Rapoartele saptamanale despre experienta din viata de zi cu zi impreuna cu cele trei modele diferite de Hyundai Ioniq din garajul nostru virtual au incetat odata cu starea de urgenta.
Limitate la un drum saptamanal de aprovizionare, informatiile nu puteau fi reprezentative statistic, prin urmare am decis sa comasam informatiile de consum in doua perioade mai extinse calendaristic, corespunzator starii de urgenta si a celei de alerta.
Informatiile de consum sunt puse la dispozitie de Edi pentru Ioniq model 2020 aflat in circulatie in Bucuresti, Tudor cu modelul din 2019 la Timisoara si veteranul proiectului nostru, Ionica model 2018, care penduleaza intre Sibiu si Timisoara.
Consum mediu saptamanal comparativ
Cu mici variatii saptamanale, in functie de drumurile parcurse in oras, pe drumuri nationale sau autostrada, cei trei Ionici au aceasi tendinta de consum in scadere in sezonul cald, ca toate masinile electrice.
Diferenta este ca Hyundai Ioniq indiferent de anul de fabricatie evolueaza intr-o plaja de valori intre 10% si 30% mai coborata decat alte modele, ultimele testate fiind Peugeot e-208, Nissan Leaf si Skoda Citigo iV.
Dupa testul paralel cu Citigo, am analizat mai amanuntit erorile indicatiilor de la bord (viteza, viteza medie si distanta) si am solicitat ajutorul de la partenerii nostri de la Casa Auto Timisoara pentru o masuratoare mai exacta. Pana in prezent nu am reusit sa efectuam o masuratoare de precizie a consumului real dinamic in timpul mersului, prin urmare toate valorile utilizate in grafice sunt cele indicate la bord.
Consum pe termen lung Hyundai Ioniq model 2018
Cu toate variatiile saptamanale ale consumului mediu, tendinta este identica si valorile foarte apropiate cu cele de anul trecut, in scadere fata de sezonul rece. Zambetul larg pe fetele electro-zgribulitilor, tranformati in „electro–fericiti”, este firesc vazand cum creste autonomia si scade consumul aproape saptamanal in aceasta perioada. Transformarea inversa se petrece incepand cu luna noiembrie, mai ales pentru proprietarii care au achizitionat noul electromobil in perioada de vara.
Pe langa influenta temperaturii exterioare, cel mai mare impact asupra consumului si implicit al autonomiei, il are viteza de deplasare.
In exemplul de mai sus, diferenta intre calatoria pe autostrada din 29 mai si cel mai mic consum obtinut la un drum in apropiere de Timisoara, cu mult trafic in oras si sate, de 1 iunie a fost de 41%!
Prin urmare este bine ca inainte de perioada vacantelor electrice sa cunoasteti in detaliu variatia autonomiei in functie de viteza de deplasare, incarcare si caracteristica drumului (urca sau cobora pana la destinatie). De asemenea o zi cu vant advers, poate scurta considerabil autonomia.
Aceste variatii sunt firesti si trebuie retinut ca automobilele electrice CONSUMA MAI MULT IN AFARA LOCALITATILOR decat la mersul in oras, unde beneficiaza de franarea regenerativa.
Cu Ionica in oras nu este nevoie de incarcare in aceasta perioada pentru 200-230 km. La un drum de autostrada planific insa o incarcare de aproximativ 15-20 minute, dupa 150-170 km.
Drumuri electrice cat mai bune! … si nu uitati sa spuneti prietenilor mai putin sensibili la probleme de poluare, ca vacantele electrice costa mai putin de 10 RON pentru 100 kilometri, incarcand la statiile sau prizele casnice de la pensiuni, restaurante, etc. atunci cand nu sunt gratuite. Cand suntem grabiti, costurile cresc proportional cu tariful unui kWh la statiile rapide.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.