Înmatriculări globale – primele patru luni din 2021

Procesul de producție în loturi destinate anumitor piețe, plus întârzierea livrărilor în Europa, din cauza logisticii complexe a expedierii mașinilor cu vaporul din California și din Shanghai, generează în fiecare lună ce urmează unui final de trimestru, titluri care prevestesc prăbușirea Tesla, dispariția cererii și câte și mai câte.

Este însă suficientă o privire la înmatriculările globale, pentru a constata că Model 3 rămâne forța dominantă pentru al patrulea an la rând, într-o ligă aparte, unde doar micro-automobilul de oraș produs de JV-ul GM-SAIC-Wuling poate să țină pasul cu volumul înmatriculărilor.

Undeva la mijloc, intre lideri și restul plutonului, s-a ridicat Model Y pe baza înmatriculărilor din SUA și China, în așteptarea lansării producției de la Berlin pentru primele livrări europene.

Singurul model premium în top 15 global este Audi e-tron, urmat îndeaproape de mai accesibilele rude VW ID.4 și ID.3, care confirmă ascensiunea grupului Volkswagen în universul electromobilității.

Veteranul Nissan Leaf a reușit o clasare foarte bună pe locul 6, în așteptarea noului crossover Ariya. Același lucru putem afirma despre Hyundai Kona pe poziția a opta, în așteptarea livrărilor mai substanțiale pentru noul și promițătorul IONIQ 5.

Trei mențiuni pentru Renault ZOE, care deși se vinde doar în Europa, s-a clasat pe poziția 13 și Kia Niro cu Chevy Bolt, care închid topul celor mai înmatriculate 15 modele pe plan global, ambele având urmași redutabili în pregătire de fabricație, ceea ce va duce la câteva schimbări spectaculoase în clasamente spre finalul anului.

Cu cinci modele in top 15 global, dintre care trei sunt micro-automobile de oraș, producătorii din China sunt dependenți de piața locală, unde nici un startup nu a reușit să producă un volum suficient de mare care să-i asigure o poziție în elita globală.

Dacă actuala dominația Tesla este realizată cu doar două fabrici, va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla anul viitor, când capacitatea de producție se va dubla (Austin și Berlin), iar gama de modele de la toți producătorii mari se va diversifica.

1 Response

  1. Marcel Banu spune:

    Pe pagina de Facebook dedicată Dacia Spring România unii afirmă că s-a ajuns la un număr de 3.000 de comenzi cu avans plătit.
    Mulți spun că seria fictivă spune acest lucru eu avînd F666933…
    Se pare că Dacia Spring va bate ceva recorduri la nivelul ei de categorie.
    Așteptăm cu interes livrările și datele mai precise din vînzări !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.