Tesla Model 3 – după 10.000 km, iremediabil înamorat de EVA

Introducere

Cu aceeași pasiune cu care ne relata anul trecut aventurile alături de Buburuză (VW e-Up!), începând cu ultima săptămână din septembrie Marius continuă seria poveștilor despre experiențele pe calea electromobilității alături de Tesla Model 3.

Perspectiva, din punctul de vedere al unui super fan, este subliniată de obicei cu statistici amănunțite alcătuite pentru cei 10000 km parcurși începând din 28 septembrie, care dovedesc eficiența și costurile reduse de exploatare. De data aceasta Marius a ales să renunțe la cifre și să lase inima să povestească.

Model 3 după 10.000 km

Dragi prieteni,

Ultimele două luni au trecut inimaginabil de repede și până să mă dezmeticesc din visul frumos pe care îl trăiesc, EVA a parcurs deja primii ei 10.000 km alături de mine. Recunosc că mă gândesc de câteva zile despre ce anume să vă povestesc în acest articol. Deși au trecut două luni de la achiziție, bucuria pe care o am în suflet nu a trecut deloc! În fiecare zi mă simt la fel de fericit ca în prima! Este o senzație fantastică! Mi-am luat cea mai tare jucărie electrică pentru nevoile mele!

Pentru prima oară de când scriu pe blog, voi încerca să nu pun vreo o statistică în articol. Vreau doar să vă prezint câteva aspecte legate de mașină, care pe mine m-au cucerit încă dinainte de achiziționare, însoțite de impresii personale.

Design

EVA la EletcRoMania V, Păltiniș octombrie 2021. Foto: Călin Drugas

Voi începe cu aspectul mașinii, de care sunt îndrăgostit. Designul exterior este foarte sexy și vreau să spun că mașina asta întoarce toate privirile pe stradă!

Interiorul mașinii este minimalist, ceea ce îmi place la nebunie. Nu simt deloc lipsa ceasurilor din bord. Tableta de 15 inch, rezoluție ful lHD, tehnologie IPS, integrează perfect toate setările și opțiunile mașinii. M-am acomodat cu ea din primele minute petrecute la volan.

Spațiul interior este foarte generos, plafonul de sticlă creează și mai mult spațiu și scaunele sunt extrem de confortabile. Spațiul de depozitare este de asemenea unul apreciabil, cu un portbagaj generos, la care se adaugă și un frunk, în partea din față a mașinii.

Accelerația și manevrabilitatea mașinii

Cu toate că livrarea instantă a puterii este un argument specific tuturor mașinilor electrice, la Tesla accelerația este la un alt nivel, chiar dacă vorbim de cea mai slabă versiune de Model 3. Absolut toată lumea pe care am plimbat-o în acest timp a fost fascinată de accelerație.

Manevrabilitatea și ținuta de drum este de asemenea la un alt nivel. Modul în care mașina se comportă pe drum este impecabil. Nu am simțit în nici un moment lipsă de siguranță.

Siguranța și securitatea.

Este foarte bine știut faptul că Tesla este una din cele mai sigure mașini de pe piață, atât din punct de vedere al protecției pasagerilor în urma unui accident, cât și prin posibilitatea de a evita accidentele datorită multiplelor sisteme de siguranță pe care le are.

Încărcarea

Pentru sublinierea avantajelor rețelei Super Charger peste tot în lume, o mână de ajutor de la TM 3, care încarcă fără aplicații și complicații. Alături, patru stații Electrify America unde sunt necesare aplicații sau ecuson RFID.

Alt aspect pe care vreau să-l menționez îl reprezintă rețeaua globală de încărcare Tesla, Superchargerele. Această rețea reprezintă un avantaj imens față de ceilalți producători auto. Simplitatea cu care se realizează o încărcare este incredibilă! Ai oprit, ai conectat mașina și a început încărcarea. Asta în maxim 10 secunde!

Momentan în România avem doar 5 locații SuperCharger, însă sunt absolut sigur că numărul acestora va crește în viitorul apropiat. Avantajul acestei rețele proprii este și mai important în momentul în care vrei să părăsești țara. O Tesla poate traversa toată Europa (sau America sau China pe direcția Nord-Sud) doar folosind rețeaua SuperCharger, fără zeci de aplicații, fără o grămadă de bani blocați în portofele virtuale pentru a putea încărca. 

Revizii tehnice

Alt beneficiu important este legat de reviziile mașinii. Tesla nu are revizii impuse în perioada de garanție, la fel cum au toți ceilalți producători auto de pe piață. Pur și simplu ți se recomandă schimbarea anuală a filtrelor de aer și atunci când va fi nevoie, a plăcuțelor de frână. Dar cum cu o electrică frânezi foarte rar dacă folosești regenerarea, uzura plăcuțelor de frână va fi foarte lentă. Lipsa reviziilor impuse de către producător se traduce prin alte economii care se adaugă în buzunarul proprietarului.

Eficiența

Eficiența mașinii este un alt aspect despre care vreau să vă povestesc. Model 3 vine echipat cu pompă de căldură care își face treaba excepțional. Pot spune că, deși temperaturile de acum sunt mici, comparativ cu cele de toamnă (care că sunt perfecte pentru autonomia unei electrice), consumul mediu nu a crescut aproape deloc, ceea ce este remarcabil!

