Inmatriculări nord americane: S3XY domină Top 6, în timp ce Rivian și Lucid Motors cresc rapid

Pe măsură ce mobilitatea electrică devine un subiect de interes pentru un număr tot mai mare de potențiali clienți, volumul articolelor din media tradițională a crescut exponențial, interesul fiind cumulat atât pentru segmentul auto, cât și pentru cel dedicat noilor tehnologii.

CNET este un domeniu prestigios peste ocean, cu analize de produse noi, comparații și informații despre tehnologii promițătoare, cancan-uri și tot ce este necesar să atragă click-uri, care determină volumul de publicitate și finanțează activitatea, ca mai peste tot în lume.

Un subtitlu publicat recent m-a făcut curios să văd de ce considera autorul, ca înmatriculările din SUA nu ar mai fi „just a bunch of Teslas anymore”.

Este doar o încercare de click-bite bazată pe valul de antipatie îndreptat împotriva opiniatului CEO?

Sursa: CNET

Prezentând doar Top 5 în ordine inversă, nu este un sacrilegiu în sine și nici fake news, doar o deformare a realitășii, care arată ca în graficul de mai jos (realizat pe baza informațiilor publicate de Kelly Blue Book, pentru primele nouă luni din 2022).

Dincolo de faptul că Tesla a plasat toate cele patru modele S3XY în TOP 6 (!), totalul înmatriculărilor (390.814) reprezintă 68.5% din categoria celor noi în SUA. Performanța a fost realizată fără ca Tesla să mai beneficieze de subvenția acordată doar producătorilor care nu au reușit să vândă până acum 200.000 exemplare în TOTAL.

Începând din ianuarie 2023, o nouă lege intră în vigoare și acordarea subvențiilor se va complica considerabil, dacă acumulatorii, sau elementele nu sunt produse în SUA, cu materiale din țările prietene (importurile din Australia, Canada, și America de Sud vor avea prioritate).

Cele cinci modele produse de grupul Hyundai-Kia (în ordinea înmatriculărilor: IONIQ 5, EV6. Niro, Kona și GV60) nu vor mai beneficia de subvenție până la lansarea producției (2024) în noua fabrică dedicată pentru modele electrice din Georgia, la fel se întâmplă și cu modele Volvo și Polestar.

De asemenea, Mach-e pierde subvenția in 2023, fiind asamblat în Mexic, la fel și modelele germane, cu două excepții notabile: VW ID.4 produs la Chattanooga, Tennessee, și Mercedes EQS SUV asamblat în Alabama.

Alte aspecte remarcabile în primele nouă luni din 2022

Fără îndoială diversificarea gamei de modele este un aspect pozitiv, lista cuprinzând în prezent 31 modele. Pentru comparație, clasamentul din Norvegia (campioana mondială în domeniul mobilității electrice) cuprinde 76 modele cu înmatriculări mai mari de 100 exemplare în primele 10 luni din 2022.

Lucid Air
  • Prezența a trei modele produse de startup-uri (Rivian R1S, R1T și Lucid Air) este foarte încurajatoare pentru alte firme noi ce vor să pășească pe calea succesului posibil și în industria auto, asa cum a demonstrat de Tesla. Canoo, Fisker și Lordstown Motors se apropie de momentul lansării producției de serie și a livrărilor către primii clienți.
  • Altă veste bună este electrificarea celui mai popular segment în SUA. Pickup-ul face primii pași spre amatorii acestui vehicul foarte practic. Surpriza în acest domeniu este că Rivian R1T (11.581 înmatriculări), primul pickup 100% electric lansat pe piața nord-americană, a depășit cu 32% livrările celebrului Ford F150 Lightning (8.760). Anul viitor vor intra în bătălie Chevy Silverado și Tesla Cybertruck.
  • Dacă tot a venit din nou vorba de Tesla, să nu uităm că peste doar zece zile primele Semi vor fi livrate pentru flota Pepsi, la cinci ani după prezentarea conceptului.
Sursa: Tesla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.