Franta si Germania au decis sa incurajeze electromobilitatea

Asteptata cu sufletul la gura de industria auto, cumparatori si ecologisti, decizia guvernului german vine imediat dupa cea franceza si merge decisiv pe calea de a sustine electromobilitatea.

Chiar daca unii critici subliniaza ca finantarea hibrizilor plug-in este o subventie mascata pentru motoarele termice, solutia ofera o mana de ajutor producatorilor germani, care au o gama mult mai larga de modele plug-in decat 100% electrice.

Cu bonus suplimentar, scutire de taxe pana in 2030 si alte facilitati pentru achizitia masinilor electrice, coalitia guvernamentala nu a dat curs solicitarilor insistente ale executivilor germani de a acorda premii de cumparare pentru modelele echipate cu motoare termice.

La prima vedere beneficiile acestei schimbari majore de directie, care dovedeste ca puterea industriei auto de a influenta deciziile de la Berlin este in scadere, vor fi culese de Tesla, Renault, Hyundai-Kia, Nissan (si o serie de producatori chinezi?), pe scurt de firmele ce pot livra automobile electrice in volum mare.

In realitate insa, producatorii germani au o gama larga de modele plug-in, care vor beneficia de subventia suplimentara. Cu avantajul direct ca se mentine productia de motoare si a tuturor furnizorilor de componente si indirect ca sunt necesari acumulatorii mult mai mici decat cei utilizati de variantele 100% electrice, hibrizii plug-in sunt doar atat de poluanti cat vor decide utilizatorii lor.

Incarcati in fiecare noapte, hibrizii plug-in obtin reduceri semnificative de consum de benzina sau motorina. Daca insa proprietarii ignora incarcarea zilnica, hibrizii plug-in functioneaza in principal cu motorul termic, poluand mai mult decat un hibrid simplu, datoria masei mai mari a acumulatorului cu care este echipat un PHEV.

Ramane de vazut daca guvernele altor tari unde se produc automobile se vor alinia la directia data de Franta si Germania, dar nu mai pot exista indoieli ca in a doua jumatate a anului vom fi martori ai unei transformari majore a structurii achiztiilor de vehicule noi in Europa, in favoarea celor electrice si electrificate.

Sursa: Automobilwoche

Lista automobilelor aprobate pentru subventie in Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.