Înmatriculările globale în creștere cu 47% în luna aprilie

Din clasamentul înmatriculărilor globale de automobile electrice și electrificate (hibrizi plug-in), compilat de analiștii de la EV Volumes și publicat de Jose Pontes în Clean Technica, am selectat doar înmatriculările unor modele 100% electrice în perioada ianuarie-aprilie.

Rezultatul generează un titlu opus celor despre industria auto din ultima perioadă, care au la baza cuvântul SCĂDERE sau chiar PRĂBUȘIRE pe anumite piețe. Chiar dacă sunt potrivite pentru industria auto tradițională, realitatea nu mai poate fi mascată în spatele pandemiei, crizei de piese sau a războiului din țara vecină.

Conform ultimei analize EVO-electric vehicle outlook publicată de BNEF-Bloomberg New Energy Financials, producția de automobile cu motoare termice a atins un maxim în 2017 și de atunci este în scădere continuă. Volumul pierdut va fi înlocuit treptat de automobile electrice sau NEV-new energy vehicles, cum sunt denumite în China, cel mai mare producător și consumator de automobile electrice, însumând peste 50% din vânzările globale.

Sursa: EVO Report 2022

În prezent, parcul auto electric global se apropie de 20 milioane automobile, prognoza BNEF indicând până în 2025 mai mult decât o triplare (imaginea din centru – passenger EV). În paralel, creșterea numărului de autobuze, microbuze și camioane de la 1 milion la peste 5 milioane și cea de vehicule cu două și trei roți de la 250 milioane la aproape 300 milioane, vor aduce o contribuție semnificativă la reducerea nivelului de poluare generat de transportul rutier.

Creșterea din luna aprilie cu 47% față de aceeași perioadă de anul trecut pentru BEV (battery electric vehicles) și cu 22% pentru PHEV (hibrizi plug-in) au ridicat înmatriculările globale la 11% din totalul celor noi, din care 8.3% sunt modele 100% electrice. (Sursa: Clean Technica)

Fiindcă bursa pariază întotdeauna pe câștigătorii din viitor, valoarea firmelor ce produc vehicule electrice a explodat în ultimii ani, în frunte cu Tesla. Se pare că una din puținele alternative rămase pentru producătorii tradiționali este cea de separare a afacerii dedicate electrificării de activitatea clasică, aflată în cădere liberă. În acest fel se urmărește și evitarea contractelor tradiționale de vânzare prin dealeri, care profită în prezent de cererea cu mult mai mare decât producția practicând adaosuri oneroase.

Viitorul este fără îndoială electric, autonom și conectat, iar modelul de vânzare directă prin platforme online, lansat cu mai bine de 10 ani în urma de Tesla, se va generaliza cu siguranță.

Top global 15 pe modele

În afara podiumului ocupat de Model Y, Model 3 și micro-automobilul de oraș produs de JV-ul GM-SAIC-Wuling, toate modelele asamblate de firme internaționale prezente în Top 15 fac parte din aceeași categorie.

VW ID4, IONIQ 4, Kia EV6 și Mustang Mach-e sunt concurenți direcți pe toate piețele globale, într-o gamă de gabarit, performanțe și prețuri foarte apropiate.

Prezența în Top 15 a celor două modele coreene asamblate pe platforma dedicată E-GMP, confirmă atât succesul tehnologiei rapide de încărcare (800 V), cât și cea a conceptului de spațiu interior generos, bazat pe ampatamentul de 3 m. Intențiile serioase de producție, mai ales după deschiderea unei noi fabrici dedicate electricelor în Georgia, SUA, planificată pentru 2024, vine să consolideze rolul Hyundai-Kia-Genesis de locomotivă globală a electrificării alături de Tesla și grupul VW.

Adăugând investițiile grupului VW pentru producția de ID.4 în SUA începând din toamnă, care va deveni cea de a cincea linie de asamblare pentru ID.4 (după inaugurarea recentă a celei de la Emden, Germania) și cele ale unor startup-uri (Rivian în Georgia, SUA) este evident că scăderea pieței auto tradiționale dă un imbold nou producătorilor de vehicule electrice.

Pentru a atinge volumul prognozat de BNEF (20.6 milioane în 2025) va fi nevoie de o expansiune globală a marilor producători din China, strategie demarată în Europa, în special prin exporturi în țările nordice și Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.