Ionica & Co din nou la datorie

Dupa o binemeritata vacanta pentru toata lumea, veteranul proiectului Electromobilitate, Ionica, este din nou la datorie in Sibiu, insotit in misiunea de educarea a celor interesati despre viata de zi cu zi cu un automobil electric de Ioniq-ul lui Tudor la Timisoara si al lui Edi la Bucuresti (in ordinea achizitiei).

Informatiile despre consumul mediu inregistrat pe perioada vacantelor ofera o privire extrem de interesanta despre comportamentul modelelor Hyundai Ioniq din 2018 (Ionica), 2019 (Tudor) si 2020 (Edi) in sezonul rece.

Consum mediu saptamanal pe termen lung – Hyundai Ioniq model 2018

Consumul din ultimele saptamani este acolo unde ne asteptam, pe baza experientei de anul trecut si variaza cel mai mult in functie de temperatura exterioara de la Sibiu, unde porneste la drum in fiecare dimineata cu acumulatorul si habitaclul preincalzit.

Comparativ cu aceasi perioada de anul trecut, consumul din ultimele doua saptamani a fost mai mic cu 11% in decembrie si cu 12% in ianuarie din cel putin doua motive:

  1. Temperatura ceva mai ridicata (vezi diagrama meteoblue pentru Sibiu)
  2. Obisnuinta condusului electric iarna, utilizarea preincalzirii si asigurarea confortului pasagerilor in modul cel mai economic.

Dar cea mai mare surpriza a venit cand am suprapus pe acelasi grafic consumul mediu de la Sibiu cu cel de la Bucuresti.

Diferenta de doar 0.1 kWh/100 km in ambele saptamani este fascinanta, considerand ca sunt modele diferite, conduse in conditii diferite, in orase diferite, de persoane cu stil de condus diferit. Oare masinile electrice ne disciplineaza pe toti si ne „constrang” sa adoptam un stil cursiv, defensiv, fara frane, de dragul extinderii autonomiei la maxim?

Daca ipoteza este corecta si comportamentul la volan se „calmeaza”, atunci Hyundai Ioniq ne recompenseaza cu cheltuieli foarte rezonabile cu energia eletrica in sezonul rece. Consumul mediu inregistrat de Edi la Bucuresti si echipa Porsib la Sibiu reprezinta costuri mai mici de 12 lei pentru 100 kilometri (considerand 0.63 lei/kWh).

In stanga: incarcarea la plecare in vacanta 71%
In dreapta: incarcarea la sosirea din vacanta, dupa trei saptamani, 70%

Ultima veste buna despre Ioniq vine de la Timisoara, unde Tudor a constatat ca dupa trei saptamani de stationare, Ioniq-ul a pierdut doar 1% din incarcarea bateriei.

TM 3 (Tesla Model 3 long range), cel de al doilea automobil electric utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate, a pierdut pe durata calatoriei cu vaporul spre Norvegia in ianuarie anul trecut aproximativ 1% pe zi !

Bucuresti – variatia temperaturii in aceleasi zile din 2019 si 2020
Sibiu – variatia temperaturii in aceleasi zile din 2019 si 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.