VW ID.3 a pierdut 50% din autonomie în primele două săptămâni din decembrie

Intr-un articolul publicat recent: E-Up, Citigo, ID.3, ID.4, IONIQ 5 – exemple de creștere a consumului la începutul sezonului rece prezentam un salt al consumului pentru ID.3 și ID.4 la începutul lunii decembrie, explicat în amănunt de Laurențiu și Daniel.

Cu ajutorul informațiilor întregii echipe ID.3 participante la proiectul Electromobilitate, cei cinci proprietari, cu o bună distribuție geografică (București 2, Cluj, Timișoara 2), confirmă saltul între valoarea minimă din octombrie și maxima de până acum.

Ce este în spatele acestei creșteri rapide a consumului, care reduce drastic autonomia la ID.3, aflați în direct de la Cosmin (B), Daniel (TM), Alexandru (B), Calin (CJ) și Dan (TM) mai jos.

Cosmin – București

Săptămâna trecută am mers preponderent în oraș și împrejurimi.

Am precondiționat de fiecare dată, dar consumul obținut a fost tot sus, din cauză că merg cu 22.5 grade de regulă, iar traficul mi s-a părut mai aglomerat decât de obicei. Am ales o rută ocolitoare, pe șoseaua de centură, mai lungă în kilometri dar mai scurtă în minute.

Am strâns 366 km cu un consum mediu de 25.1 kWh/100 km și viteză medie de 22 km/h.

Daniel – Timișoara

Perioada 01 – 05 Decembrie: Temperatura scăzută nu a afectat așa mult consumul, pentru că am avut un drum de Oradea la Aquapark și astfel media de consum a scăzut spre o valoare acceptabila.

Chiar și așa, pe timp de iarnă nu se poate face Timișoara – Oradea – Timișoara cu o singură încărcare (160 – 170 km pe sens). Partea bună e că Oradea dispune de multe variante de încărcare, mare parte încă gratuite.

Astfel am fost la film și mașina a stat în parcarea de vis-a-vis de la Lidl la încărcat pe AC, suficient cât să ajungă pentru drumul de întoarcere.

Ajuns înapoi la Timisoara cu 5% baterie, am avut surpriza a 2-a zi să primesc o alertă în bord că mașina nu e deplasabilă. Este prima oară când pățesc așa ceva, deși am dus mașina în trecut și la 0% SOC. Posibil ca temperatura exterioară + bateria rece și-au spus cuvântul. Am reușit să plec de abia după ce am încărcat acasă până la 9%, și astfel mașina m-a lăsat să merg la stație.

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA54283204618.101 – 05 Decembrie

Perioada 06 – 12 Decembrie: S-a caracterizat cu drumuri exclusiv în oraș. Naveta la grădiniță în celălalt capăt de oraș, drumuri la birou sau la cumpărături. Mașina nu a dormit în garaj deloc săptămâna ce a trecut, și astfel s-a simțit și la consum, plecând în permanență cu bateria rece.

Consumul pe primele 10 – 12 minute poate fi și peste 50 kWh/100 km, ulterior el reglându-se în zona de 18 – 28 kWh/100 km (în funcție de trafic, de condițiile meteo sau de temperatura în habitaclu), totuși insuficient pentru a genera o medie acceptabilă dacă drumurile nu sunt mai lungi de 20 – 30 minute.

Mă dezamăgește faptul că ne aflăm la a 2-a iarna cu ID.3-ul și VW deși știe despre situația cu consumul exagerat pe distanțe scurte, nu a făcut nimic în privința asta. Se duc astfel kWh în încălzirea bateriei, și consumul poate ajunge la cifre astronomice. 

VW ID.3 este în acest moment, din punctul meu de vedere, o mașină ineficientă în oraș pe timp de iarnă (lunile Decembrie – Februarie), pierzând și până la jumătate din autonomie. Am avut vreme urâtă, umezeală, frig și noroi în Timișoara săptămâna ce a trecut. Am făcut 30 km în oraș și am consumat aproximativ 25% din baterie, cu un consum de 27 kWh/100 km. Se anunță o iarnă cu încărcări dese și autonomie sub 200 km pentru ID.3-ul meu. 

Singura veste bună este că în sfârșit mașina a decis să finalizeze și partea a 2-a din update-ul la 2.3. Total aleator și acest proces, după ce prima parte a intrat acum 3 săptămâni. 

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA310701931.506 -12 Decembrie

Alexandru – București

În săptămâna 6-12 decembrie am parcurs 166 km cu un consum de 22.7 kWh/100 km, toți în oraș.

Nu au fost temperaturi foarte mici, dar consumul a fost penalizat suficient.

Călin – Cluj

Datele mele pentru săptămâna 6-12 Decembrie: 82 km parcurși cu încălzire la 21 C, exclusiv urban și preîncălzirea habitaclului, bateria a scăzut de la 100% la 37%  😀  

Am primit și partea a II-a a update-ului la 2.3.

Dan – Timișoara

Pentru săptămâna 6-12 decembrie am făcut 119 km, cu un consum de 28.4 kWh/100 km la o viteză medie de 16 km/h. Cel mai mare consum al meu datorat faptului că am folosit mașina la drumuri mai dese și scurte, folosind cred doar de 1-2 ori precondiționarea din aplicație.

Nu sunt supărat pentru că știu motivul unui consum de 8-10 kWh/100 km în plus imediat după pornire, la un drum mai lung scade consumul undeva pe la 18-20 kWh/100 km.

Sunt curios ce vor aduce viitoarele update-uri și cum o să rezolve VW această problemă, așteptându-mă să nu facă compromis pe partea de durată de viată a bateriei sau încărcare a acesteia la o viteză diminuată.

De asemenea, ar fi foarte interesant de monitorizat dezvoltarea aplicației sau a soft-ului mașinii, unde să putem avea mai multe opțiuni, cum ar fi precondiționare baterie pentru încărcare, sau camping mode și altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.