Călătorii electrice de peste 1000 km și o propunere

Am petrecut cu multă plăcere sfârșitul de săptămână urmărind călătoriile celor doi colegi din echipa proiectului Electromobilitate, porniți pe drumuri europene lungi cu o Kona și un Model 3 SR.

În prima zi Marius a parcurs cu Model 3 SR 1000 km de la est la vest pornind din Câmpina, iar Dan cu Kona a parcurs 1330 km în sens invers, pornind de la Effingen, Elveția, spre București.

Traseul sudic Marius – Tesla Model 3, start Câmpina
Traseul nordic Dan – Hyundai Kona, start Effingen, Elveția

Imaginile și informațiile transmise de pe traseu le găsiți pe pagina noastră facebook și au fost cât se poate de convingătoare că o călătorie lungă electrică este posibilă cu tehnologia actuală și rețeaua de încărcare din Europa de Vest, iar cu puțină răbdare, și uneori, din păcate cu unele necazuri, chiar și cu cea din țară.

Marius și Dan au documentat călătoria cu imagini de la bord și, după ce își vor trage sufletul și impresiile se vor sedimenta, așteptăm articole cu detalii despre experiențele acumulate în aceste călătorii, așa cum s-a întâmplat aproape de fiecare dată când colegii noștri au pornit pe drumuri europene.

După două căutări simple pe blog pentru CĂLĂTORIE sau EXCURSIE, rezultă peste 30 de articole scrise de mai mulți autori, după ce au condus diferite modele electrice cu mult în afara limitelor orașelor, sau granițelor țării.

Celor încă neîncrezători în posibilitatea de a călători pe distanțe lungi cu un model electric le recomandăm lectura câtorva din cele listate mai jos. Alex – ID.3 (B) și Darius – ZOE și Model 3 (TM) au adăugat câte un video al excursiilor din Grecia, în care veți găsi informații despre timpul necesar parcurgerii acestor distanțe lungi, ținând cont de pauzele de încărcare/hrană/odihnă și recomandări pentru stații de încărcare și prețul practicat de diferite rețele cu stații rapide sau hoteluri și restaurante pentru încărcarea lentă la destinație.

Cu alte cuvinte, parcurgând câteva articole veți găsi o bună parte din recomandările incluse într-un comentariu semnat de Attila la una din postările noastre din weekend.

Precizăm că toți participanții la proiect sunt voluntari, al căror scop principal este o vacanță cât mai frumoasă cu familia. Faptul că preiau informațiile de la bordul mașinilor sau al aplicațiilor specifice și ni le transmit de pe parcurs, sau le sintetizează în articole, ne bucură mult, dar nu este o obligație, fiind însă o contribuție importantă la educarea publicului interesat de mobilitatea electrică.

Este bine de știut că articolele de mai jos nu conțin determinări științifice cu aparatură de măsură dedicată, instalată la bord, care să preia parametrii dinamici în timpul călătoriei. Sunt impresii de vacanțe electrice la distanțe mari de orașele de reședință, care dovedesc că mitul mașinilor electrice limitate la perimetrul marilor aglomerații urbane, este doar atât… o altă legendă din vremuri de mult trecute.

Propunere

Colegul nostru Tudor (Ioniq, Peugeot e-208, Kona, IONIQ 5) din Timișoara, în prezent angajat la lektri.co, a avut un dispozitiv Safefleet instalat pe Kona. Din păcate doar distanța și viteza de deplasare au fost disponibile pe parcursul utilizării dispozitivului.

Tudor, este dispus să instaleze pe IONIQ 5 dispozitive asemănătoare și să colecteze informații cât mai complexe așa cum procedează și alți colegi cu diferite modele. In final, toate informațiile sunt comunicate comunității interesate de călătoriile lungi cu electricele.

Monitorizarea parametrilor de funcționare nu este doar un hobby. Pentru Tesla a devenit o sursă de venit, prin asigurarea auto individualizată, oferită pe baza comportamentului la volan. Și alte asigurări auto oferă condiții mai bune, dacă proprietarii sunt dispuși să instaleze un dispozitiv de monitorizare pe mașină.

Prin urmare, deschiderea din partea echipei proiectului Electromobilitate sperăm să fie întâmpinată de firmele dornice să își promoveze produsele și aplicațiile capabile să monitorizeze parametrii de interes în timpul călătoriilor lungi și nivelul de poluare din zonele vizitate.

Căutare CĂLĂTORIE
  1. Călătorie de la Târgu Mureș la Otopeni cu ZOE 41 (fără încărcare rapidă)
  2. Călătorie de 1000 km cu VW e-Up! la Budapesta
  3. Călătorie Sithonia (Grecia) – București cu VW ID3 – partea II
  4. Călătorie București – Sithonia (Grecia) cu VW ID3 – partea I
  5. VW ID.3 – experiențe de călătorie în Banatul Montan
  6. Niro, ID.4 și IONIQ 5 – înmatriculări europene și o călătorie cu 5 adulți
  7. Călătorie cu Kona – 1900 km spre vest de București
  8. Dacia Spring – o călătorie de iarnă pe traseul Brad – Cluj care ridică totalul la aproape 13.000 km
  9. VW ID.4 – călătorie de iarnă de aproape 1000 km în 17 imagini
  10. Dacia Spring – imagini de călătorie
  11. Trans Carpatica – jurnal de călătorie (4.11 prima zi)
  12. Călătorie în luna de miere cu ID.3
  13. „Călătorie cu covorul fermecat” pe Transalpina și Transfăgărașan
  14. Călătorie electrică în nordul răcoros cu Tesla Model 3
  15. Călătorie paralelă cu Kona hybrid și electric la morile de apă de la Rudăria
  16. Hyundai Kona – o radiografie amanuntita a calatoriei pe Transalpina
Căutare EXCURSIE
  1. Tesla Model 3 – excursie de iarnă în Austria
  2. VW ID.3 – excursie de la București la Miercurea Ciuc
  3. Excursie cu Kona în Croația
  4. Excursie de 2100 km cu Hyundai Kona – pentru prima oară în Grecia
  5. Prima excursie cu ID.3 pe litoral
  6. Viața cu ID.3 și o excursie în Bulgaria
  7. Peugeot e-2008: excursie de iarnă, 2400 kilometri cu 238 RON
  8. VW e-Up – a doua excursie de iarnă, tot ZERO costuri!
  9. Excursie cu Fiat 500 electric pe Transalpina
  10. O excursie de toamna cu Nissan Leaf de la Bucuresti la Cisnadioara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.