul evenimentelor dedicate masinilor electrice si a testelor paralele am raspuns la nenumarate intrebari, am invatat multe despre interesul publicului si am identificat subiectele mai putin cunoscute, carora le-am dedicat ulterior articole si discutii amanuntite.

Sunt 50.000 kilometri suficienti pentru a oferi explicatii si sfaturi legate de automobile electrice ? … cu siguranta am invatat multe despre utilizarea zilnica, despre incarcarea acasa si la drum lung in Romania, Europa si SUA, dar mai avem multe de aflat si impartasit informatii despre fiabilitatea componentelor specifice unei masini eletrice, cheltuielilor pe termen lung si despre eventuale interventii in perioada de garantie.

Incepand din vara, cu ajutorul lui Tudor, urmarim saptamanal consumul si cheltuielile de intretinere pentru inca un Hyundai Ioniq (model 2019), cu scopul de a clarifica costul total al proprietatii (TCO – total cost of ownership) comparativ cu un automobil echipat cu motor cu ardere interna.

Prin retele sociale am intrat in legatura cu grupuri de proprietari si fani si am cunoscut oameni priceputi, cu o vasta experienta tehnica teoretica si practica, dobandita prin studiu si service specializat. Indiferent de tara unde isi desfasoara activitatea, am constatat ca sunt manati de acelasi interes ca si echipa noastra de voluntari, pentru electromobilitatea viitorului si dialogul s-a legat usor si s-a pastrat in timp.

Despre succesele, neimplinirile si planurile pentru 2020 in cadrul proiectului nostru vom reveni in aceasta perioada de final de an, dedicata bilanturilor, retrospectivelor si prognozelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.