Inmatriculari vehicule electrice in Suedia, ianuarie-mai 2020

Chiar daca regretele fata de politica unica aplicata in perioada de varf a pandemiei in Suedia au inceput sa apara in declaratiile celor responsabili, industria auto nu a suferit la acelasi nivel cu tarile europene cu masuri stricte de izolare.

Reprezentantele auto nu au fost inchise in Suedia, dar stocurile de automobile si aprovizionarea cu piese de schimb au suferit in contextul intreruperii activitatilor europene.

O privire mai atenta la cifrele de inmatriculare din luna mai pare sa dea dreptate celor ce prognozeaza ca pandemia reprezinta un moment de turnura in preferintele clientilor. O voce puternica, cu multa autoritate in lumea auto in general si in Suedia in special este cea CEO-ului Volvo:

Electrificarea se va accelera. Cred ca este naiv sa consideram ca dupa cateva luni, totul va reveni la “normal” si clientii nostri vor veni inapoi in showroom-uri solicitand modele diesel – dimpotriva vor solicita tot mai multe modele electrice.

Håkan Samuelsson, CEO Volvo

Inmatricularile din luna mai consemneaza scaderi considerabile fata de aceasi perioada din anul trecut pentru automobile cu motoare diesel si benzina (-50%), ponderea segmentului electric si a hibrizilor plug-in in vanzarea de automobile noi find de 26% dupa primele cinci luni ale anului, fiecare luna avand o rata de penetrare mai mare decat la sfarsitul anului trecut:

  • ianuarie – 31%
  • februarie – 26%
  • martie – 28%
  • aprilie – 23%
  • mai – 22%

Clasamentul pentru modele 100% electrice

Tesla isi pastreaza rolul de lider pe piata cu Model 3 si Audi e-tron a urcat pe locul doi, depasind Kia Niro.

Clasarea veteranilor Zoe, Leaf si Golf inaintea Konei are de a face mai mult cu capacitatea de livrare, decat cu preferintele clientilor, intr-o tara dedicata SUV-urilor si variantelor combi, categorie in care deocamdata nu exista un model electric pentru Europa.

Partea a doua a anului, cand vor incepe livrarile pentru Polestar 2 si Volvo XC40 recharge, primele doua modele 100% electrice ale producatorului local, va fi deosebit de interesanta pentru electromobilisti.

Suplimentar, politica de sustinere a electromobilitatii anuntata de Germania si Franta da un serios imbold si exemplu altor tari producatoare de automobile, cum este Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.