Înmatriculările globale separă producătorii în două categorii distincte

Ca la orice început de lună, statisticile de producție, livrări, vânzări și înmatriculări inundă presa de specialitate. Chiar dacă blogul EVsales și-a încetat activitatea, după zece ani de statistici despre creșterea livrărilor de automobile 100% electrice și a celor hibrid plug-in, Jose Pontes continuă să publice statisticile, comentariile și prognozele pentru Clean Technica.

Din datele prezentate am selectat cifrele de înmatriculări globale din luna mai și cele pentru perioada ianuarie – mai, doar pentru modele 100% electrice.

Clasamentul primelor 15 modele ne prezintă după categorii distincte de producători, care sunt separați de BYD cu sedanul Han.

Pe podium se regăsesc Tesla Model 3, microautomobilul de oras Wuling Hongguang și Tesla Model Y .

Aceste trei modele au avut fiecare în luna mai înmatriculări globale MAI MARI decât totalul din primele cinci luni pentru următoarele 11 modele, începând cu VW ID.4. Separând cele două lumi electromobilistice este BYD Han cu aproape 33.000 înmatriculări.

Motivul acestei discrepanțe atât de mari nu poate fi numărul fabricilor, din moment ce Model 3 și Y se produc deocamdată doar la Fremont și Shanghai, asemănător cu Kona (Ulsan – Coreea și Nošovice – Cehia) și VW ID.3 (Zwickau și Dresda). In același timp, ID.4 se asamblează în trei fabrici (Zwickau – Germania, Anting și Foshan – China), la fel ca Nissan Leaf (Oppama – Japonia, Sunderland – Marea Britanie, Smyrna – SUA).

Alte observații din top 15 global

Trebuie să subliniem saltul de șapte poziții pentru noul VW ID.4 în clasamentul înmatriculărilor globale și intrarea în Top 15 a modelului Chevy Bolt, care se livrează deocamdată doar în America de Nord și Coreea de Sud.

Ce se va întâmpla când fabricile Tesla din Austin și Berlin vor începe livrările spre finalul anului, lăsăm altora să speculeze, dar ne așteptăm ca în a doua jumătate a anului să vedem Mustang Mach-e și Skoda Enyaq intrând în Top 20 global.

1 Response

  1. Marcel Banu spune:

    În ciuda prețului, Tesla merge înainte !
    Sînt foarte curios de evoluția Spring-ului pentru că, în România, de estimează vreo 3.000 de comenzi cu avansul plătit !
    Termenele de livrare încă nu se cunosc deși Dacia promitea începrii livrărilor pe la începutul lunii septembrie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.