Sistemul audio

Sistemul audio este excepțional, soundbar-ul poziționat la baza parbrizului completează perfect restul de sateliți de prin interiorul mașinii. De multe ori nu am realizat cât de tare pot asculta muzică pentru că nu am simțit nici un distors la un nivel ridicat al volumului. Și faptul că mașina electrică mai este și silențioasă, face ca experiența audio să fie perfectă. Mașina vine cu cont de Spotify gratuit, astfel că ai la dispoziție toți artiștii tăi preferați!

Conectivitate

Unul din cele mai importante beneficii este legat de conectivitate și de ceea ce poate face mașina atunci când este parcată. Prin intermediul aplicației, poate primi diverse comenzi, pentru că este în permanență conectată la rețea. Precondiționarea este pentru mine cea mai importantă. Poți seta temperatura pe care o dorești în mașină la momentul plecării. Poți face asta cu câteva minute înainte de plecare sau, dacă ai o rutină zilnică, poți programa mașina să fie precondiționată la ora respectivă.

Acum, în perioada rece de iarnă, concomitent cu precondiționarea habitaclului, se încălzesc și bateriile până la o temperatură care să permită un nivel decent de regenerare, indiferent de temperatura exterioară. Energia folosită vine din acumulator, chiar dacă mașina este oprită, astfel că bateria mică de 12V este protejată.

Tot la capitolul conectivitate, trebuie să menționez update-urile OTA , care vin periodic, se descarcă și se instalează cu cea mai mare ușurință și aduc multe îmbunătățiri mașinii. Practic, mașina ta devine din ce în ce mai bună pe măsură ce o conduci. În urma update-urilor, mașina poate câștiga km de autonomie, mai mulți cai-putere, sunt îmbunătățite permanent sistemele de securitate, pilotul automat este constant perfecționat devenind din ce în ce mai bun. Și toate aceste lucruri vin gratuit, fără nici un cost suplimentar.

Sentry Mode

Alt beneficiu important, legat de siguranța mașinii, este Sentry Mode. Acest sistem poate fi lăsat activ pe toată perioada în care mașina este parcată și nefolosită. Folosește 4 camere situate pe toate laturile mașinii și înregistrează orice eveniment care poate fi considerat o amenințare. Clipurile astfel salvate pe un flash-drive, pot fi vizionate din toate cele 4 unghiuri atunci când vei reveni la mașină.

În momentul în care cineva se apropie la o distanță mai mică de un metru, mașina emite un flash scurt, începe să înregistreze și aprinde tableta mașinii, afișând mesajul de Santinelă Activată. În toată această perioadă am vizionat o grămadă de înregistrări cu persoane care s-au dovedit a fi prea curioase, dar care au fost imediat descurajate de sistemul de protecție. Un feature extraordinar care îți protejează mașina ori de câte ori ai nevoie.

Emisii directe și sursele de energie electrică

Am să închei lista cu un beneficiu specific tuturor mașinilor electrice, dar care pentru mine personal este cel mai important. O mașină electrică nu produce emisii directe atunci când o conduci, nu are o țeavă de eșapament pe care să iasă o grămadă de noxe, nocive pentru aerul pe care cu toții îl respirăm.

Deja anticipez ceea ce vor spune unii electro-sceptici despre energia electrică și modul în care ea este produsă, astfel că vin cu următoarele precizări. Da, este corect să admitem că uneori energia pe care o folosim pentru a ne încărca bateriile nu vine din cele mai sustenabile surse. Asta înseamnă că per total, utilizarea mașinii nu se va concretiza în zero emisii.

Dar, chiar dacă o mașină electrică utilizează energie produsă exclusiv prin arderea combustibililor fosili, tot este mai curată decât una pe combustie. Totuși, trebuie să conștientizăm faptul că există deja surse care produc energie 100% sustenabilă, cum ar fi panourile foto-voltaice, fermele eoliene, centralele hidroenergetice, geotermale, șamd. Cu fiecare zi ce trece, aceste surse de energie verde devin din ce în ce mai răspândite, astfel că în timp, vom putea produce tot mai multă energie sustenabilă și astfel mașinile noastre electrice vor putea deveni 100% non-poluante. Ceea ce nu putem spune vreodată despre mașinile pe combustie. Nu poți alimenta o mașină pe combustie dintr-o sursă de energie verde, să nu mai spunem de faptul că acea sursă de energie e limitată și, într-un final, se va epuiza.

Depinde în mare măsură de noi să ne dorim ca energia produsă să fie obținută din aceste surse 100% verzi, investind în producerea ei. Eu, spre exemplu, am ales acum mai bine de jumătate de an Hidroelectrica, ca și provider de electricitate, pentru că știu că această companie produce energie 100% sustenabilă.

În toată această perioadă confortul și siguranța au fost pe primul plan. Mașina asta a reușit să-mi ofere aceste lucruri într-un mod desăvârșit! Sunt extrem de mulțumit de achiziție, îndrăgostit iremediabil de ea și după cum îmi spunea o persoană foarte dragă mie, aceste sentimente vor dăinui mult timp de acum încolo! Ceea ce mă face să fiu fericit și să aștept cu nerăbdare momentele minunate care vor urma!

Realizez că postarea asta devine prea lungă, așa că mă simt obligat să o închei aici. Hai că am reușit să mă țin de cuvânt și să nu pun nici o statistică în articol! Recunosc însă, că mi-a fost extrem de greu să nu o fac! Sunt atât de multe lucruri de povestit, încât nu știu dacă ceea ce am sintetizat eu aici vă poate crea o idee despre cât de minunată este! Faptul că este cea mai vândută electrică în lume spune insă foarte mult!

Până data viitoare, vă salut și vă doresc numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.