Cele mai încăpătoare modele participante la proiectul Electromobilitate sunt cuprinse generic în Grupa MARE și așa cum trădează masa proprie, dimensiunile exterioare și secțiunea frontala, consumul mediu din luna iunie se regăsește în zona celor mai mari valori. Cu două excepții…

Consumul de 14 kWh/100km realizat de Laurențiu cu ID.4 este mai mic decât media întregii echipe! Și nu este o excepție. O privire la valorile din urmă cu un an confirmă că ID.4, cu Laurențiu la volan, se poate menține vara într-o zonă de consum mai degrabă caracteristică modelelor compacte și sub-compacte.
Uitați sunt dinții de fierăstrău din sezonul rece, când ID.4 risipea electronii cu generozitate pentru încălzirea acumulatorului. Așa cum ați aflat din articolul lui Alex despre echipa ID.3, toate speranțele pentru următoarea iarnă petrecută cu unul din modelele grupului VW asamblate pe platforma MEB, stau într-o actualizare a softului. Din păcate, tot nu se poate derula OTA (over the air) așa cum ne-au obișnuit telefoanele, calculatoarele, chiar și Tesla.
Kia Niro
A doua excepție de la regula că „o mașină mare consumă mult” este valoarea comunicată de Edy în prima săptămână de colaborare la proiectul Electromobilitate. Vom urmări în decursul următorului an, dacă grija și prudența primilor kilometri se vor menține, sau tentația accelerațiilor electrizante va prelua comanda.
Privind la curba consumului din ultimul an (interpolată din valorile săptămânale comunicate de Tibi) este vizibilă creșterea din cel de al doilea an de exploatare. E drept că o mână de ajutor substanțială a fost dată de tatăl său, în perioada cât Tibi a fost în concediu, când Niro a realizat un consum mediu de 21 kWh/100km demonstrându-și calitățile cunoștințelor dispuse să meargă într-un scurt test drive.

IONIQ 5
Marele IONIQ 5 nu surprinde și nu dezamăgește, chiar dacă se află în topul valorilor de consum, așa cum prevestea primul test de calibrare din octombrie 2020, înainte de Trans Carpatica.
Consumul este în creștere proporțională cu viteza de deplasare, dar și cu energia consumată pentru climatizarea „garsonierei cu roți”, cum o denumește în continuare Tudor. În realitate, costurile cu încărcarea nu au fost mai mari în iunie fiindcă atât Peter cât și Tudor beneficiază de încărcare gratuită la locul de muncă și de posibilitatea de încărcare acasă.

O analiză aparte merită energia generată de Ioniq-ul lui Peter în luna iunie.
Începând din martie, Peter a raportat săptămânal energia produsă de sistemul fotovoltaic cu care este echipată mașina sa. Totalul de 56.9 kWh, după 14 săptămâni, este greu de interpretat… este mult? este puțin?
Dacă analizăm totalul încărcărilor din luna iunie, 328.2 kWh, și calculăm că sistemul mașinii a generat în prima lună de vară 26.9 kWh, rezultă un procent frumușel de 8.2% energie de la soare produsă direct de IONIQ 5.
Outlander PHEV
Octavian a continuat să transmită informațiile de consum benzină și energie electrică, din care calculăm costul total lunar, și după împlinirea primelor 12 luni de colaborare la proiect. Am convenit să continue până când Spring-ul familiei va fi livrat și utilizat cu precădere în Sibiu.

