Între Tesla Model 3 și Dacia Spring – patru modele electrice produse de grupul Stellantis

După mulți ani în care poziția anti-electrificare a fost numitorul comun al executivilor PSA, a venit cel al amenzilor europene pentru emisii de CO2 care a forțat lansarea unor variante electrice pentru mașinile din categoria sub-compactă: Peugeot 208 și Opel Corsa.

Pe aceeași platformă, au urmat variantele mai spațioase în frunte cu Peugeot e-2008, Citroen e-C4 și DS Crossback e-tense, dar și o altă linie de produse, gama de vehicule pentru transport persoane și marfă.

Mariajul cu grupul italo-american FCA a dus la formarea unui mare conglomerat internațional, denumit Stellantis, care prin contribuția Chrysler – Dodge – Jeep aducea o bună poziție pe piața din America de Nord, dar o serie de probleme pe cea mai mare piață auto globală, China.

Din punctul de vedere al electromobilității, singura contribuție semnificativă a fostului grup FCA la zestrea Stellantis este noul Fiat 500e și o serie de mărci prestigioase (Alfa Romeo, Maserati, Lancia) în căutarea unor produse pe măsura faimei.

Statistică parțială la jumătatea lunii decembrie (sursa: EU-EVs)

Cele mai îndrăgite automobile electrice pe piața din Romania, Spring și Model 3, ambele importate din China, delimitează o felie din topul european cuprinsă între locul 1 și 22.

Între cele două modele bine cunoscute, cumpărătorii din zece piețe europene majore s-au decis pentru 20 de modele 100% electrice.

Dominante în clasamentul provizoriu al înmatriculărilor europene sunt cele produse de:

  • grupul VW – 5 modele: VW ID.3, VW ID.4, Skoda Enyaq, VW e-Up!, Audi e-tron;
  • Alianța Renault-Nissan – 4 modele: Renault ZOE, Nissan Leaf, Renault Twingo, Dacia Spring;
  • grupul Hyundai-Kia – 3 modele: Kia Niro, Hyundai Kona, IONIQ 5

Pe poziția 13 întâlnim primul model aparținând grupului Mercedes: Smart ForTwo, pe 14 veteranul BMW i3 și pe locul 20 noul Polestar 2 (importat din China).

Din noutățile crossover ale anului 2021 găsim pe locul 15 Tesla Model Y, pe 17 Mustang Mach-e și în poziția 21 IONIQ 5.

Cel mai bine poziționat model produs de grupul Stellantis este e-208 (locul 7), urmat de Fiat 500e (locul 10), Peugeot e-2008 (locul 16) și Corsa-e (locul 18).

Cu mențiunea că acest clasament este provizoriu și nu reprezintă cifrele pentru întreaga piață europeană, avem totuși o orientare despre succesul modelelor lansate de grupul Stellantis începând cu 2020.

Realitatea producției strict în limita evitării amenzilor pentru emisii de CO2 de anul trecut, s-a perpetuat și în 2021. Ca urmare, cifrele de înmatriculări nu reprezintă cererea reală ci oferta limitată, așa cum este manevrată în continuare o realitate care încetinește mult tranziția spre mobilitatea electrică.

Un bun exemplu este faptul că pentru a evita amenzile europene, Honda cumpără credite de carbon de la Tesla (la fel cum a procedat FCA anul trecut). Grupul VW s-a aliat cu mai multe firme care vând vehicule electrice în Europa, între care Ford, SAIC și MG, după ce în 2020 a plătit amenzi europene în valoare de peste 100 milioane euro. Pentru evitarea amenzilor din China, VW a achiziționat în 2020 credite de carbon de la Tesla.

Firmele cu care s-a aliat VW în 2021 pentru evitarea amenzilor europene. Sursa: Matthias Schmidt

Rezultatele echipei Stellantis din cadrul proiecutului Electromobilitate

Colaborarea proprietarilor de Peugeot și Opel a început cu Laura și electro-leul mic (e-208) în urmă cu 77 săptămâni la Timișoara, urmată de patru colegi din București: Răzvan și Dan cu Opel Corsa, Silviu și Ovidiu cu Peugeot 2008. Între timp Silviu și Ovidiu s-au despărțit de mașinile lor și sunt în așteptarea câte unui Model 3.

Privind la modelele grupului Stellantis din topul european, doar Fiat 500e lipsește din garajul nostru virtual, ocazie cu care reînnoim invitația de participare la proiectul Electromobilitate pentru proprietarii noului Fiat 500e.

Cu ajutorul lui Dragoș (EVconnect) un exemplar a participat la ediția a cincea ElectRoMania de la Păltiniș și a lăsat o impresie foarte bună celor ce l-au condus.

Cu trasee exclusiv urbane, cei trei participanți din echipa Stellantis, aflați cu toții în al doilea an de colaborare la proiectul Electromobilitate, semnalează fără îngrijorare, creșterea consumului și implicit scăderea autonomiei odată cu scăderea temperaturilor exterioare.

Răzvan – Opel Corsa, București

Ca de obicei, o altă săptămână urbană cu Corsa-e:

  • Distanța parcursă: 338 km
  • Viteza medie: 18 km/h
  • Consum mediu: 18.2 kWh/100 km

Laura – Peugeot 208, Timișoara

Consumul Peugeot-ului a fost de 25 kWh/100 km pentru cei 82 km parcurși cu o viteză medie de 18 km/h.

Vremea rece și umedă își spune cuvântul, dar având în vedere că mașina e caldă la plecare în fiecare dimineață și îmi oferă confortul dorit, consumul nu mai e relevant.

Dan – Opel Corsa, București

Datele de consum Corsa-e săptămâna 6-12 decembrie:

  • Consum 19.4 kWh/100km
  • Viteza medie 21km/h
  • Distanța parcursă:71 km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.