Renault Zoe după 10 luni și 35.000 km

In luna aprilie echipa noastră sărbătorește primul an pentru Peugeot-ul Laurei și cele două Kona de la Timișoara și Băilești, cu cariere electromobilistice la poli opuși.

In timp ce Attila savurează, indiferent de anotimp, confortul la bordul Konei, unde reacția rapidă a climatizării creează temperatura optimă pentru citirea în liniște a presei de dimineață, Paul o aleargă în întreaga Europă și a depășit recent propriile recorduri, parcurgând 4.200 km electrici în 50 de ore (INCLUSIV INCĂRCĂRILE!) pe traseul Băilești – Amsterdam – Băilești.

In echipa Zoe, urmărim de 31 de săptămâni două cazuri de utilizare prezentate de Radu și Darius, care rezultă în diagrame de consum diferite și mai recent Șerban furnizează informații foarte interesante, de la început de drum cu Zoe, în climatul mai aspru din nordul țării.

In direct cu proprietarii

Utilizarea unui automobil electric pentru naveta zilnică între localități este situația ideală, care pune în evidență economiile realizabile cu un automobil electric, mai ales dacă distanța parcursă zilnic nu depășește autonomia și încărcarea se poate face peste noapte acasă. Desigur că până mai există posibilitatea de a încărca gratuit la serviciu, în timpul cumpărăturilor, sau la alte locații, avantajul este și mai mare.

Radu Dimofte – 10 luni și 35.000 km

Rutina zilnică, de mulți ani pentru Radu, este drumul din apropiere de Ploiești până la București, iar în ultimele 10 luni a descoperit bucuria condusului electric.

Datele de exploatare ale lui ZOE din săptămâna 12-19.04.2021 sunt:

Parcurs:  883 km
Viteza medie:  49 km/h
Consum mediu:  13.1 kwh/100 km
Costuri alimentare:  15 lei

La puțin peste 10 luni de deținere și exploatare și 35.000 km parcurși, mă bucur să constat că în mare, întreținerea a constat în:

1. verificare efectuată gratuit la cerere, în final de toamna trecută, cu aceeași ocazie cu înlocuirea roților de vară cu cele de iarnă (hotel, 251 lei),

2. revizie la 30.000 km (verificare generală și înlocuit filtrul de habitaclu, total 347 lei),

3. înlocuit roti de iarna cu cele de vara (hotel, echilibrat și presiune, 441 lei).

Nu mai pun la socoteala spălat, ceruit, completat din când in când lichidul de parbriz.

Cam astea sunt operațiunile și costurile.

In rest, cred că am ajuns la o suficientă adaptare, cunoaștere și maturitate în exploatare, utilizarea încărcărilor și a autonomiei, astfel încât sa pot folosi mașina practic similar cu ce eram obișnuit cu cele anterioare, însă trebuie sa recunosc, cu mult mai multă plăcere….!

Modul în care a acumulat Radu 35.000 km cu Zoe în zece luni este ușor de înțeles din parcursul săptămânal, care se încadrează între 411 și 1451 km.

Deși a comunicat un consum mediu mai mic decât celelalte două Zoe, viteza medie realizată de Radu pe drumuri naționale este dublă față de cea obținută în orașele de unde primim informații pentru proiectul Electromobilitate.

Șerban Rotaru – Suceava

Săptămâna trecută și aceasta sunt în concediu, dar cu multă treabă de rezolvat, așa că pot să mă bucur de Zoe cum trebuie. Sunt curios cum va fi trecerea de la Zoe la Octavia (diesel, mașina de serviciu) după cele două săptămâni. Uneori îmi e atât de greu după weekend! 

Am putea chiar sa adaptăm o glumă de genul “Once you go electric, you never go back!” 

Săptămâna trecută am parcurs 229 km urbani cu un consum mediu de 17,3 kWh/100 km cost 0 ron.

Am observat că mașina electrică mi-a schimbat mult stilul de viață.

Daca înainte odată ajuns acasă îmi era greu să mai ies în oraș după diverse lucruri (stand într-un cartier de case din afara orașului), acum practic lucrurile minore ce mai trebuie cumpărate sau rezolvate sunt doar o scuză să ies cu Zoe! Poate fi si economia generală unul dintre motive, încărcarea în Suceava fiind gratuită până în 2023 la stațiile publice. 

La Suceava primăria a montant până acum 24 de puncte de încărcare (spun puncte pentru că au doar câte un singur slot de încărcare), dintre care 11 sunt de 22 kW.

Mai urmează să fie montate anul acesta încă 10, iar până în 2023 trebuie să se ajungă la un total de 50 stații (din cate am înțeles).

In momentul de față încărcarea este gratuită, iar de aici și explozia de EV luate în scop comercial de diferite companii. Cred că sunt în momentul de față peste 60 de mașini în parcul sucevean.

Problema este că dacă ești în tranzit, din cele 24 de puncte de încărcare, vei putea beneficia doar de șapte puncte (două în parcarea subterană și cinci în parcarea primăriei) deoarece stațiile se deblochează cu un card Rfid primit de la consiliul local.

In cazul celor șapte puncte disponibile pentru tranzit, ele se află în parcări cu pază, unde un astfel de card rfid necesar deblocării poate fi solicitat, iar costul rămâne 0 ron. In rest mai avem doar o singură stație de încărcare de la EVCharger la mall și una de la Eon Drive la o pensiune din oraș, dar nu sunt folosite.

Că tot am menționat de explozia de EV, multe dintre acestea sunt achiziționate SH, iar puterea lor de încărcare este de 3 kW. Printr-o muncă acerbă generată de câțiva posesori s-a creat o comunitate destul de ok. S-a militat mult pe folosirea Plugshare-ului (s-au lipit autocolante pe stații) și chiar s-a creat un grup de whatsapp cu posesorii suceveni atât persoane fizice cât și juridice.

Începutul a fost greu, iar acum în afară de câteva cazuri izolate de taximetriști ce refuză să colaboreze, lucrurile sunt bune. S-a făcut chiar și o împărțire a stațiilor după timpii preferați de încărcare și zone pentru a se evita blocarea haotică a stațiilor.

Dacă Renault Zoe este pe lista achizițiilor pentru 2021, puteți lua legătura cu proprietarii actuali la rubrica de comentarii, pe facebook sau forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.