În direct cu proprietarii
Edy – Niro, Târgoviște


Salutare tuturor!
Pentru mine a fost o săptămână normală. În total am parcurs 504 km cu un consum mediu de 13.05 kWh/100km.
Cel mai mult am folosit funcția „auto climate” săptămâna aceasta, funcție care s-au dovedit a fi genială, mai ales când eram obligat să parchez la soare. Toate încărcările au fost gratuite la Kaufland/Lidl.
Săptămâna aceasta am căutat camere de bord pentru mașin[ăși probabil voi cumpăra Mi.
Mă gândesc să „inventez” un sistem de alimentare pentru camere fără să umblu la instalația electrică a mașinii. Probabil voi cumpăra două powerbank-uri (unul pentru rear camera și unul pentru front), care să fie tot timpul conectate la prizele mașinii. In teorie mă gândesc că s-ar încărca powerbank-urile cât timp merg cu mașina și vor tine camerele pornite atunci când voi staționa. Încă mă mai gândesc dacă voi face asta.
Deși am descoperit câteva minusuri pe care le are Kia eNiro, nu aș mai cumpăra o mașină ICE, nici dacă se reduce prețul combustibililor cu 99%
O săptămână frumoasă să aveți!
Tibi – Niro, București

În iunie am mers cu Niro 1425 km, cu un consum mediu de 17.1 kWh/100km și un cost al încărcărilor de 430 lei (30.18 lei/100km), în condițiile în care mașina a stat mai mult sau mai puțin în garaj în primele două săptămâni din lună, când am fost în concediu. Luna asta urmează și revizia de 30.000 km, la care sper să nu apară surprize.
Laurențiu – ID.3, Cluj

Săptămâna 27 iunie-03 iulie a adus un total de 287 km, din care 42 în luna iunie, restul în iulie.
Din total, cam 180 km în afara orașului, restul de 100 în oraș, unde consumurile au fost mai mari datorită folosirii AC-ului.
Drumul de la Cluj la Gherla, în coloană cale de 40 de km, la maxim 80 km/h și doar ventilație nu și AC, a adus consumul de mai sus (10.3 kWh/100km)
Întoarcerea pe mai mulți km, mai puțin aglomerat deci viteze mai mari și AC pornit a adus un consum de 14.1 kWh/100 km, fapt care a dus consumul din această săptămână la 13,9 kWh/100 km, costurile fiind 0, cu încărcări la Kaufland (12 kW) și la stațiile Primăriei Cluj Napoca (19,5 kW).

Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara
Datele din săptămâna 26 (27.06-03.07) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:
- Distanța parcursă: 134.8 km
- Tip traseu: 100% oraș
- Viteza medie: 27.8 km/h
- Consum mediu: 19.4 kWh / 100km
- Total încărcări: 43.4 kWh
- Cost încărcare: 0 RON (la birou)
Energie obținută de la panourile solare: 6.1 kWh
Am umblat foarte puțin cu mașina, am fost doar câteva zile acasă, și am facut drumuri scurte (4-5km), pe temperaturi extrem de mari (37-40C). Clima răcește rapid, dar se simte și la consum. Nu i-am dat șansa să mențină temperatura constantă, ajungând prea repede la destinație.
Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara

In luna Iunie am parcurs cu IONIQ 5 3556 km cu un consum de 19.4 kWh/100km.
Costurile totale cu incarcarea au fost 661 RON sau 18.6 RON/100km sau 0.85 RON/kWh.
În comparație, BMW X5 PHEV al tatălui meu parcurge un drum TM-CJ și retur (700 km) cu aproximativ 600 RON (85.7 RON/100km).

Octavian – Outlander PHEV

În luna Iunie am parcurs 1167 km și am consumat 153,4 kWh energie electrică, plus 36,26 L benzina (315RON). Consumul a fost de 3,1L/100km benzină și 13,1kWh/100km curent. Costul cumulat pentru alimentarea cu carburant și energie electrică a fost 36.8 RON/100km.
Utilizat pentru transport greu, remorcări și călătorii frecvente de la Sibiu în Maramureș, Outlander-ul PHEV se poziționează în luna iunie între Teo (BMW X5 PHEV 85.7 RON/100km) și Tudor (IONIQ 5 rwd 18.6 RON/100km), la plus 22% de Tibi (Niro 30.18 lei/100km). Daca v-a scăpat cumva din text, Laurențiu (ID.4, Cluj) și Edy (Niro, Târgoviște) au încărcat gratuit luna iunie.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.