Industria auto dupa pandemie – scenariul Volvo

Dupa o lunga perioada de inactivitate in productie, industria auto din Europa si SUA isi cauta prudent calea spre reluarea activitatii, in timp ce vanzarile din luna aprilie in China au inregistrat prima crestere dupa mai bine de doi ani.

Ca lucrurile nu mai stau ca inainte de pandemie, era clar de mai multa vreme, dar despre cat sunt de diferite si incotro se vor orienta preferintele clientilor intr-o perioada marcata de somaj, criza economica si incertitudine, opiniile difera radical.

Cea mai buna dovada ca industria nu mai poate continua ca inainte de pandemie, rezulta din oprirea liniilor de asamblare de catre VW la Wolfsburg, la foarte scurt timp dupa anevoioasa repornire. De data aceasta stoparea activitatii nu a fost dictata de autoritati, ci de lipsa apetitului pentru achizitii de vehicule noi din partea clientilor.

De la inchiderea in martie si pana dupa prima saptamana din aprilie, vanzarile au fost ca si inexistente fiindca reprezentatele au fost inchise. Odata cu trecerea vanzarilor online, in a doua jumatate a lunii aprilie, unele firme au remarcat interesaul publicului pentru achizitia directa si livrarea la domiciliu, ceea ce presupune o transformare radicala a comertului cu automobile, asa cum a fost practicat de mai bine de un secol, cu o exceptie remarcabila: Tesla.

Vanzari in aprilie Germania. Sursa: KBA

Producatorul californian nu utilizeaza modelul cu intermediari, preferand de la inceput vanzarea directa catre clientul final, posibilitatea de livrare acasa fiind disponibila cu multi ani inainte de pandemie. Asa cum am scris recent, aceasta metoda a determinat ca Tesla sa fie singura firma cu o crestere a vanzarilor din Germania in luna aprilie.

Congrese auto online

Dupa anularea salonului auto de la Geneva, unde in mare graba conferintele de presa pentru prezentarea noilor modele au fost mutate online, traditionalele intalniri ale expertilor din industrie cu jurnalistii s-au derulat in spatiul virtual.

Doua recente intiative ale publicatilor Automotive News si Financial Times au adunat personalitati de vaza din lumea auto, care au prezentat viziunea proprie despre viitorul imediat al industriei si impactul pe termen lung.

Pentru cei interesati de dificulatile prin care trec furnizorii la repornirea giganticei masinarii de productie si livrare a pieselor din industria auto, recomandam inregistrarea discutiei cu presedintii a doua companii globale si un consultant PwC, din care reiese cat de complexa si de nesigura este relansarea activitatii, din cauza incertitudinilor legate de apetitul clientilor pentru achizitia de automobile noi. Aveti ocazia sa auziti direct de la cei ce iau decizii majore in aceste zile furtunoase, despre cum vor arata urmatoarele sase luni in industrie:

  • Bo Andersson, Presedinte si CEO, Yazaki North & Central America, Presedinte, Yazaki Europe Ltd.
  • Wilm Uhlenbecker, Presedinte si CEO, Brose North America
  • Dietmar Ostermann, Senior Partner si liderul US Automotive Advisory, PwC

Este un dialog memorabil, care scoate in evidenta ca dorinta masivei industrii americane de a porni liniile de asamblare in 18 mai este zadarnica, cata vreme furnizorii de piese din Mexic vor incepe activitatea doar la 1 iunie.

CEO Volvo: „In orase automobilul personal nu mai este un concept practic”

Håkan Samuelsson, CEO Volvo

De parca pandemia, repornirea activitatilor si tranzitia spre electromobilitate nu ar fi provocari suficiente pentru industria auto, Håkan Samuelsson, CEO Volvo, analizeaza tendinetele post-pandemie in cadrul Conferintei Digitale organizata de Financial Times dintr-un punct de vedere care desi nu este nou, realitatile din timpul pandemiei l-au facut mai usor de observat pentru un numar mare de observatori atenti.

