Prin amabilitatea domnului Florin Balica, director de vânzări la Darius Motors Ploiești, am avut posibilitatea și deosebita plăcere să testez pentru o zi, noul SUV electric de la Volkswagen, ID.4.



Mașina pe care am avut-o la dispoziție a fost un ID.4 Pro Performance, motor de 150 kW, 204 CP, capacitate netă a bateriei de 77 kWh, culoare bluedusk metallic, echipată cu anvelope Bridgestone 235/50 R20 pe față și 255/45 R20 pe spate.
Prețul acestui model este de 45.936 euro (cu TVA), înainte de scăderea celor două tichete Rabla.
Am preluat mașina complet încărcată de la dealer, autonomia indicată în bord fiind de 395 km, însă eram convins că pot face mult mai mult decât atât! Îmi propusesem să fac un traseu care să combine cât mai multe categorii de drum, astfel că am ales să plec spre Brașov și înapoi.

Am resetat datele despre consum și am pornit la drum. Încă din start, trebuie să menționez faptul că mașina este extrem de spațioasă la interior, atât pe locurile din față, cât și pe bancheta din spate!
Portbagajul este imens, are un volum de 542 litri și cred că îi poate satisface până și pe cei mai pretențioși în materie de spațiu de depozitare. Pot spune, fără teama de a greși, că această mașină demontează odată pentru totdeauna mitul care spune că toate mașinile electrice sunt mici și neîncăpătoare!
Pe porțiunea de drum dintre Ploiești și Câmpina, am testat Adaptive Cruise Control, asistentul pentru menținerea constantă a vitezei și adaptarea vitezei de deplasare în funcție de ceilalți participanți la trafic, Lane Assist, asistentul pentru menținerea mașinii pe banda de mers și recunoașterea semnelor de circulație în trafic. Mașina s-a comportat exemplar, viteza a fost setată pe 110 km/h, iar consumul pe cei 30 km parcurși a fost de 22.3 kWh/100 km.

Am făcut o scurtă oprire la Câmpina pentru a prezenta mașina câtorva prieteni interesați de un EV ca ID.4, care să le satisfacă pretențiile legate de spațiu. Absolut toți s-au declarat impresionați de dimensiunile și design-ul mașinii! După care am plecat spre Brașov.
Mașina se comportă excelent la drum, poziția mai înaltă la volan îți confirmă faptul că ești într-un SUV. Cei 204 CP, chiar dacă mașina are o greutate de peste 2 tone, se simt imediat și de fiecare dată atunci când vrei să efectuezi o depășire! Conform specificațiilor, mașina face 0-100 km/h în 8.5 secunde!
Suspensiile sunt extrem de bune, am părăsit asfaltul pentru câteva minute și pot confirma că își fac treaba exemplar! La Brașov bineînțeles că am prezentat mașina altor entuziaști ai electromobilității, unii dintre ei deja proprietari de EV, dar care tot și-au manifestat interesul pentru ID.4.
Spre lăsarea întunericului, ne-am întors la Câmpina. A doua zi, trebuia să plec la serviciu dis-de-dimineață. Cum mașina trebuia predată până la orele 17.00 în ziua următoare, bineînțeles că după terminarea programului de lucru am mai făcut câteva plimbări, timp în care i-am făcut și niște poze care sper să vă placă! Într-un final, când am ajuns la Darius Motors Ploiești pentru a preda mașina, în baterii încă mai aveam 19%, suficient pentru încă 132 km, conform computerului de bord.

În total, am parcurs 355 km cu ID4 și am avut un consum mediu de 16.3 kWh/100 km, cu climatizarea setată pe automat la 21 grade Celsius. Deci, poți parcurge aproape de 500 km cu un plin, fără probleme!
Bineînțeles că nu am avut nevoie de nici o încărcare pe toată durata testării, astfel că nu am avut ocazia să verific și puterea de încărcare a mașinii, decât la final când am conectat-o la stația Moon, aflată în incinta dealerului. Stația aceea poate livra maxim 75 kW, putere la care ID.4 a ajuns, fără probleme, după numai câteva secunde! Din păcate, nu am avut cum sa verific puterea de până la 125 kW pe DC sau de 11 kW pe AC, conform specificațiilor producătorului.
Încă un aspect important pe care vreau să-l menționez este faptul că pe toată perioada testării nu am avut nici o problemă legată de softul mașinii. Tableta principală a funcționat perfect, touchscreen-ul a răspuns rapid la fiecare utilizare, la fel și cele câteva comenzi vocale pe care le-am folosit!
În final, vreau să menționez că ID.4 m-a impresionat din toate punctele de vedere. Am să subliniez însă, cele mai importante dintre ele:
- insonorizarea – trebuie să recunosc că, în cazul meu, este cea mai silențioasă electrică pe care am condus-o până acum;
- capacitatea netă a bateriei – 77 kWh – care oferă o autonomie impresionantă, de până la 500 km;
- comenzile vocale – care funcționează destul de bine și te ajută foarte mult să modifici anumite setări, fără a-ți distrage atenția de la volan
- scaunele foarte comfortabile – deși am petrecut multe ore în mașină, nu am simțit nici cel mai mic discomfort
- spațiul interior și cel de depozitare – care satisface, cred eu, toate nevoile unei familii cu 2 copii
- keyless start – mașina pornește de îndată ce te-ai așezat pe scaunul șoferului, tot ce trebuie să faci, este să o pui în Drive
- asistența la condus – Adaptive Cruise Control, Lane Assist, Front Assist, City Emergency Brake și recunoașterea semnelor de circulație
- reglarea automată a distanței de iluminare – pe timpul nopții, mașina alternează singură între luminile de drum și cele de întâlnire în mod automat, atunci când este necesar
- ID Light – o bandă led la baza parbrizului care interacționează cu tine într-o grămadă de situații
- design-ul mașinii – pot spune că ID.4 a întors o grămadă de priviri în trafic
Nu pot să închei această postare, fără să-l menționez încă o dată pe Florin Balica, de la Darius Motors Ploiești, care mi-a dovedit în repetate rânduri, faptul că este foarte hotărât în promovarea electromobilității. Și cifrele lui de vânzări pe acest segment dovedesc asta!
Îi mulțumesc foarte mult în numele întregii comunități din România! Avem nevoie de cât mai mulți oameni ca dumnealui, pentru a putea să schimbăm percepția generală a oamenilor asupra viitorului mobilității și pentru a spera într-un viitor cu un aer mai curat și orașe mai liniștite pentru copiii noștri!
Asta cu „Stația aceea putea livra decât un maxim de 75 kW” puteti s-o corectați, să nu mai sunte a analfabetism funcțional. In rest,articolul mi-a plăcut.