Pe lângă cât costă?… unde încarci?… și cât stai la încărcat?… întrebarea despre autonomie este una dintre cele mai frecvente pentru proprietarii oricărui model electric.
După patru ani și peste 100.000 km parcurși cu veterana proiectului Electromobilitate, TM 3 – Tesla Model 3, long range, tracțiune spate, voi încerca să prezint câteva răspunsuri culese din datele lunii octombrie, după o călătorie lungă (peste 10.000 km) parcursă împreună cu prieteni veniți în vizită din Germania.


Voi folosi pentru exemplificare datele afișate de aplicația Teslafi, pe care o utilizez doar pentru călătoriile lungi de vacanță, cu toate imperfecțiunile semnalate, atunci când TM 3 pierde conectivitatea în zonele izolate din marile Parcuri Naționale. Am păstrat adresele punctelor de plecare și sosire, pentru cei interesați de poziționarea exactă pe hartă a etapelor alese pentru discuția despre autonomie.
Autonomia indicată la bord
Valoarea afișată la bord este calculată pe baza încărcării acumulatorului și a unui consum mediu pe termen lung. Dacă în lunile de primăvara și toamnă estimarea este realistă, în miez de vară sau de iarnă, când climatizarea funcționează din plin, autonomia reală se modifică semnificativ.
Din fericire TM 3 afișează evoluția consumului pe parcursul călătoriei, comparativ cu prognoza făcută după introducerea destinației pe ecranul de navigație. Cu puțină obișnuință, rezerva reală de energie și cea prognozată pentru destinație pot fi urmărite periodic, pentru a ajusta viteza de deplasare corespunzător.
Consumul nostru mediu de la achiziție este 15 kWh/100km și autonomia afișată după o încărcare la 100% este 485 km.
Viteza de deplasare, temperatura exterioară, direcția și intensitatea vântului și diferențele de altitudine pot afecta însă considerabil autonomia reală. In plus, așa cum am învățat de la Tibi (Kia Niro, București) și Cosmin (Kona, Cluj), schiurile, bicicletele și lăzile suplimentare pentru bagaje purtate pe portbagaj pot afecta considerabil consumul și implicit reduce autonomia.
Patru exemple de autonomie reală
Din cele 181 etape documentate de Teslafi în luna octombrie pentru 10.641 km parcurși, am selectat patru exemple:
- cele mai lungi trei etape
- etapa parcursă cu cea mai ridicată viteza medie
#1 Cea mai lungă etapă
Cea mai lungă etapă fără oprire la acest drum a fost de 328 km, pentru care am consumat 72% din energia disponibilă la bord. Prin urmare, pauza nu a fost impusă de nevoile de încărcare ale mașinii, ci de cele ale pasagerilor, care după 3h 20min au avut nevoie de o pauză și o plimbare de dezmorțire.
Viteza medie de deplasare a fost de 99 km/h, ceea ce la o temperatură exterioară de 21o C, interioară de 20.5o C și vânt lateral a rezultat într-un consum mediu de 14.9 kWh/100km, foarte apropiat de media pe termen lung, prin urmare nu am avut surprize cu estimarea autonomiei.
#2 Etapă cu diferențe de altitudine
Cât de mult poate ajuta o diferență favorabilă, de doar 300 m altitudine, se poate vedea în al doilea exemplu. Pe această etapă de aproape 300 km, deși media orară a fost mai ridicată cu 20% (119 km/h) față de primul exemplu, consumul mediu a fost cu 6% mai mic.
Și de această dată pauza nu a fost impusă de nevoia de încărcare. Am consumat doar 61% din rezerva de electroni până ne-am oprit pentru poze cu peisajul superb de toamnă.
#3 Impactul condițiilor meteo
Fără sa fi fost o seară rece, scăderea temperaturii exterioare cu doar 7o C față de primele două exemple, a solicitat încălzirea habitaclului. Împreună cu drumul liber și viteza maximă permisă în Dakota de Sud (80 mph = 129 km/h), media orară de 122 km/h a ridicat consumul la 17.3 kWh/100 km.
Comparând cu exemplul #2, consumul de energie a fost identic: 61% din acumulator, dar distanța parcursă în aceste condiții a fost cu 56 km mai mica, ceea ce reprezintă un impact considerabil de 23%!
#4 Cea mai rapidă etapă

Așa cum era de așteptat, o etapă de 1h 45min parcursă cu viteza medie de 123 km/h a rezultat în cel mai mare consum: 17.9 kWh/100km, cu 19% mai mare decât media pe termen lung. Câtă vreme există puncte de încărcare libere și funcționale pe traseu, rămâne o opțiune individuală dacă pauza de încărcare mai lungă, justifică viteza de deplasare mai mare.
Surpriza pentru partenerii mei de drum, obișnuiți cu traficul foarte sacadat, cu accelerări și frânări intense de la viteze mari din Germania, a fost fluiditatea traficului care a dus la medii orare echivalente cu cele realizabile pe Autobahn.










My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.