In primul rand „homeoffice” pare sa fie o tendinta globala de durata, mai multe firme anuntand ca rezultatele din timpul pandemiei au fost foarte bune si ca vor permite echipelor, ce pot lucra de acasa, sa o faca in continuare si dupa ce restrictiile de circulatie vor fi ridicate de autoritati.

Neutilizarea automobilelor personale timp de aproape doua luni au scos in evidenta, cheltuielile mari asociate cu posesia unui automobil: asigurarea, cheltuielile pentru parcare, devalorizarea, ratele si dobanzile la credite, chiar daca masina personala nu a fost utilizata.

Echipa Volvo a decis de cativa ani ca modelul ideal pentru utilizator este cel de abonament, prin care clientul sa beneficieze de orice model din gama produsa in functie de necesitati: pentru deplasari in oras modele electrice premium compacte, pentru vacante SUV-uri spatioase hibride, etc.

Sursa informatiilor: ACEA

Asa cum semnalizeaza si statisticile vanzarilor europene din prima parte a anului, Håkan Samuelsson este de parare ca preferintele clientilor trec printr-o transformare majora si din cauza ca un segment mare al populatiei ar fi inteles in perioada de lock down, ca strazile oraselor pot fi pastrate linistite si mai curate prin electrificare mai rapida decat a fost cazul pana in prezent.

Polestar 2

Cu doua modele electrice, Polestar 2 si XC40 Recharge, Volvo este la inceput de drum in tranzitie si dincolo de convingerile liderului, care promoveaza de multi ani electrificarea industriei in general si a gamei proprii de modele in special, spectrul amenzilor pentru neindeplinirea cotei de emisii de CO2 in Europa, atarna greu asupra situatiei financiare a grupului Volvo.

Pe scurt Håkan Samuelsson considera ca industria auto va inregistra:

  • accelererarea preferintelor clientilor pentru automobile electrice
  • orientarea spre inchiriere in loc de proprietate
  • acceptaprea unor moduri noi de achizitie online
  • tendinta spre automobile premium de dimensiuni mai compacte ca in prezent
  • o amanare a investitiilor in sistemele de conducere autonoma
Volvo XC40 Recharge

Electrificarea se va accelera. Cred ca este naiv sa consideram ca dupa cateva luni, totul va reveni la „normal” si clientii nostri vor veni inapoi in showroom-uri solicitand modele diesel – dimpotriva vor solicita tot mai multe modele electrice. (Electrification will go faster. I think it would be naive to believe after some months, everything will return to normal and our customers will come back into a showroom asking for diesel cars – they will ask even more for electric cars. And that is speeding up.)

Håkan Samuelsson, CEO Volvo

Legat de diferitele programe guvernamentale de relansare a economiei, care in Germania deja se ciocnesc de proteste publice impotriva industriei auto, care cu o mana cerseste ajutoare din banii platitorilor din impozite, iar cu cealalta distribuie dividende de miliarde investitorilor si bonusuri conducatorilor, Håkan Samuelsson afirma:

Daca guvernele vor subventiona intoarcerea la lumea veche, cred ca va fi o risipa de fonduri. Consider ca ar trebui sa promoveze tehnologiile noi, asa cum planuiau sa o faca inainte de corona. (If governments subsidize a return to the old world, I think would be a waste of money,” he said. „They should use the money to promote new technology as they were planning to do before corona.)

O posibila evolutie a industriei auto dupa criza in viziunea Volvo

Daca lumea auto va evolua conform convigerilor lui Håkan Samuelsson, vom asista la o tranzitie spre automobile electrice, cumparate online sau utilizate pe baza de abonament dupa necesitati, pentru a evita costurile legate de proprietatea unui automobil.

Pe strazile oraselor golite de agitatia cotidiana, se va instala linistea, in timp ce numarul bicicletelor (electrice) – utilizate tot mai mult din dorinta publicului de a evita transportul in comun – va fi in crestere rapida. Palatele de sticla ale dealerilor vor ramane goale, publicul preferand achizitia online sau comanda unui nou model pe baza de abonament, pentru nevoile urmatoarelor zile.

Oportunitati noi se deschid, dar si amenintari serioase bat la usa celor implicati in industria auto pe plan global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.