Înmatriculările din Tesla-Land – câteva lecții de peste ocean

Discutăm mai rar despre înmatriculările din America de Nord, o zonă geografică importantă pentru industria auto, dar rămasă mult în urma Chinei și Europei de vest în drumul spre mobilitatea electrică.

Cel puțin acesta este clișeul general, cu toate că Tesla a pornit la drum din California, iar mai recent a găsit un cămin mai potrivit aspirațiilor proprii în Texas.

Clasamentul înmatriculărilor

Mai întâi cifrele, a căror sursă este un articol publicat de InsideEVs.

O scurtă privire la clasamentul primelor cinci luni din acest an, dovedește ca dominația Tesla pe teren propriu este copleșitoare, în principal bazându-se pe producția din Fremont, care a devenit anul trecut cea mai productivă fabrică auto din SUA, cu o medie de 8550 modele S3XY produse în fiecare săptămână. Ce se va întâmpla după ce Giga Texas ajunge la capacitate de producție pare aproape înfricoșător pentru concurență.

Diversitatea modelelor oferite

Față de oferta amețitoare din China și Europa (mai ales Scandinavia), cele 26 de modele livrate în SUA par aproape un meniu sărăcăcios de fast-food. Pentru comparație, parcul auto electric din Norvegia, țara cu cea mai mare penetrație BEV din lume, conține în prezent 461 de modele diferite (filtrați coloana TOTAL) și aproape 555.000 exemplare (la data scrierii acestui articol). În luna iunie norvegienii au înmatriculat 120 modele, inclusiv microbuze, autobuze, camioane, etc. (filtrați coloana JUNE).

Totuși, gama modelelor livrate clienților din SUA în primele luni ale anului conține și un sâmbure de speranță. Am încadrat în chenar roșu două modele asamblate de cele mai promițătoare startup-uri americane.

Rivian

Rivian R1T va rămâne în istoria electromobilității primul pick-up truck modern 100% electric produs în număr mai mare. De curând au început și livrările unui SUV cu șapte locuri înrudit, R1S, primit foarte bine de presa americană. Desigur, 2045 înmatriculări pentru R1T nu reprezintă încă o amenințare pentru constructorii tradiționali, considerând că doar Ford produce peste 800.000 F150 pe an.

Pe terenul mobilității electrice, Ford a livrat în aceeași perioadă doar 423 F150 lightning, care beneficiază de cea mai cunoscută marca în rândul cumpărătorilor de pickup-uri și de promovarea intens mediatizată a președintelui Biden.

Lucid Motors

Povestea se repetă și când comparăm gama premium americană, unde Lucid Air, primul model produs de startup, a fost livrat în 827 exemplare, în timp ce Cadillac (brandul premium al concernului GM) a oprit comenzile pentru Lyriq la câteva ore după deschiderea înscrierilor, și a livrat în total 40 (patru zeci) de exemplare…

General Motors

Aceeași situație cu alt vehicul GM promovat tot cu ajutorul președintelui american la volan, se repetă cu Hummer-ul electric, din care GM a livrat 225 de exemplare și comenzile sunt oprite. Nici livrările pentru modestul Bolt (a fost cunoscut în Europa ca Ampera-e) nu stau mai bine, modelul 2022 fiind combinat în statistici cu varianta EUV pentru ajunge la nivelul vânzărilor de ID.4 sau Porsche Taycan, care este de aproximativ cinci ori mai scump.

Cu ce ne afectează pe noi?

Deși pare o piață îndepărtată, a cărei evoluție influențează prea puțin pe cea din România, cele câteva lecții de peste ocean pot fi:

  • Nu va bazați prea mult pe promisiunile de electrificare/livrare ale producătorilor tradiționali, deși exista două excepții notabile, Hyundai și VW, la care voi reveni;
  • Tesla rămâne cel mai mare producător de modele 100% electrice în prima jumătate a anului 2022, înmatriculările americane dezvăluind slăbiciunea concurenței, în ciuda declarațiilor bombastice.
  • Înmatriculările gamei S3XY în primele cinci luni au fost de 179547, fără contribuția noii fabrici din Texas. Totalul celorlalte 22 de modele vândute de concurență se ridică la 84551. Cu alte cuvinte, Tesla a livrat de 2.1 ori mai multe mașini în primele cinci luni din 2022 decât toți ceilalți participanți la noua piață în formare. Rezultatul este cu atât mai spectaculos cu cât Tesla, împreună cu GM și Toyota, nu mai beneficiază de subvenția federală (7500 USD reducere la taxe).
  • Startup-urile vor juca un rol tot mai important în electrificarea transportului individual. Așa cum indică primele rezultate publicate de Rivian și Lucid Motors (ambele firme cotate pe bursă), pe lângă tripleta din China (NIO, Xpeng și Li Auto, care au beneficiat la rândul lor de finanțare prin bursele americane), va fi interesant de urmărit dacă alți antreprenori vor fi în măsură sa replice măcar o parte din succesul Tesla.

Modele globale care dovedesc un interes real pentru electrificare

Lista firmelor ce se opun vocal tranziției spre electrificare este încă destul de lungă și conține nume celebre. Chiar dacă legislația europeană și cea chineză i-a obligat să producă modele electrice sub amenințarea amenzilor, volumul de fabricație este limitat strict la necesarul evitării penalizărilor usturătoare și apetitul exportului pe alte piețe este ZERO.

Este destul de ușor de depistat cine este cu adevărat interesat de electrificare privind clasamentul înmatriculărilor din SUA. Legislația federală nu impune cote NEV – new energy vehicle, ca în China, și nici amenzi pentru depășirea unor norme de CO2 ca în Europa.

Comparând clasamentul american cu cel european și cel chinez, care reprezintă peste 50% din vânzările mondiale de vehicule electrice, identificăm cinci modele livrate global în număr suficient de mare pentru a face parte din Top 15 în cele trei zone geografice de interes major pentru industria auto:

  1. Tesla Model Y – 103.560 (înmatriculări globale ianuarie-mai 2022)
  2. Tesla Model 3 – 57.260
  3. VW ID.4 – 24.264
  4. IONIQ 5 – 17.967
  5. Kia EV 6 – 11.395

O mențiune pentru Mustang Mach-e cu 15.725 înmatriculări globale, dar ale cărui livrări au fost prea mici în Europa pentru a se clasa în Top 15.

Dacă până la finele anului Giga Berlin și Giga Texas vor atinge capacitatea de producție planificată pentru Model Y (10.000 pe săptămână), timpii de așteptare, cel puțin pentru acest model, ar trebui să se reducă drastic. În rest, slabe șanse să vedem o accelerare a livrărilor în 2022.

În concluzie, cea mai mare piedică în calea electrificării nu este autonomia, rețeaua de încărcare sau lipsa de educație electromobilistică a clienților, ci reticența firmelor tradiționale și producția insuficientă. Privind la topul american, există însă speranța că noile fabrici Hyundai-Kia, VW, Volvo-Polestar și Rivian din SUA vor crește volumul local de modele electrice, ceea ce va influența și capacitatea de livrare în Europa.

Dacă startup-urile vor reuși să replice succesul Tesla este încă sub semnul întrebării, dar expansiunea NIO, Xpeng și Li Auto spre Europa vin să acopere golul lăsat de producătorii europeni. Odată cu curajoșii antreprenori aflați la început de drum, vedem semnale tot mai clare că marii producători chinezi au Europa în obiectiv. SAIC (cu marca MG), Geely (cu Polestar) și BYD sunt tot mai activi în Scandinavia, de unde intenționează să se extindă în restul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.